Deutsche Welle Bobs'da oylama başlıyor

Dünyanın en büyük uluslararası sosyal medya yarışması Bobs’da oylama süreci başlıyor. 3 Nisan- 7 Mayıs 2013 tarihleri arasında oy kullanarak Türkçe dahil 14 dilde ‘en iyileri’ belirlemeye katılabilirsiniz.

Google Haberlere Abone ol
Deutsche Welle Bobs'da oylama başlıyor

Deutsche Welle’nin bu yıl dokuzuncusunu düzenlediği Bobs-En İyi Online Aktivizm yarışmasında finalistler belirlendi ve oylama aşamasına gelindi. İnternet kullanıcıları 3 Nisan’dan 7 Mayıs’a kadar yarışma kategorilerindeki favorileri için Bobs internet sitesi üzerinden oy kullanabilecek.



Dünyanın en büyük uluslararası sosyal medya yarışması olan Bobs, dünyanın en iyi internet aktivistlerini, internet siteleri ve projelerini arıyor. Bobs’un 15 üyeli uluslararası jürisi 14 dilde sizlerden gelen 4 bin 200’ü aşkın aday önerisini titizlikle değerlendirerek finalistleri belirledi. Dünyanın dört bir yanından sivil aktivizmin çeşitliliğini yansıtan ve 364 finalistten oluşan renkli bir karışım çıktı ortaya. Bu 364 finalist şimdi büyük final için yarışacak.



Vatandaşlar teftişte



Adaylar 14 farklı dil bölgesinden gelmesine rağmen sorunların ne kadar benzer olduğu dikkat çekiyor. Yolsuzluk, demokrasideki eksiklikler, ekonomi ve siyaset arasındaki bağlantılar ya da kadın hakları olsun, Çin’den Latin Amerika’ya aktivistler çarpıklıkları kamuoyunun gözleri önüne sermek, şeffaflık ve toplumsal reformlar için mücadele veriyor ve bu mücadelede internetin çeşitli imkanlarından yararlanıyor.



Bobs’da finale kalan adaylar arasında örneğin biri politikacıların vaatlerini ne kadar yerine getirdiğini ölçmeyi ve kamuoyuna sunmayı görev edinirken, bir diğeri kamu hizmeti alabilmek için hangi devlet memuruna ne kadar rüşvet verildiği konusunda rüşvetzedelere bir platform sunuyor. Bir başka aday, kadınların başörtüsü takmaya zorlanmasına, bir diğeri kadına yönelik şiddete karşı mücadele veriyor.



Birlikten dirlik doğar



Dünya çapında blogcular ve aktivistlerin ne kadar hummalı bir çalışma içinde olduğu dokuzuncu Bobs yarışmasında da görülüyor. Bazıları büyük riskleri göze alıyor, hayatını tehlikeye atıyor. Bazıları daha fazla demokrasi, insan hakları ve düşünce özgürlüğü için mücadele verirken, bazıları yardıma ihtiyacı olanlar için başlattığı küçük ölçekli, ama etkili girişimlerle dikkat çekiyor. Sorunlar kadar konular da çeşitli. Örneğin bir aday ses dosyalarını sağır-dilsiz alfabesine uyarlayarak engellilerin hayatını kolaylaştıracak bir uygulamaya imza atarken, bir başka aday kayıp çocukların daha hızlı bir şekilde bulunabilmesi için bir platform kurmuş. Tüm konu çeşitliğine rağmen Bobs finalistlerinin ortak bir yanı var: İnsanları odak almaları ve birlik olunca basit araçlarla bile pekçok şey yapılabileceğini göstermeleri.



Geri sayım başladı



Bobs’un kazananlarını internet kullanıcıları ve uluslararası jürinin oyları belirleyecek. 14 dildeki tüm finalistlerle ilgili bilgi ve bağlantılar Türkçe Bobs internet sitesi‘nde. Toplam 34 kategoride dağıtılacak ‘kullanıcı ödülleri’ni sizin oylarınız belirleyecek.



Jüri üyeleri ise 4-5 Mayıs tarihlerinde Berlin’de bir araya gelerek tüm dilleri kapsayan altı ana kategorinin ‘jüri ödülü’ sahiplerini belirleyecek. Tüm kategorilerin kazananları 7 Mayıs’ta açıklanacak ve jüri ödülü sahipleri 18 Haziran’da Bonn kentinde, Deutsche Welle Global Medya Forumu’nda düzenlenecek törenle ödüllerine kavuşacak.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin