Depremin harap ettiği illerde eğitim ne zaman başlayacak, nasıl verilecek? Milli Eğitim Bakanı Özer açıkladı: Görevlendirmeler başlayacak

Depremden etkilenmeyen 71 ilde eğitim öğretim 20 Şubat'ta başlıyor, Depremden etkilenen illerde de eğitime 1 Mart'a kadar ara verildi. Peki depremin çok büyük yıkıma neden olduğu 10 ilde eğitim nasıl yapılacak? Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer açıkladı. Depremden etkilenen bölgelerdeki öğretmenler diğer illere görevlendirilecek. Yakını kaybeden öğretmen idari izinli sayılacak, okulların durumu tespit edilecek... İşte detaylar.

Google Haberlere Abone ol
Depremin harap ettiği illerde eğitim ne zaman başlayacak, nasıl verilecek? Milli Eğitim Bakanı Özer açıkladı: Görevlendirmeler başlayacak

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, depremlerden etkilenen bölgelerdeki öğretmenlerin diğer illere görevlendirilmesiyle ilgili süreçleri bu hafta içerisinde başlatacaklarını bildirdi.

Bakan Özer, CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada depremden etkilenmeyen 71 ilde eğitim öğretimin 20 Şubat'ta başlayacağını hatırlattı.

Depremin yaşandığı 10 ilde ise Milli Eğitim Bakanlığının (MEB), 20 bin 868 binasının bulunduğunu bunlardan yüzde 24'ünün yıkıldığını 83'ünün ağır hasarlı olduğunu aktaran Özer, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla birlikte bu haftanın içerisinde tüm okul binalarımızın hasar tespit raporunu çıkaracağız, şubat ayının sonuna kadar bu süreci tamamlamayı planlıyoruz." dedi.

HEDEFİMİZ 1 MART'A YETİŞTİREBİLMEK

Deprem bölgesindeki 10 ilde eğitim öğretime 1 Mart'a kadar ara verildiğini anımsatan Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kamuoyunda özelikle bu 10 ilden bazı sorular geldi, 1 Mart'ta başlayacağını açıklamadık, 1 Mart'a kadar eğitim öğretime ara verdiğimizi açıkladık. Belki 1 Mart'ta bu 10 ilin bazılarında eğitim öğretime başlamayacağız. Ama bizim Bakanlık olarak hedefimiz sanki 1 Mart'ta başlayacakmış gibi tüm önlemlerimizi, tüm çalışmalarımızı, tüm planlamalarımızı nihayetlendirebilmek. Burada da bakanlık olarak il bazlı bir değerlendirme yapmayacağız, ilçe bazlı değerlendirme, okul bazlı değerlendirme yapacağız."

Depremin olduğu illerde tüm okulların hasar tespit raporunu almadan eğitim öğretimi başlatmayacaklarını aktaran Özer, "Bakanlık olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla birlikte koordineli bir şekilde zaten süreci yönetiyoruz. Ben inanıyorum ki bir hafta içerisinde tüm bu süreçleri tamamlamış olacağız, alacağımız kararları tüm illerimizle paylaşacağız." diye konuştu.

2 BİN ÖĞRENCİ NAKİLLERİNİ ALDIRDI

Özer, 10 ildeki öğrencilerin 71 ile nakilleriyle ilgili, "Şu ana kadar 2 bin öğrenci 71 ile nakillerini aldırdı. İnanıyorum ki bu hafta içerisinde bu sayı giderek artacak. Ayrıca özel öğretim kurumlarındaki yüzde 3 burslu öğrenci kabul etme şartını da yüzde 10'a çıkardık, yüzde 7'yi bu illerden o illere gidecek öğrencilerimiz için kullanacağız." dedi.

GÖREVLENDİRMELER BU HAFTA BAŞLAYACAK 

Deprem bölgesindeki illerde hayatını kaybeden öğretmenlerin yerine yeni atamaların yapılıp yapılmayacağına dair soruyu Bakan Özer, şöyle yanıtladı:

"Bunlarla ilgili tüm planlamalarımızı yapıyoruz, ihtiyaç olması durumunda yeni öğretmen atamalarımızı da yapacağız. Bugün yeni bir çalışma daha yaptık, onu nihayetlendirdik. Bu bölgedeki öğretmenlerimizin diğer illere görevlendirilmesiyle, mazeretle, sağlıkla ilgili görevlendirme süreçlerini bu hafta içerisinde başlatacağız. Eğitim öğretimin devam etmesiyle, öğretmenle ilgili neye ihtiyacımız varsa onları hızlı bir şekilde atama, görevlendirme yoluyla karşılayacağız."

YAKININI KAYBEDEN TÜM ÖĞRETMENLER İDARİ İZİNLİ

Diğer illerde çalışıp deprem bölgesinde ailesi olan öğretmenlerin durumuna ilişkin ise Özer, "O öğretmenlerimizin hepsini idari izinli sayıyoruz. Şu anda bölgeye başka illerden gelen öğretmenlerimiz, yakınlarını kaybeden öğretmenlerimiz var, onların hepsi şu anda idari izinli. Aynı zamanda psikososyal destekle ilgili de o öğretmenlerimize her zaman destek veriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığının tüm imkanları öğretmenlerimizin yanında." diye konuştu.

LGS TARİHİ İLERLEYEN GÜNLERDE AÇIKLANACAK

Özer, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın tarihini daha sonraki günlerde açıklayacaklarını bildirdi.

Bakanlık olarak depremzedeler için günlük 2 milyon sıcak yemek ve 1 milyon 600 bin ekmek üretildiğini, MEB AKUB ekiplerinin 5 bin öğretmenle arama kurtarma çalışmalarına katıldığını, 4 bin psikolojik danışman ve rehber öğretmenin sahada görev yaptığını anlatan Özer, şunları kaydetti:

"Burada öğrencilerimizin psikososyal sağlamlığını artırmak için bir merkez kurduk, çocuklarımızı burada toplayıp rehber öğretmenlerimiz, psikolojik danışmanlarımız oyun oynatıyorlar, etkinlik yapıyorlar ve onlara psikolojik destek sunuyorlar. Şu ana kadar bunlardan Türkiye'de 187 tane kurduk, Türkiye'de 10 ildeki tüm çadır merkezlerimize kuracağız, adım adım aldığımız kararları uyguluyoruz artık. Çocuklarımızın bu travmayı mümkün olduğu kadar hızlı atlatabilmeleriyle ilgili onların sosyalleşmesine, birlikte dertleşmesine, birlikte oyun oynamasına fırsat veren mekanlar oluşturuyoruz."

Özer, Malatya'daki Mili Eğitim Bakanlığı psikososyal destek merkezini ziyaret ederek öğrenci, öğretmen ve vatandaşlarla sohbet etti.

Çadırlara konuk olan Özer, rehber öğretmenlerden yapılan faaliyetlere ilişkin bilgi aldı, depremzedelerin sorunlarını dinledi.

Özer, psikososyal destek merkezi ziyaretine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Çocuklar, bizlere milletimizin emanetidir. Öğretmenlerimiz deprem bölgesinde, emanetlerinizin yanı başındalar. Evlatlarımıza sevgiyle sarılıp geleceğe umutla inanarak aşacağız bugünleri." ifadesini kullandı.

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin