Deprem riskiyle boşaltılacaklar listesinde bir tane bile özel okul yok. Endişeli veliler teknik rapor istiyor. Binalar mı güvenli denetimler mi yapılmıyor?

İstanbul Valiliği ildeki 93 riskli okulun boşaltılacağını ve bu okullarda eğitim öğretim gören öğrencilerinin başka okullara nakledileceğini duyurması ile öğrenciler güvenli binalara nakledilmiş ancak bu durum epey tartışma yaratmıştı. Valiliğin yayımladığı listede özel okulların bulunmaması velileri rahatlatmak yerine endişelendirdi. Valiliğin açıkladığı listede sadece MEB okullarına yer verildiğine dikkat çeken veliler özel okulların durumuna ilişkin de bilgilendirme bekliyor.

Google Haberlere Abone ol
Deprem riskiyle boşaltılacaklar listesinde bir tane bile özel okul yok. Endişeli veliler teknik rapor istiyor. Binalar mı güvenli denetimler mi yapılmıyor?

İstanbul Valiliği deprem riskine ilişkin okullarda sürdürdüğü denetimler neticesinde 93 okulun boşaltılmasına karar vermişti. Öğrenciler diğer okullarda eğitimini görürken bu binaların da yıkımına başlanacak. Ancak veliler bu durumun son anda gerçekleşmesine ve yaşanan karmaşaya tepkili. Valiliğin açıkladığı listede özel okullların bulunmaması velilerin kafasını karıştırdı. Endişe duyan veliler denetimlerin yapılıp yapılmadığını merak ediyor..

Binaların güvenliğinden şüphe duyan veliler teknik rapora ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Ekonomim.com'da yer alan habere göre, Valiliğin açıkladığı listede sadece MEB okullarına yer verildiğine dikkat çeken veliler özel okulların durumuna ilişkin de bilgilendirme bekliyor.

Türkiye’nin özel eğitim kurumlarından Uğur Koleji’nin bir yetkilisi yaptığı açıklamada okulun Bahçeşehir kampüsündeki binalardan ikisinde güçlendirme çalışması yapılacağı, bir binanın ise tamamen yıkılacağı bilgisini verdi. Bir başka özel okul ise bu hafta içinde okulun depreme dayanıklı olduğunu gösteren belgeleri paylaşacağı bir toplantı yapacağını duyurdu.        

"BU İŞLERİN KEYFİ ŞEKİLDE YÜRÜTÜLMESİ MÜMKÜN DEĞİL"

Özel okulların durumuna ilişkin Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, bugün hizmet veren özel okulların büyük bölümünün 1999 depremi sonrasında ve ilgili yönetmeliklere göre inşa edildiğini vurguladı. Son depremde de Hatay hariç bölgedeki özel okulların tamamına yakınının sağlam kaldığını kaydeden Öztürk, okulların inşa edilirken özel kamu ayrımı yapılmadığını tüm prosedürlerin eşit olduğunu anlattı. Özellikle İstanbul gibi riskli bölgelerde dönem dönem rapor istendiğini de vurgulayan Öztürk, “Mesela 2020’de benzer bir rapor istendi. Okullarımız o dönem Mimarlar Odası ile bir çalışma yürüterek teknik raporlarını aldılar. Bunların keyfi şekilde yürütülmesi mümkün değil” dedi.

"BAKANLIK TAKİBİNİ YAPIYOR"

Kuşku duyan velilerin okulları ile iletişime geçerek binalara ilişkin teknik raporları talep etmeleri isteyen Öztürk, “Bunun içinde zemin raporu var, beton inceleme raporları var, karot raporları var. Bu raporlarda yetersizlik bildirilirse okul bunun yetersizliğini gidermek ile yükümlü. Bakanlık da bunun takibini yapıyor” diye konuştu.

"BAKANLIK AYRIM YAPAMAZ"

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Nejla Kurul ise valiliklerin özel okulları depremle ilgili çalışmaların dışında bırakamayacağını söyledi. Kurul, “İstanbul Valiliği, ben sadece kamu okullarıyla ilgili açıklama yaparım, özel okullar beni bağlamaz diyebilir mi? Diyemez, çünkü Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, tüm okullarda eğitimin sağlıklı ve güvenli ortamda yapılmasını sağlar. Özel okulların da içinde öğrenci, öğretmen, yöneticilerimiz var. Milli Eğitim Bakanlığının, Valiliğin böyle bir lüksü yok” dedi.           

"KAMU ÖZEL OKULLARI DA KAPSAMALI"

Eğitimsen Başkanı Nejla Kurul, özel okullarda örgütlü Öğretmenler Sendikası’nın verdiği bilgiyi de aktararak, “Deprem bölgesinde, özel okullarda öğrenci ve öğretmenlerle ilgili bir çalışma yapılmadığı, sanki dışarda bırakılan bir alan gibi hissettiklerini söylüyorlar. Özlük hakları ortadan kalkmış durumda. Herkes etkilendi ama MEB öğrenciyi, öğretmeni görecek. Kamu, ‘burası özel okul ben ilgilenmiyorum’ diyemez. Özel okullar, devlet okulları, çocukların akşam gittiği evlerine yönelik çok hızlı tespit yapılmalı. İBB’nin ücretsiz yaptığını öğrendik, olumlu bir adım” dedi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin