Deprem korkusu onları da sardı yalılar boş kaldı. Yalı sahipleri Boğaz'ı birer birer terk ediyor

İstanbul’da beklenen deprem Boğaziçi İmar Kanunu’na tabi bölgelerdeki konut sahiplerini korkuttu. Yenilenme yasağı bulunan yalı sahipleri kaldıkları yeri birer birer teker ederek daha güvenli olduğunu düşündükleri konutlara geçiyor.

Google Haberlere Abone ol
Deprem korkusu onları da sardı yalılar boş kaldı. Yalı sahipleri Boğaz'ı birer birer terk ediyor

Avrupa Yakası’nda Ortaköy’den başlayıp,  Rumeli Feneri’ne, Anadolu Yakası’nda ise Paşa Limanı’ndan başlayıp Anadolu Feneri’ne uzanan bölgede 1983 tarihinde çıkan 2960 sayılı, “Boğaziçi Kanunu” gereği, yeni yapma ve yenileme hakkı yasağı var. Dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren döneminde alınan kararla bölgedeki nüfus yoğunluğunun azaltılması amaçlanmıştı. Ancak yasak nedeniyle çoğunlukla 80 öncesi yapılan bu binaların olduğu Arnavutköy, Bebek, Yeniköy, Anadolu Hisarı, Kavacık öngörü alanı, Çengelköy, Kuzguncuk, Beylerbeyi, Paşabahçe gibi tarihi semtlerin depremde büyük risk altında kaldığı belirtiliyor. Diğer taraftan yenileme yasağı bölgedeki yalı sahiplerini de vurmaya başladı.

"YENİLEME HAKKININ GETİRİLMESİ GEREKİYOR"

ekonomim.com'da yer alan habere göre hem Kahramanmaraş depremi hem de İstanbul’da olası deprem beklentisinden dolayı yalı sahiplerinin de boğaz hattından ayrılmaya başladığı kaydediliyor. Sektör temsilcilerine göre kanunun çözümü için bölgedeki yapılara yenileme hakkı getirilmesi gerekiyor.

"BİRER BİRER TERK EDİLİYOR"

Kahramanmaraş depreminden sonra kendisini birçok yalı sahibinin aradığını söyleyen Mars Genel Müdürü Hakan Bucak “ Sadece bu hafta beni 4-5 yalı sahibi aradı. Deprem karşı güvenli şekilde yapılmış 500 metrekarelik büyük ve güvenli rezidans daire arıyorlar. Çünkü boğazdaki bu yapılar en az 40-50 yaşında. Boğaziçi İmar Kanunu’ndan dolayı bu binalar güçlendirilemiyor yada güçlendirilme için gerekli izinlerin alınması çok zaman alıyor” dedi. 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin