Deprem faciası... Acil barınma ihtiyacı olanların sayısı 4 milyon dolayında. 10 ilin konteyner ihtiyacı ise 1 milyon

Kahramanmaraş merkezli depremde on binlerce insan hayatını kaybetti. 10 kentte etkili olan depreme ilişkin ilk hasar tahminlerine göre, bölgede acil barınma ihtiyacı bulunan hanehalkı sayısı 4 milyonu aşıyor. 10 ilin konteyner ihtiyacı da yaklaşık bir milyon.

Google Haberlere Abone ol
Deprem faciası... Acil barınma ihtiyacı olanların sayısı 4 milyon dolayında. 10 ilin konteyner ihtiyacı ise 1 milyon

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu TÜRKONFED tarafından açıklanan “Kahramanmaraş Depremi Afet Durum Raporu”na göre, depremden zarar gören 10 şehirde barınma için 1 milyon konteyner’a ihtiyaç bulunuyor.

EKONOMİ Gazetesi’nin Türkiye’nin en büyük prefabrik ve konteyner ev üreticilerinden derlediği bilgilere göre ayda ancak 30 bin ev üretilebiliyor.

Barınma sorununu çözmek için iş dünyası seferber oldu. Tekstilciler Whatsapp gruplarından 400 prefabrik konut için bağış topladı. MÜSİAD Elbistan’da 1000 konteyner ev kurmak için harekete geçerken, ASO 300 konteyner’lık yaşam merkezi inşa edecek.

Şirikçioğlu 600 konteyner için gerekli izni aldı. Barınma için ihtiyaç olan 1 milyon konutun yeniden inşa edilmesi ise 2023 maliyetine göre 50 milyar doları buluyor.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) “2023 Kahramanmaraş Depremi Afet Durum Raporu”nu açıkladı. Rapora göre deprem bölgesinde 3 milyona yakın konut bulunuyor. Bu konutların 1 milyonu aşkını hasarlı. Hasarlı konutların yerine yaşam alanları kurulması halinde kabaca 1 milyon konteyner eve ihtiyaç olacak. Ancak Türkiye’nin aylık konteyner ev üretimi 30 bin kadar. Konteyner ev üreticileri üretimi artırmak için gerekli tedbirleri alırken, iş dünyası da büyük kampanyalarla barınma ihtiyacını acil bir şekilde karşılamaya çalışıyor.

Hasarlı 1 milyon konutun 2023 maliyetine göre yeniden inşası ise, her bir daire 80 metrekare olarak düşünüldüğünde 50 milyar doları buluyor.

Barınma ihtiyacının, bir kısmının yazlık konutlar, misafirhaneler ve diğer illerde yaşayan aile üyelerinin yanına taşınarak çözüleceği düşünülürse, 1 milyon konteyner ihtiyacının yüzde 20 azalabileceği de belirtiliyor. Bu durumda acil konteyner ihtiyacı 800 bin olarak da hesaplanıyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin