Deneyimli gazeteci kulis bilgilerini paylaştı: Kılıçdaroğlu adaylık için bir adım önde

Sedat Bozkurt, Kısa Dalga'daki ilk yazısında Millet İttifakı analizlerini kaleme aldı. Mutlak kazanacak ve süreci de yönetecek adaya karar verilirken Kılıçdaroğlu'nun bir adım önde olacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Deneyimli gazeteci kulis bilgilerini paylaştı: Kılıçdaroğlu adaylık için bir adım önde

Gazete Duvar'dan ayrılan Sedat Bozkurt, yazılarını Kısa Dalga'da sürdürecek. Bozkurt, Kısa Dalga'daki ilk yazısını bugün kaleme aldı ve Millet İttifakı'nı yazdı.

"Batı demokrasilerinin bir standardı olan, farklı partilerin bir araya gelebilme yeteneği Türkiye’de haber değeri olan ve üzerinde konuşulması gereken bir olay." değerlendirmesini yapan Bozkurt, "Millet İttifakı farklı siyasi kimliklere sahip 6 partiden oluşuyor. Yani bu 6 parti ittifak yaptıkları zaman partilerini kapatıp bir çatı altında bir araya gelmeyecekler. İttifakta parti kimliklerini muhafaza ederek yer alacaklar." diye yazdı.

Bozkurt, "Millet ittifakınca yeni oluşturulan siyasi komisyon, seçimler sonrasındaki yol haritasını somutlaştıracak. Yol haritasının ilk başında “ne yapılacak”tan önce “nasıl yapılacak” var. Seçimler sonrasında Türkiye’yi pek çok bilinmezlik bekliyor. Örneğin cumhurbaşkanı millet ittifakından olursa, parlamento da çoğunluk da cumhur ittifakının eline geçerse ya da tam tersi yani cumhurbaşkanlığını cumhur ittifakı adayı kazanırsa, parlamentoda çoğunluk millet ittifakına geçerse ne olacak? Benzer şekilde parlamentoda millet ittifakının çoğunluğu anayasa değiştirmeye hatta referanduma götürecek sayı olan 360’a HDP’nin sayısal çoğunluğu da eklendiğinde ulaşamazsa ne olacak? Bunun gibi pek çok olasılık masaya yatırılacak şimdi bu komisyon tarafından. Hepsi için alternatifler üretilecek ve seçim sonrası ortaya çıkan tabloya en uygun olan uygulamaya konulacak. Bu tabii ki kamuoyu ile de seçimler öncesinde paylaşılmış olacak. Geçiş süreci hem zaman hem de yürütme organının yapısı hem hukuki hem de siyasi olarak belirlenecek. Bu süreçte cumhurbaşkanı kararnameleri ile düzenlenecek işler listelenecek ve cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi bu işlemler bitene kadar sınırlanmayacak. Bütün bunlar seçimler öncesinde, olası hükümet modeli ve ekonomi başta olmak üzere somut atılacak adımlar ile kamuoyu ile paylaşılacak." ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti:

"Doğal olarak seçim kararı alındığında millet ittifakı dinamiği bir kez daha harekete geçecek. Cumhurbaşkanı adayını çalışacak. Çatı aday konusu kesin gibi, sonrasında adayın kim olacağı belirlenecek. Herkes burada çok tartışma beklerken ben beklemeyenlerdenim. Mutlak kazanacak ve süreci de yönetecek aday isminde karar verilecek. Kılıçdaroğlu ismi bu anlamda bir adım önde girecek bu tartışma zeminine. Sonra mühendislik çalışması başlayacak milletvekili listelerini oluşturmak için. Burada çok mesai harcanacak, biraz da sıkıntı yaratması hayli normal."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin