Demirtaş Ceyhun unutulmadı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi, Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü (2006), sürekli basın kartı sahibi, gazeteci-yazar Demirtaş Ceyhun , ölümünün 11. yılında basın açıklamasıyla anıldı.

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş Ceyhun unutulmadı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada “Değerli meslektaşımız Demirtaş Ceyhun’u 29 Temmuz 2009 yılında kaybetmiştik. Gazeteci ve yazar olarak uzun yıllar başarıyla hizmet veren üyemiz Demirtaş Ceyhun’u ölümünün 11. yılında sevgi ve saygıyla anıyoruz” denildi.

Demirtaş Ceyhun kimdir?

1934’te Adana’da doğan Demirtaş Ceyhun,1959’da İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. Bir süre Adana Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nde çalışan, İstanbul Mimarlar Odası’nda genel sekreterlik, Mimarlık Dergisi, Teknik Güç ve Edebiyat Cephesi’nde yazı işleri müdürlüğü yapan Ceyhun, 1976’da Politika gazetesinin genel yayın müdürlüğünü de üstlendi. 17 yıl yönetiminde bulunduğu Türkiye Yazarlar Sendikası’nın, Genel Sekreteri ve 2. Başkanı olarak da hizmet verdi.

1981-1983 yılları arasında Türk Haberler Ajansı’nda çalıştı. Akşam, Milliyet, Cumhuriyet Gazetelerinde gazeteleri yayımlandı. Cumhuriyet Radyo’da bir yıl boyuncu “Aziz Nesin ile Bir Saat” adlı haftalık bir program yaptı.

Ceyhun’un yazarlık hayatı ise Adana’da Bugün gazetesinde ilk öyküsünün 1953’te yayımlanmasıyla başladı. Öykülerini Yeditepe, Mavi, Dost, Varlık gibi yayınlarda yayımlayan Ceyhun, “Asya” romanıyla 1970 TRT Ödülü’nü, “Çamasan”la 1973 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı, “Apartman” ile de 1975’te Türk Dili Kurumu Öykü Ödülü’nü aldı. “Ah Şu Biz ‘Karabıyıklı’ Türkler” ve “Osmanlılarda Aydın Kavramı” gibi güncel içerikli, tarihsel ve toplumsal gerçekleri ele alan inceleme kitapları yayımladı. Aydınlık dergisinde köşe yazıları yazdı, Ulusal Kanal’da program yaptı. 29 Temmuz 2009 tarihinde vefat etti.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin