Davutoğlu'ndan Guardian'a 1915 olaylarıyla ilgili önemli açıklamalar!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İngiliz The Guardian gazetesinde yayınlanan yazısında Başbakan Erdoğan'ın 'taziye' mesajını değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu'ndan Guardian'a 1915 olaylarıyla ilgili önemli açıklamalar!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İngiliz The Guardian gazetesinde yayımlanan yazısında, Başbakan Erdoğan’ın 1915 olayları ile ilgili açıklamalarını, “Bu zamana kadar benzeri görülmemiş cesur bir adım” olarak yorumladı. 



“Türkler ve Ermeniler-Erdoğan’ın liderliğini takip etmeli ve ortak acımızı gömmeliyiz” başlıklı yazıda Dışişleri Bakanı Davutoğlu son dönemde yaşanan Türkiye-Ermeni ilişkilerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan’ın sunduğu başsağlığı ile uzlaşma şansı sunduğunu ifade eden Davutoğlu, 2009 yılında gerçekleştirilen Zürih Protokolü sonrası ulaşılan uzlaşının şimdilerde tekrar ele alınması için fırsatları olduğunu ifade etti.



Türkler ve Ermeniler arasındaki ilişkinin yüzyıllar öncesine dayandığını kaydeden Davutoğlu, “Osmanlı İmparatorluğu genişlediğinde Türkler ve Ermeniler etkileşim içerisinde bulundular. Ermeniler, imparatorluğun sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi yaşamı zenginleştirmek için iyi entegre olmuş topluluklar arasında yer aldı ve imparatorluğun gelişimine katkı sundular.

Entelektüel ve sanatsal çevrelerde Osmanlı Ermenilerinin etkisi göz ardı edilemez. Hamparsum Limoncİyan'ın solfej müzikal öğretim stili olmasaydı birçok Osmanlı müzisyeninin eserleri günümüzde yer alamazdı” şeklinde açıklamada bulundu.



19. yüzyıldan sonra Osmanlı’nın gerilemeye başladığını bunun da belirli sonuçlar doğurduğunu kaydeden Davutoğlu, “19. yüzyıldan sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun gücü sürekli düştü. Balkan topraklarında yenilgiler elde edildi. Bunun sonucunda toplu zulümler, kovulma ve Osmanlı Müslümanlarının sınır dışı edilmesi meydana geldi. Balkanlar'daki etnik temizlikler Anadolu'nun demografik yapının değiştirilmesine ve istikrarsızlaştırmasına ve Anadolu’da toplumsal ilişkilerin bozulmasına yol açtı. Batı’daki birçok hikayede Osmanlı’da yaşayan Hristiyanların hayatını kaybettiği belirtilirken Osmanlı’daki Müslümanların devasa acıları bilinmemektedir. Ermenilerin de bu dönemde aynı ölçüde acı çektiği yadsınamaz bir gerçektir. Ermeni toplumunun büyük bir kısmının tehciri kabul edilemez ve insanlık dışıdır şeklinde açıklama yaptı.



İki ülke arasındaki acıların halen sürdüğüne de dikkat çeken Davutoğlu, bugün de Türkler ve Ermeniler arasında sıkıntıların sürdüğünü belirtti. Davutoğlu ayrıca bu durumun dedelerimizin ‘ortak mirası olan bir acı’ olduğunu ifade etti. Türkiye’nin 1915 olaylarını incelemek için Türk ve Ermeni tarihçilerden oluşan bir ortak komisyon önerdiğini de belirten Davutoğlu, “Komisyonun bulguları umarım bu dönemin daha iyi anlaşılması ve ilişkilerimizi normalleştirmeye yardımcı olacaktır” dedi.



Son olarak Türkiye’nin atılacak adımlara hazır olduğunu belirten Davutoğlu, Başbakan Erdoğan’ın benzeri görülmemiş bir adım attığını kaydederek, “Ben bu anın kaçırılmaması için herkese çağrıda bulunuyorum ve Türk-Ermeni ilişkilerini daha iyi bir şekilde yeniden inşa etmek için bizle hareket etmeye davet ediyorum. Başbakan Erdoğan’ın açıklaması bu zamana kadar benzeri görülmemiş cesur bir adımdır. İnanıyorum ki şimdi bu ilişkiye yatırım yapmanın tam zamanı” şeklinde açıklama yaptı. (İHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin