Datça’da orman yangını saatlerdir sürüyor! Havadan ve karadan müdahaleye rağmen yangın, Mesudiye'den Palamutbükü'ne doğru ilerliyor

Muğla'nın Datça ilçesinde, sabah saatlerinde çıkan yangın sürüyor. Alevlere havadan ve karadan müdahale ediliyor ancak rüzgarın şiddetini artırması nedeniyle yangın kontrol altına alınamadı. Mesudiye'de başlayan yangın Palamutbükü'ne doğru ilerliyor. AFAD'dan Datça yangınına ilişkin, "5 ev, 15 kişi ve 5 hayvan tedbir amaçlı tahliye edilmiş, 4 vatandaşımız hastaneye sevk edilmiştir." açıklaması yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Datça’da orman yangını saatlerdir sürüyor! Havadan ve karadan müdahaleye rağmen yangın, Mesudiye'den Palamutbükü'ne doğru ilerliyor

Datça’nın Mesudiye Mahallesi, Hava Radar mevkindeki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda saat 11.30 sıralarında yangın çıktı.

Bölgeden yükselen dumanları fark eden çevredekiler, 112 Acil Çağrı Merkezi'ne durumu bildirdi. İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 5 söndürme uçağı, 9 helikopter, 20 arazöz, 9 su tankeri ve 3 dozer ve çok sayıda orman işçisi sevk edildi.

Datça’da orman yangını saatlerdir sürüyor! Havadan ve karadan müdahaleye rağmen yangın, Mesudiye'den Palamutbükü'ne doğru ilerliyor

Söndürme çalışmalarına askeri birliklerle, çevredeki sitelerin yangın söndürme ekipleriyle, bazı inşaat firmalarının beton mikserleriyle de destek verildi.

Datça’da orman yangını saatlerdir sürüyor! Havadan ve karadan müdahaleye rağmen yangın, Mesudiye'den Palamutbükü'ne doğru ilerliyor - Resim : 2

Çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangına havadan ve karadan müdahale sürerken, kuvvetli rüzgar nedeniyle söndürme çalışmalarında güçlük yaşandığı bildirildi. Alevler sahile doğru ilerlerken, tedbir amacıyla Datça - Palamutbükü kara yolu trafiğe kapatıldı. 

SAĞLIK BAKANI KOCA'DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından yangınla ilgili şu bilgileri verdi:

Muğla Datça’da saat 12.30’da başlayan orman yangını sebebiyle 16 Ambulans ve 9 UMKE Timi, toplam 76 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Yangından etkilenen 4 kişinin tedavisi yapılmıştır. Halen devam eden yangının en az zararla, bir an önce söndürülmesini ümit ediyoruz.

BELEDİYE BAŞKANI UÇAR'DAN AÇIKLAMA

Datça Belediye Başkanı Abdullah Gürsel Uçar, yangının tehlikeli bölgelere sıçradığını ve hem havadan hem de karadan müdahalenin devam ettiğini söyledi. Uçar, yangın nedeniyle yerleşim alanlarında bulunan birkaç evin de yandığını söyledi. Uçar, yangın söndürme çalışmalarında yangın bölgelerine müdahale etmenin zor olduğunu ifade etti.

İşte bölgeden özel fotoğraflar...

Datça’da orman yangını saatlerdir sürüyor! Havadan ve karadan müdahaleye rağmen yangın, Mesudiye'den Palamutbükü'ne doğru ilerliyor - Resim : 3

ALEVLERİN ULAŞTIĞI DATÇA-HAYITBÜKÜ SAHİL YOLU ULAŞIMA KAPATILDI

Muğla'nın Datça ilçesinde çıkın orman yangınında alevler, kuzeyden esen kuvvetli rüzgarın da etkisiyle deniz yönünde ilerlerken, alevler Datça-Hayıtbükü sahil yoluna ulaştı. Yol trafiğe kapatılırken, yangını söndürme çalışmaları havadan ve karadan devam ediyor. Yol kenarlarındaki ağaçlar, alevlerin yayılmasını önlemek amacıyla iş makineleriyle devrilip, kaldırılarak, emniyet şeridi oluşturuluyor. Karadan müdahaleler, alevlerin yolun her iki tarafına da sıçraması nedeniyle güçlükle yapılabiliyor. Alevlerin aynı hızla devam etmesi durumunda Avlana bölgesi ve Hayıtbükü Koyu'na kadar ilerleyebileceği üzerinde durulduğu bildirildi.

AFAD SON DURUMU AÇIKLADI

Yangına ilişkin AFAD'dan açıklama geldi. Açıklamada şöyle denildi: Muğla’nın Datça ilçesinde bugün öğle saatlerinde orman yangını çıkmıştır. Yangına müdahale çalışmaları, Orman Genel Müdürlüğü tarafından 8 uçak, 14 helikopter, 103 arazöz, 11 iş makinesi ve 520 personel ile yürütülmektedir.

Datça’da orman yangını saatlerdir sürüyor! Havadan ve karadan müdahaleye rağmen yangın, Mesudiye'den Palamutbükü'ne doğru ilerliyor - Resim : 4

MSB'DEN DESTEK

Milli Savunma Bakanlığı, "Muğla Valiliğinin talebi üzerine Datça’da meydana gelen yangını söndürme çalışmalarına destek için Aksaz Deniz Üs Komutanlığımızdan personelin yanı sıra arazöz, dozer, su tankeri gibi yangın söndürme ve arazi araçları görevlendirilmiştir" açıklamasında bulundu.

BAKAN YANIK'TAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, yangına ilişkin son dakika açıklamasında bulundu. Yanık, "Bölgedeki vatandaşlarımızın acil ve temel ihtiyaçlarının karşılanması için Datça Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza 500.000 TL kaynak gönderiyoruz" diye konuştu.

Datça’da orman yangını saatlerdir sürüyor! Havadan ve karadan müdahaleye rağmen yangın, Mesudiye'den Palamutbükü'ne doğru ilerliyor - Resim : 5

ALEVLERLE MÜCADELE GECE DE SÜRMEYE DEVAM EDİYOR

Yerleşim alanlarını da tehdit eden yangında vatandaşlar güvenli bölgelere sevk edilirken, yangınla mücadele aralıksız olarak sürüyor. 10'uncu saatine giren orman yangınında çalışmalar gece saatlerinde de devam ederken, ekipler alevleri kontrol altına almak için canla başla çalışıyor. Bölgedeki rüzgarın çalışmaları olumsuz etkilediği yangına karadan müdahale sürüyor.

Datça’da orman yangını saatlerdir sürüyor! Havadan ve karadan müdahaleye rağmen yangın, Mesudiye'den Palamutbükü'ne doğru ilerliyor - Resim : 6

AFAD'DAN YANGINA MÜDAHALE ÇALIŞMALARI HAKKINDA AÇIKLAMA

AFAD, devam eden yangına ilişkin açıklama yaptı Açıklamada, "Yangına müdahale çalışmaları, Orman Genel Müdürlüğü tarafından 10 uçak, 2 idari helikopter, 18 su atar helikopter, 1 İHA, 151 arazöz, 26 iş makinesi, 12 ilk müdahale aracı, 850 personel ve 100 gönüllü ile yürütülmektedir.

AFAD ve Muğla Valiliği koordinasyonunda yürütülen çalışmalara, Jandarma Genel Komutanlığı 3 helikopter; İl Emniyet Müdürlüğü 1 helikopter ve 3 TOMA; Muğla Büyükşehir Belediyesi 5 otobüs ve 3 iş makinası; Marmaris Belediyesi 2 tanker; Milli Savunma Bakanlığı 30 personel, 1 arazöz, 1 dozer, 1 tır, 1 müdahale aracı, 1 su tankeri, 2 yangın söndürme aracı; Sağlık Bakanlığı 9 UMKE ekibi, 16 ambulans ve 76 personel ile destek vermektedir.

Ayrıca; Aydın’dan 5 su tankeri, 2 dozer; Denizli’den 3 su tankeri, 2 arazöz; Manisa’dan 4 su tankeri, 1 arazöz, 3 dozer; Burdur’dan 3 su tankeri, 1 dozer, 2 ekskavatör; Afyonkarahisar’dan 1 arazöz, 1 dozer; Kütahya’dan 14 arazöz; Uşak’tan 1 itfaiye aracı ile DSİ'den 10 dozer ve 5 ekskavatör olay bölgesine sevk edilmiştir.

Koordinasyona destek vermek üzere bölgeye Başkanlığımızdan; Daire Başkanı, Denizli ve Burdur il il müdürleri ile personel görevlendirilmiştir. İzmir İl AFAD Müdürlüğü’nden 1 adet Koordinasyon Tırı bölgede görevlendirilmiştir.

Olay bölgesinde 5 ev, 15 kişi ve 5 hayvan tedbir amaçlı tahliye edilmiştir.

Dumandan etkilenen 4 vatandaşımız hastaneye sevk edilmiştir.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre bölgede an itibariyle sıcaklık 31 ℃, rüzgâr kuzeybatı yönünden 30-50 km/s, nem %28 olarak bildirilmiş olup, ileriki saatlerde rüzgâr hızının 50-60 km/s olması tahmin edilmektedir. Yarın sabah saatlerinde rüzgarın hızını kaybedeceği tahmin edilmektedir. Gelişmeleri takip ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." ifadelerine yer verildi.

Datça’da orman yangını saatlerdir sürüyor! Havadan ve karadan müdahaleye rağmen yangın, Mesudiye'den Palamutbükü'ne doğru ilerliyor - Resim : 7

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin