Cumhuriyet'te değişim rüzgarları

Gazete, son dönemlerde yayınladığı haberlerle 'statüko'dan kurtuluyor.

Google Haberlere Abone ol
Cumhuriyet'te değişim rüzgarları

Cumhuriyet gazetesi, bugün arka sayfasında yer alan, transeksüel oyuncu Seyhan Arman ile yapılmış röportajla dikkat çekti. Röportajda Arman, son bir ayda yaşanan nefret cinayetlerine işaret ederek, “Hükümetin gündemi o kadar dolu ki... Ama sıra bize geldiğinde hiçbir şeyin güllük gülistanlık olacağını zannetmiyorum...” dedi. 



Gazeteden Meltem Yılmaz'ın o röportajı şu şekilde:



"Gazetelerin 3. sayfasında giderek daha fazla görüyoruz transseksüel cinayeti haberlerini, farkında mısınız? Son bir ay içerisinde iki trans bireyin öldürülmüş olması bile, nefret cinayetlerinin ne kadar yaygınlaştığının önemli bir göstergesi.



Biz de bu konuyu, bu konuda söz sahibi olabilecek iki kişiyle konuştuk; biri transseksüel Seyhan Arman, diğeri trans aktivizmi üyesi Görkem Ulumeriç... Görkem, artan cinayetleri, iktidarın yarattığı atmosfere bağlarken; Seyhan, sıranın kendilerine henüz gelmediğini düşünüyor: “Hükümetin gündemi o kadar dolu ki... Ama sıra bize geldiğinde hiçbir şeyin güllük gülistanlık olacağını zannetmiyorum...”



Röportajı Osmanbey’de bir evde yapmaya karar verdiğimizde; ayrımcılık, öfke, şiddet, fuhuş, cinayet gibi konuları konuşacak olmanın gerginliği vardı üstümde. Akşama doğru gazetedeki işlerimi bitirip metroya bindim, bir durak sonra inip 50 metre kadar yürüdüm, bana tarif edilen yere kolayca varmıştım... Bastığım zil umarım doğrudur diye düşünürken; evet doğruydu, kapıyı açan kişinin beni beklediği “hoşgeldin” deyişinden belliydi...



Sıcak bir karşılama, beraberinde ev sahibinin limonata ikramını getirdi. Limonatanın “light” olup olmadığını sormamla birlikte, birbirini tanımayan üç çift gözün soğuk, yabancı bakışları, yerini adrenalini hızla tavan yapan bir sohbete bıraktı. Ve ben o an bir şeyin hayretle farkına vardım: İster heteroseksüel bir kadın olsun, ister trans bir kadın, isterse homoseksüel bir erkek; herkes için o an aramızdaki yabancılık duvarlarını aşmanın sihirli anahtarıydı “istenmeyen kilolar”! Yarım saat kadar light ürünler, diyet siteleri ve kolay kilo verme yöntemlerini tartıştıktan sonra, gönül rahatlığıyla röportaja geçmeye karar verdik...



Ötekiyim ama...



Seyhan, 33 yaşında, tiyatro oyuncusu; şu sıralar Suadiye’de bir kabarede Matmazel Coco karakterine hayat veriyor. Adana’dan İstanbul’a göç edeli 13 yıl olmuş.



Aslında hikayeye en baştan başlayalım. Seyhan, görüntüsünün aksine, aslında erkek değil de kız çocuğu olduğunu 5 yaşında fark etmiş. “Adını koyamıyordum ama farklı olduğumu biliyordum” diyor ve şöyle devam ediyor:



“Bu dünyada tek olduğumu düşünüyordum, ötekiydim ama ötekinin ne demek olduğunu da bilmiyordum. Geceleri yatmadan önce dua ediyordum, ‘Allah’ım lütfen sabah saçlarım uzamış, göğsüm çıkmış halde, kız olarak uyanayim’ diye... Sonra ilkokula başladım, benim için ‘kız gibi’ diyorlardı, utanıyordum. Erkeklerle gezmekten zevk almıyordum, kızlarla da bir yere kadar hislerimi paylaşıyordum, yani hep arada kalıyordum. Ortaokula geçtiğimde sözlü tacizler başladı ve çok rahatsız oldum. Lise ise en zor dönemdi, tacizler giderek artmıştı. Lise 2’de okulu bırakıp dışardan bitirmek için açıköğretime yazıldım. Aslında o ana kadar hep takdir alıyordum ama artık duramazdım.” 



Röportajın devamını okumak için tıklayınız. 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin