Cumhurbaşkanlığı seçimini birinci turda alacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu: Parlamentoda Millet İttifakı olarak çoğunluğu elde edeceğiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Serkan Alan'a özel açıklamalarda bulundu. İki gün sonra yapılacak altılı masa toplantısı öncesi önemli açıklamalar yapan Kılıçdaroğlu, "Parlamentoda Millet İttifakı olarak çoğunluğu elde edeceğiz" dedi. Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda tahmini sorulan Kılıçdaroğlu net ve iddialı bir yanıt verdi: Cumhurbaşkanlığını birinci turda alırız.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanlığı seçimini birinci turda alacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu: Parlamentoda Millet İttifakı olarak çoğunluğu elde edeceğiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Serkan Alan'a özel açıklamalarda bulundu. İki gün sonra yapılacak altılı masa toplantısı öncesi önemli açıklamalar yapan Kılıçdaroğlu, "Parlamentoda Millet İttifakı olarak çoğunluğu elde edeceğiz" dedi. Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda tahmini sorulan Kılıçdaroğlu net ve iddialı bir yanıt verdi: Cumhurbaşkanlığını birinci turda alırız.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Gazete Duvar'dan Serkan Alan'a verdiği özel röportajdan dikkat çeken soru ve yanıtlar şöyle:

Hafta sonu altılı masanın son tur toplantısı var. Biz masadan ne bekleyelim? Yol haritası nasıl olur?

Her ay bir liderin konukseverliği içinde buluşuyoruz. Oturuyoruz, konuşuyoruz. Gündem önceden belirleniyor, o gündemi bize bildiriyorlar. Şu ana kadar bize bir gündem gelmedi ama Temel Bey geldi bazı düşüncelerini aktardı. Diğer liderlere de gitti. Önce bir ön görüşme yapılıyor, ön görüşmeden sonra gündem belirleniyor. Sanıyorum bugün yarın gündem de ortaya çıkar. Görüşeceğiz. Yani sonuçta Türkiye’nin bu kadar sorunu var, derdi var. Bizim kamuoyuna yaptığımız her açıklama bir anlamda bizim ittifakı bir araya getiren düşünceler bütünlüğünü oluşturuyor. Yani 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'den söz ediyoruz. Bir toparlanma sürecini ya da hasar tespit komisyonu gibi bir toparlanma sürecinin başlangıcında neleri yapacağımızı anlatıyoruz. Bir şekli ile bir program da açıklamış oluyoruz. Her aşamada biraz daha ilerliyoruz. Biraz daha iyi bir noktaya taşıyoruz birlikteliğimizi. Önümüzdeki liderler toplantısında da gündem gelecek. O çerçevede tekrar biz kendi düşüncelerimizi, diğer liderler kendi düşüncelerini masada dillendirecekler.

Daha aday net değil ama cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turda mı biter? Altılı masanın isimsiz adayı ilk turda kazanır mı? Parlamento nasıl oluşur?

Parlamento aritmetiği lehimize sonuçlanır. Tablo giderek kendisini gösteriyor. Cumhuriyet Halk Partisi AK Parti’nin önünde gidiyor. Önümüzdeki süreç içerisinde bu biraz daha hızlanarak devam edecek. Parlamentoda da Millet İttifakı olarak çoğunluğu alacağız. Amacımız, onu da altı lider bir arada belirleyeceğiz, belli bir zaman dilimi içerisinde Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi ayağa kaldırmak ve bozulan çarkları işler hale getirmek.

Cumhurbaşkanlığı tahmininiz?

Cumhurbaşkanlığını birinci turda alırız.  

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem metnini oluşturdunuz. Bir de geçiş süreci var. Orada cumhurbaşkanının yetkileri, yardımcıları olacak mı olmayacak mı? Bunlar masada konuşuluyor mu?

Henüz konuşulmadı ama konuşulacak. Bununla ilgili altı parti de kendi içerisinde çalışıyor. Belli bir olgunluğa eriştikten sonra liderler "Biz hazırız artık" diyecek. "Bunu konuşabiliriz" dediklerinde masaya geleceğiz ve konuşacağız.

S-400’le ilgili ikinci bir sözleşme imzalandığı Rusya tarafından açıklandı. Akkuyu’da yaşananlarla Rusya’nın neredeyse Türk şirketlerini tasfiye etmesi gibi bir durum söz konusu. Bu ikisini bağlantılı görüyor musunuz?

Siz devlet olarak bir ittifak içinde yer alıyorsanız, o ittifakın öngördüğü kurallara "ben de kendi ülkemde uygulayacağım" diye imza atmışsanız, devletin namusu olarak söz vermişseniz o ittifakın dışında farklı arayışlara girmek doğru değildir. Etik olarak değildir. Siz NATO ittifakı içindesiniz gayet güzel. Savunma sanayimizi de bunun üzerine inşa etmişsiniz gayet güzel. NATO toplantıları yapılır o toplantılara katılırsınız, toplantıda kararlar oy birliği ile alınır. Siz ittifakın dışında farklı bir savunma sanayine girerseniz o zaman sorun çıkar, sorun çıkıyor. Nitekim gittiler S-400 aldılar. Şu soruyu sordum: Kime karşı kullanacaksınız? NATO ittifakı içinde olan Yunanistan’a karşı mı kullanacaksınız? Suriye’ye karşı mı kullanacaksınız? Orası da çok daha güçlü, Ruslar var. İran’a karşı mı kullanacaksınız? Kasr-ı Şirin’den bu yana aramızda hiçbir sorun çıkmamış. Eee kime karşı kullanacaksınız? Rusya’ya karşı mı kullanacaksınız? Zaten silahı size veren o. Neyi aldınız, neyin bedeli olarak aldınız, neyin bedelini ödediniz? Bu sorunun yanıtını şu ana kadar almış değiliz.

Erdoğan ilk kez cemevi ziyaret etti ve sonrasında Hacıbektaş’a gitti. Öncesinde birtakım saldırılar yaşandı. Bu sizce sırf seçim amaçlı ziyaret mi yoksa Alevi-Sünni çatışması üzerinden bir gerginlik yaratılmaya çalışılıyor da buna Erdoğan mı müdahale ediyor?

Eskiden cumhurbaşkanları zaten giderlerdi. Ben bürokratken Ahmet Necdet Sezer’i biliyorum. Allah rahmet eylesin Süleyman Demirel giderdi. Erdoğan gelmiyordu. Bu sefer geldi. Olabilir yani. Oraya gitmesi, topluma sıcak ve güzel mesajlar vermesi, o iklimin atmosferine uygun mesajlar vermesi güzel bir şey. Herhangi bir karşıtlığım yok. Keşke sürekli olabilse. Biz eskiden Mevlana’ya giderdik. O da gelirdi. Konuşmalar yapardık o atmosfere uygun olunca. Bir defasında ben bir konuşma yapınca ‘Kılıçdaroğlu gelmesin’ dediler. Anadolu kültürünü tarihsel derinliği içerisinde bizim topluma anlatmamız lazım.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin