Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan kritik; F35, patriyot ve S-400 yazısı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Amerika'nın en etkili gazetelerinden Wall Street Journal'in ''Görüş'' köşesinde bir yazı kaleme aldı. Altun, ABD Dış İstihbarat Birimi CIA’in eski yöneticisi Paul Kolbe'ye yanıt vererek, Batı'nın F35 ve patriotları önkoşulsuz olarak vermesi gerektiğini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan kritik; F35, patriyot ve S-400 yazısı

Wall Street Journal'in "Görüş" köşesinde kendi imzasıyla bir yazı kaleme alan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Avrupa Birliği üyeliğini stratejik bir hedef olarak gören ve NATO üyeliğinden gurur duyan Türkiye, Batı'dan hak ettiği davranışı görmeyi bekliyor. İlişkileri onarmak için gayrı resmi teklifler değil, güven artırıcı önlemler gerekiyor. Sayın Kolbe'nin argümanını geliştirmek için Batı'nın yapması gereken, F-35 savaş uçaklarını ve Patriot bataryalarını ön koşulsuz Türkiye'ye teslim etmektir" ifadelerini kullandı.

"UKRAYNA KRİZİ, TÜRKİYE'NİN STRATEJİK ÖNEMİNİ KÜÇÜMSEYENLERİN YANLIŞ OLDUĞUNU GÖSTERDİ"

Dünyanın en istikrarsız bölgelerinden birinde bulunan Türkiye'nin patriot'ları alma girişiminin ABD tarafından reddedildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı, Türk halkının artık ABD'nin hiçbir gayriresmi sözünü ciddiye almadığını da belirtti.

Batı'nın kendisini engellemesi sayesinde bugün Ukrayna savunma sisteminin en önemli aktörlerinden biri olan Bayraktar insansız hava araçlarının Türkiye tarafından ürettiliğinin altını çizen Fahrettin Altun, "Bu noktada, 70 yıllık NATO müttefiki ve kritik bölgelerde istikrar aktörü olan Türkiye ile ilişkileri normalleştirmek Batı'nın ve özellikle ABD'nin sorumluluğundadır. Ukrayna krizi, Türkiye'nin stratejik önemini küçümseyen, NATO'nun 'beyin ölümü'nün gerçekleşmiş” olduğunu iddia eden ve ulusal sınırların artık tartışma konusu olmadığını düşünenlerin jeopolitik değerlendirmelerinin yanlış olduğunu göstermiştir." görüşünü ortaya koydu.

ABD'DEN NE AÇIKLAMASI GELMİŞTİ?

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, dün Türkiye'deki S-400'lerin Ukrayna'ya sevk edileceği yönündeki iddialarla ilgili gelen bir soruya, "Söz ettiğiniz haberler konusunda yorum yapmayacağım. Ukraynalı ortaklarımıza, karadan havaya dahil olmak üzere, Rusya’dan gelen tehditle mücadele için ihtiyaç duydukları sistemlerin tedarik edilmesi için çalışıyoruz." şeklinde yanıt vermişti.

Price ayrıca Ukrayna'ya yapılan askeri yardımla ilgili olarak soruların Türkiye hükümetine yöneltilmesi gerektiğini ifade etmişti.

Konuyla ilgili soruların bir diğer muhattabı olan Pentagon Sözcüsü John Kirby ise, "S-300 konusu ve basında gördüğüm S-400 söylentileri konusunda şunu söyleyeceğim. Şu anda odak noktamız Ukrayna’nın eline kullanmayı bildikleri, eğitimini aldıkları ilave sistemleri ulaştırmak amacıyla müttefik ve ortaklarla çalışmak" ifadelerini kullanmıştı.

SAVUNMA SANAYİ BAŞKANI DEMİR NE DEMİŞTİ?

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, çeşitli basın organlarında yer alan haberlere istinaden Türkiye'nin Rus yapımı hava savunma sistemleri S-400'lerden vazgeçme niyeti olmadığını söyledi.

Rus gazetesi İzvestiya'ya konuşan Demir, "Bu bizim için bir tartışma konusu değil. Bu konu geçmişte masaya yatırıldı ve şimdi Rusya Federasyonu ile işbirliğine devam ediyoruz" dedi.

"Türkiye kendi politikasını ve gideceği yolu kendi belirleyebilir" diyen Demir, "Bizim pozisyonumuz Ukrayna ve Rusya arasında barışı sağlamaktır. Akan kanı durdurmak için her şeyi yapıyoruz" dedi.

Geçen günlerde Reuters'a konuşan üç kaynak, ABD’den bazı yetkililerin Türkiye’ye Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini Ukrayna’ya gönderme konusunu gündeme getirdiğini söylemişti. S-400 konusunun ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’ın geçen ay Türkiye’ye yaptığı ziyarette de gündeme geldiği aktarıldı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin