Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan Kızılay açıklaması: Biz de üzüldük, gerekli yaptırımlar yapılıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tv100'de Talat Atilla ve Tamer Korkmaz'ın sorularını yanıtladı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kurumların dakikalar içinde birbiriyle haberleşerek görev yerine ulaştığını açıklayan Oktay, "Her türlü sıkıntılarını ilk 3 haftada geride bırakan bir Türkiye'den bahsediyoruz" dedi. Oktay Kızılay'ın çadır satışı hakkında da "Biz de üzüldük. Gerekli yaptırımlar yapılıyor" dedi. Seçimler için de Oktay, "Anketlerde son 10-15 günde aradaki fark açıldı" dedi

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan Kızılay açıklaması: Biz de üzüldük, gerekli yaptırımlar yapılıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve 28. Dönem AK Parti Ankara Milletvekili adayı Fuat Oktay tv100'de Memleket programında Talat Atilla ve Tamer Korkmaz'ın sorularını yanıtladı.

Oktay'ın açıklamalarından başlıklar şöyle:

DEPREM GECESİNDE NE OLDU?
- 6 Şubat'taki depremler büyük bir afet. Aynı gün 2 büyük depremi yaşadık. O gün de yılın en şiddetli soğuğunu yaşıyoruz. 4.17'de deprem olduğu anda hepimize AFAD'dan uyarı geldi. 4.17'de hepimiz ayaktaydık. Süleyman Bey ve Cumhurbaşkanımızla görüşmemiz oldu. 4.17'de olan bir depremin ardından dakikalar sonra birbiriyle iletişim kurmuş, ana stratejik kararları vermiş bir iktidardan bahsediyoruz. Her bir ilimize görevlendirme yapılmıştır. 

- Her bir ilimize görevlendirme yapılmıştır. Öyle şiddetli bir soğuk ki helikopterler kalkıp gidemiyor. Komutanlarımızın orada 'bir savaştayız' deyip risk aldılar. O şartlar içerisinde bakanlarımız görev yerlerindeydi.

- Tüm alanlara birden odaklanmak zorundayız, her bir enkazın başına birer kişi verebilirsiniz ama doğru değil. O zaman fazla bir iş yapamazsınız. Ekipleri belirli yerlede odaklamak zorundasınız. O şartlarda ekipleri ulaştırmak zorundasınız. Biz o gün uluslararası ekiplerle ilgili yardım çağrısında bulunduk. 

"BÖYLE BİR AFET GÖRÜLMEDİ"
- Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı, heyetiyle birlikte bana geldi, 'böyle bir afet ve böyle bir yıkım ve bu büyüklükte bir arama kurtarma faaliyeti bizim kayıtlarımızda dünyanın herhangi bir yerinde gözükmüyor' dedi. 

"DEPREMİN HER TÜRLÜ TÜM AKUT DÖNEMİNİ, HER TÜRLÜ SIKINTILARINI İLK 3 HAFTADA GERİDE BIRAKTIK"
- Bu büyüklükteki depremin her türlü tüm akut dönemini, her türlü sıkıntılarını ilk 3 haftada geride bırakan bir Türkiye'den bahsediyoruz. Ne ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin, Japonya bu büyüklükteki afetin akut depremini bu kadar kısa sürede geri bırakma şansı yok.

- Bugün itibariyle 3,3 milyon insanımız geçici barınma merkezinde. Yaklaşık 770 bin kurulu çadırımız var. Konteyner sayımız 71 bin oldu. Hedefimiz 130 bine çıkmak. Enkazların kaldırılması 1 haftaya bitiyor.

- Enkazları kaldırırken kalıcı konutlara başladık. 311 bin konutun hasarlı olduğunu gördük. Önceden biz orta hasarlıları güçlendiriyorduk ama orada gördük ki burada çok başarılı işler olmuyor. Verdiğimiz krediler konutların güçlendirilmesinde çok sağlılıklı olmuyor. Cumhurbaşkanımız talimat verdi ve orta hasarlıların tamamını yıktık. 

- 2 ay gibi bir sürede 121 bin konutun temelleri atıldı. Köy konutları bitti. Bayram sonu teslim etmeye başlayacağız. Tamamını 1 yıl içerisinde bitireceğiz.

- Biz söz verdik mi yaparız diyen bir iktidarız. 6 Şubat'ı yedili masanın olduğu iktidarda yaşasaydık toplanıp toplanıp dağılırlardı. Yapabilecekleri hiçbir şey yoktu. Bol keseden vaat verip yapamayacak olan ile Türkiye'nin hayrına iş yapanı milletimiz görüyor. 

KIZILAY'IN ÇADIR SATIŞI: BİZ DE ÜZÜLDÜK

- Kızılay'ın çadırları da var, çadır üreten tesisleri de var. Sonradan öğrendiğimiz bir olay, parasıyla satma durumu olmuş. Ben de daha önce söyledim, biz de üzüldük.

Kızılay, yönetimi olan ve yönetimi genel kurulda belirlenen bir kurumdur. Genel Başkanı için kurumu dövmemek lazım. Herkesin emeği var burada. Kişinin kendi inisiyatifi çerçevesiyle istifa etmesidir. Recep Tayyip Erdoğan çıkıp hemen değiştirse "tek adam" diyorsunuz. değiştirmese "neden değiştirmiyor" diyorsunuz. Genel Kurul bunu hemen yapabilir.

"GEREKLİ YAPTIRIMLAR YAPILIYOR"
Talat Atilla'nın "Ben gazeteciyim benim bir yaptırımım yok ama güç sahipleri bir yaptırım yapabilir" sorusuna Oktay "Gerekli yaptırımlar yapılıyor, Kızılay’ın yapması gereken bir işi yapmadığında o yaptırımlar uygulanır ve uygulanmıştır." yanıtını verdi. 

MİLLET İTTİFAKINA ELEŞTİRİLER

-  ‘Sana söz’ dediği Türkiye’ye verdiği söz değil aslına o afişlerdeki ‘Sana söz’ü Kandil’e, Pensilvanya’ya ve kendi ağa babalarına verdikleri sözdür o.

- Dünya basınındaki tartışmalara bakarsanız ‘Türkiye’nin eski dönemine dönmesi için Erdoğan gitmek zorunda’, Türkiye’nin eski dönemine dönmesi demek başkalarının belirlediği dış politika doğrultusunda kendine söyleneni yapan Türkiye’ye dönmek istiyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan 'dünya beşten büyüktür' derken kimsenin ağzını açmadığı bir dönemde bunu Birleşmiş Milletler kürsüsünden ifade etti. Her fırsatta da ifade eder. 

- Kandil'deki teröristlerden birinin bir açıklaması vardı. 'Erdoğan bizi bitirecek, kökümüzü kazıyacak. Kılıçaroğlu'nu desteklemek lazım, 7'li masayı desteklemek zorundayız' diyorlar. 

"80 YILDA YAPILAMAYANLARI 20 YILDA YAPTIK"
-  80 yılda yapılamayanları 20 yılda yaptık. Bunu eser siyasetimizle yaptık ve bugünden sonra bir yol haritası çiziyoruz. Yol haritasını çizerken bize söylenenlerle alakalı yüzümüzü dönmüyoruz. Buna gerekli cevabın verilmesi gerekiyor. 

- Muhalefetin bize karşı yürüttüğü kampanyalara baktığınızda biz aslında hakaret dili kullanmıyoruz. Olanı olabildiğince anlaşılabilir hale getirmekle ilgili bir dil kullanmaya çalışıyoruz.

- Hepimizin arzusu kendi koyduğumuz hedefleri hep kendimiz egale ettik. Kendimiz yeterli bulmadık ve kendimiz hep yeni hedefler koyduk. Dolayısıyla Türkiye’yle ilgili hedeflerimiz var bizim, biz bunların hiçbirisinden vazgeçmiş değiliz.

SİNAN ATEŞ CİNAYETİNDE SON DURUM NE?

Yürüyen bir soruşturma var. Yargıya intikal etmiş bir konu. Dosyanın detaylarını bilmiyorum, bilmem mümkün değil. Ne gerekiyorsa sonuna kadar gidilir? Önünde de arkasında da kim varsa sonuna kadar gidilir. Bizim müdahil olma durumumuz olmaz. Ciddi tutuklamalar da oldu.

 "SON 10-15 GÜNDE ARADAKİ FARK AÇILDI"
- Seçimi birinci turda kazanacağımıza eminiz. Sokaklardan aldığımız geri bildirimle 'bu işi bitireceğiz' diyoruz. İkinci tura bu işi bırakarak milletimizin gündemini bunla yormaya gerek yoktur diye düşünüyoruz. Milletimizin ferasetine güveniyoruz. Milletimiz Erdoğan'a balkon konuşmasını yaptıracaktır, güçlü meclis desteğiyle her iki seçimi sonlandıracaktır. Anketlerde önde olduğumuzu söyleyebilirim. Son 10-15 günkü trende baktığımızda aradaki farkın Cumhur İttifakı lehine açıldığını görüyoruz. 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin