Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan metro açılışında önemli açıklamalar: İstanbul'da metro ağını 380 kilometreye çıkarıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kağıthane - Havalimanı Metrosu açılışında önemli açıklamalar yaptı. Metro hattının açılışını yapan Erdoğan hattın 1 ay boyunca ücretsiz olacağının müjdesini verdi. Erdoğan, metronun inşaat sürecinin mühendislik başarılarıyla TRT tarafından belgesel haline getirdiği bu hikayenin akşam saatlerinde izlenebileceğini söyledi. 

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan metro açılışında önemli açıklamalar: İstanbul'da metro ağını 380 kilometreye çıkarıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kağıthane - Havalimanı Metrosu açılışında önemli açıklamalar yaptı. Avrupa'nın en hızlı metrosu olacak olan metronun günde 800 bin yolcu ağırlayacağını söyleyen Erdoğan, havalimanı metrosunun 1 ay ücretsiz olacağını açıkladı.

Erdoğan, metronun inşaat sürecinin mühendislik başarılarıyla TRT tarafından belgesel haline getirdiği bu hikayenin akşam saatlerinde izlenebileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışını gerçekleştirdiği Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metrosu'nun bir ay süreyle ücretsiz olacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tarihi önemde yeni bir eser kazandırmanın heyecanıyla, mutluluğuyla, gururuyla bir aradayız. Kağıthane İstasyonunda başlayıp İstanbul Havalimanına kadar uzanan 34 kilometre uzunluğundaki 8 istasyonlu metro hattımızın şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Günde 800 bin yolcu kapasiteli bu metro hattı sayesinde Kağıthane’den İstanbul Havalimanı’na 24 dakikada ulaşılabilecek. Metro hattımızı söz verdiğimiz gibi İstanbul’un hizmetine bir an önce sunabilmek için aynı anda 10 tünel delme makinesi birden kullandık. Kendi içinde pek çok rekora imza atılan metromuzun inşaat süreci yerli ve milli mühendislik başarılarıyla dopdolu gurur verici bir eserin ülkemize kazandırılması hikayesidir" dedi.

Erdoğan, "Bundan 3 yıl önce ilk kaynak törenine birkaç ay sonra tünelin Gayrettepeye ulaşma sevincine yaklaşık 1 buçuk yıl önce ilk test sürüşüne şahitlik ettiğimiz metromuzu bugün hizmete veriyoruz. Hizmete aldığımız metro hattımızı Kağıthane’de Mahmutbey metrosuyla entegre ediyoruz. Birkaç ay içinde bu hattı, Zincirlikuyu metrobüs durağıyla da birleştireceğiz. Hızlı tren konforuyla işleyecek metronun sinyalizasyon sistemini TÜBİTAK iş birliğiyle ASELSAN gerçekleştirdi" ifadelerini kullandı.

10 SÜRÜCÜSÜZ METRO HATTI VAR

Erdoğan, "İstanbul’da 10 ayrı sürücüsüz metro hattı bulunuyor. Gerçi ülkemizde siyaset yapan birilerinin ne İstanbul’dan ne de İstanbul’un sahip olduğu alt yapıdan ne de teknolojinin geldiği seviyeden haberleri var. Kağıthane’ye Kağıttepe diyenlerden, Paris’i bildikleri kadar İstanbul’u bilmeyenlerden fazla bir şey de beklemiyoruz. Bunlar Türkiye’yi de İstanbulumuzu da tanımıyorlar, bilmiyorlar. Kendi ülkelerinde adeta yabancı bir turist gibi yaşıyorlar. Onların bu cehaleti hakikatleri ortadan kaldırmıyor. Onların bu trajikomik halleri bizi asla rehavete sevk etmiyor. Biz onlara rağmen İstanbul’un trafik sorununu raylı sistemlerle çözme sözümüzü adım adım yerine getiriyoruz." diye konuştu. 

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle: 

"Türkiye bu proje ile metro hattı inşaatındaki gücünü ispatlamıştır. Havalimanından başlayıp Arnavutköy'den Halkalı'ya inecek metro hattı çalışmalarımız da devam ediyor. Bunun yarında Bakırköy - Bağcılar, Başakşehir Kayaşehir, Kazlıçeşme Sirkeci, Altunizade Bosna Bulvarı çalışmalarımız sürüyor. Bu projeler tamamlandığında İstanbul'un raylı sistem ağını 380 kilometrenin üzerine çıkarmış olacağız."

"1989 yılndan sonra en büyük projeler bizim dönemimizde başladı, sonrasında devam etti. Son yıllarda devreye giren metro hatlarının neredeyse tamamı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızca inşa edilen projelerdir. Halen çoğunluğu yine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız tarafından yürütülen projeleriyle İstanbul, dünyada en fazla raylı sistem inşası yapılan şehirler arasında ilk sırada bulunuyor"

"Biz onlara rağmen İstanbul'un trafik sorununu raylı sistemle çözme sözümüzü adım adım yerine getiriyoruz. Kağıthane İstanbul Havalimanı metromuzun inşasında bakanlığımızın, kurumlarımızın, firmaların mühendisinden işçisine herkesi tebrik ediyorum."

"İstanbul potansiyeliyle Türkiye'nin en bereketli hazinesi, en bereketli kaynağıdır. Bu şehri kimsenin insafına bırakamayız. Bunun için hükümetlerimiz döneminde önemli projelerimizin merkezine hep İstanbul'u yerleştirdik. Ulaşımdan tarıma, diplomasiye bütün bu adımları kültür sanatta kararlılıkla attık."

"Deprem başta olmak üzere tüm afetlere hazırlık için kapsamlı adımlar attık. 

Şehrin geleceğini inşa edecek projeler yürüttük. Raylı sistem önemli ulaşım projeleriyle şehri kilitlenip kalmaktan kurtardık."

"Ulaşım atılımlarını kesintisiz sürdürdük. Bunlar boğazın altından marmaray'ı geçirebilirler miydi? Bir tanesi ne diyor, "Aaa bunda sürücü yok mu?". Ya bizim şu anda zaten 10 adet sürücüsüz metro adımını biz attık. Ama bunların haberi yok.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan metro açılışında önemli açıklamalar: İstanbul'da metro ağını 380 kilometreye çıkarıyoruz - Resim : 2

"İstanbul Havalimanı bugün Avrupa'nın en yoğun, dünyanın en iyi havalimanları arasında dünyanın ilk sırasında yer alıyor. 

Buna milli bütçeden bir kuruş vermeden biz bu yatırımları yaptık, yapıyoruz, yapacağız. İGA'yı böyle yaptık, Osmangazi Köprüsü'nü böyle yaptık. Siz bunları öğrenene kadar çok artık zamanlar geçecek. Bunlara bol bol fırın ekmek yedirmek lazım.

Metro hattıyla havalimanına hızlı ulaşım ihtiyacını karşılıyoruz. Diğer hatları da devreye aldığımızda İstanbul'un raylı sistemle ulaşılamayacak yeri kalmıyor."

"Kanal İstanbul projesiyle şehrimize yeni bir soluk borusu açarak İstanbul'un marka değerini yükselteceğiz. Bu projeyi er geç ülkemize kazandırmakta kararlıyız.

1994 yılından beri bu şehir için attığımız her adıma yapılan itirazları hatırlayın. Biz bunlara kulak vermiş olsaydık, bugün İstanbul Marmaray'sız, Avrasya'sız, Osmangazisiz, yolsuz, susuz bir şehir olarak kalacaktı."

"Suyu 110 kilometreden dağları delerek Istranca Dağları'ndan getirdik. CHP demek çöp, çukur, çamur demektir. Hatırlayın Ümraniye çöplüğündeki patlamayı... 39 vatandaşımız orada öldü. Hala bu CHP konuşuyor. Ve bütün bunlarla beraber her ne yaptıysak İstanbul'u çirkin binalara mahkum etmek isteyenlere rağmen yaptık. Kanal İstanbul'u da bu şekilde hayata geçireceğiz."

"Rahmetli Menderes'in 14 Mayıs 1950'de "Yeter söz milletindir" diyerek başlattığı demokrasi devriminin tarihimizde ayrı bir yeri vardır. Her ne kadar sonu  idam sehpasına çıkmış olsa da milli iradenin esasına dayalı bu haykırış pekçok insana da ilham ve cesaret vermiştir.

Biz de 20 yıl önce devraldığımızda yeter söz de karar da milletindir diyerek bu kutlu adımı bir üst basamağa çıkardık. Ülkemiz yeni bir seçimin eşiğinde. Son 10 yılda yaşadıklarımızı gözlerinizin önünden geçirin. Gezi olaylarından çukur eylemlerine, darbe girişimlerinden terör saldırılarına kadar sayısız imtihandan geçtik. Yeni yönetim sistemine geçtiğimiz ayın hemen ertesinden başlayarak ekonomimizi mahvetme yolunda bir çok adımlar attılar, ama başaramadılar. Başaramayacaklar.

 

Ayrıntılar geliyor.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin