Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik açıklamalar... Elektrik faturalarındaki TRT payı ile Enerji Fonu kesintileri kaldırıldı

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı bugün (8 Kasım Pazartesi) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı'nın ardından önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Önümüzdeki dönemde elektrik faturalarındaki TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerini kaldırma kararı aldık." ifadelerini kullandı. Erdoğan 40 sağlık personeli alınacağı müjdesini de verdi.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik açıklamalar... Elektrik faturalarındaki TRT payı ile Enerji Fonu kesintileri kaldırıldı

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında, "Okullardaki yüz yüze eğitim kesinlikle devam edecektir" diyen Erdoğan, "Sağlık Bakanlığımıza 40 bin yeni sağlık personeli alınacağının müjdesini de milletimizle paylaşmak istiyorum" ifadelerini kullandı. Açıklamasında, "Vatandaşlarımızın cebinden ilave meblağın çıkmasını önledik. Her vatandaşımıza yıllık 1500 TL'nin üzerinde enerji desteği vermiş olduk" diyen Erdoğan ayrıca, "Önümüzdeki dönemde TRT payı ile enerji fonu kesintilerini almama kararı aldık" dedi.

Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor https://t.co/Yp3qRoWeCe

— T.C. Cumhurbaşkanlığı (@tcbestepe) November 8, 2021

"BİZ HİÇBİR SIKINTI ÇEKMEDİK"

Salgınla ilgili Erdoğan, "Türkiye salgınla mücadelesini dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek, ön alıcı anlayışla, başarıyla devam ettirmektedir. Salgın yeni dalgalar ve varyantlar halinde ilk dönemdeki öngörüleri aşarak insanlığı tehdit etmeyi sürdürüyor. Salgının sağlık krizi gerçeği inkarı mümkün olmayan vaka olarak karşımızda durmaktadır. Bu durum gelişmiş ülkeler dahil temel hizmet ve üretim altyapılarını giderek zorlamaktadır. Kendi ülkelerini karalamaktan başka iş bilmeyenler kafalarını kaldırıp baksalar bu gerçeği görecektir. Ülkeler maske ve koruyucu malzeme kavgası verirken biz rahatlıkla ihtiyaçlarımızı karşılayabildik. İnsanlar temel ihtiyaç maddelerine bile erişimde güçlük çekerken biz hiçbir sıkıntı yaşamadık" dedi.

Erdoğan şu açıklamaları yaptı:

'40 BİN YENİ PERSONEL ALINACAK'

Sadece finans gücüyle böylesine büyük ve derin krizlerin aşılamayacağını, büyük ekonomilere sahip ülkelerin durumunu açıkça ortaya koyuyor. Ülke ve millet olarak sahip bulunduğumuz potansiyeli siyasi ve ekonomik alanda harekete geçirecek imkan verecek bir zeminin varlığına işaret ediyor.

Sağlık hizmetlerinde herhangi bir krize asla izin vermedik, vermeyeceğiz. Vaka, hastaneye yatış, yoğun bakım ve vefat sayıları kontrol edebileceğimiz seviyededir. İnşallah bunları daha da aşağı çekeceğiz. Elbette bazı aksaklıklar yaşanabilmektedir, inşallah bunların önüne geçecek tedbirleri en kısa sürede ortaya koyacağız.

Belirlenen yaş grubunun üzerindeki herkesi özellikle de ileri yaş grubundaki vatandaşlarımızın aşılarını olmaları veya tamamlamalarının salgının ağır sonuçlarının azaltılmasına katkıda bulunacağını hatırlatmak istiyorum.

'YÜZ YÜZE EĞİTİM KESİNLİKLE DEVAM EDECEKTİR'

Okullardaki yüz yüze eğitim kesinlikle devam edecektir. Sağlık Bakanlığımıza 40 bin yeni sağlık personeli alınacağının müjdesini de milletimizle paylaşmak istiyorum.

Genç işsizliği önlemek için organize sanayi bölgelerinde 87'sini faaliyete geçirdik. 164 mesleki eğitim merkezini inşallah Ocak ayında açıyoruz. Milletimize istihdamı arttırma konusunda vermiş olduğumuz bir taahhüdü daha hayata geçiriyoruz. Bütçe disiplininden taviz vermeden ülkemizi büyütecek her adımı desteklemeye devam ediyoruz.

Bu yıl yüzde 8 artış gösteren elektrik talebini aldığımız tedbirlerle herhangi bir sıkıntıya meydan vermeden karşıladık. Avrupa'da doğalgaz fiyatları 2020 yılı başındaki 115 dolar seviyesinden geçtiğimiz ay itibariyle 1100 dolar hatta günlük piyasada 1500 dolar seviyesine kadar çıktı. Buna karşılık biz ülkemizdeki vatandaşlarımızın konutlarda tükettiği doğalgazı halen yaklaşık 150 dolardan veriyoruz.

'TRT PAYI İLE ENERJİ FONU KESİNTİLERİNİ KALDIRDIK'

Alış fiyatına göre baktığımızda doğalgazı hane halkına yüzde 76 indirimle vererek 50 milyar liralık sübvansiyon yaptığımızı söyleyebiliriz. Petrol fiyatları 2020 başında 80 dolar seviyesine, kömür fiyatları 270 dolar seviyesine kadar yükseldi. Eşel mobil sisteminde alacağımız vergiden fedakarlık yaparak akaryakıt fiyatlarını dengede tutmanın gayreti içinde olduk. Bu yıl elektriği maliyetinin neredeyse yarısı düzeydeki faturayı vatandaşlara vererek 17 milyar liralık bir sübvansiyon yaptık.

Vatandaşlarımızın cebinden ilave meblağın çıkmasını önledik. Her vatandaşımıza yıllık 1500 TL'nin üzerinde enerji desteği vermiş olduk. Önümüzdeki dönemde TRT payı ile enerji fonu kesintilerini almama kararı aldık.

2022 inşallah verdiğimiz emeklerin, fedakarlıkların semeresini görmeye başlayacağımız bir yıl olacaktır. 2023'ü de başarıyla geride bıraktığımızda ülkemizin dünyanın siyasi ve ekonomik liginde en üstteki yeri alışına hep birlikte şahitlik edeceğiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik açıklamalar... Elektrik faturalarındaki TRT payı ile Enerji Fonu kesintileri kaldırıldı

ELEKTRİK ENERJİ FONU NEDİR?

Türkiye’de nüfus ve elektrik tüketimi her geçen yıl arttığı için altyapı ihtiyacı da aynı hızda artar. Bu nedenle elektrik altyapı yatırımlarının karşılanabilmesi için tüm kullanıcılardan elektrik enerji fonu ücreti tahsil edilir. Bu oran enerji tüketim bedelinin %0,7’si üzerinden hesaplanmaktadır.

ELEKTRİK FATURASI TRT PAYI NEDİR?

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun giderlerinin karşılanabilmesi için elektrik faturalarında TRT payı isimli bir bedel yer alır. TRT payı, faturada yer alan enerji tüketimi bedelinin %2’sine tekabül eder. Sanayi tipi kullanıcılardan TRT payı alınmamaktadır.

HER 100 TL'LİK TÜKETİMDE 3.25 TL DAHA AZ ÖDENECEK

2020 yılında TRT, tüm hanelerdeki elektrik faturalarından 1 milyar TL kasasına koymuştu. Bir başka değişle vatandaşlar faturalarındaki yüzde 2’lik ek kesinti ile 1 yılda TRT’ye 1 milyar lira kaynak sağlamıştı.

Her iki kesintinin sona ermesiyle vatandaş her 100 TL’lik bir elektirik tüketim bedeli üzerinde 3.25 TL daha az ödeyecek.

Yüzde 18’lik KDV hesaplandığında toplam katkı % 3.25’e takabül edecek. Peki elektrik faturalarında başka hangi kesinti ve vergiler mevcut?

Elektrik Tüketim Vergisi: 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca uygulanmaktadır. Aktif enerji tüketimi üzerinden hesaplanır. Oranı yüzde 5’tir. Bu vergi hastane vb. kurumlardaki tüketimde istisna edilir vergi alınmaz.

KDV: Mesken abonelerinin her ay ödediği elektrik faturasının yüzde 15,3'ü KDV'dir. Mesken abonesi için, elektrik tüketimi üzerindeki tüm vergiler, fatura borcunun %21'ine denk gelmektedir.

Etiketler Erdoğan Kabine
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin