Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Lideri Putin telefonda görüştü: Konu Ukrayna-Rusya çatışmasıydı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saat 16:00'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, Putin'e Rusya-Ukrayna heyetlerinin İstanbul’daki toplantısının olumlu ve yapıcı geçmesinin barışa dair ümitleri yeşerttiğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Lideri Putin telefonda görüştü: Konu Ukrayna-Rusya çatışmasıydı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul'daki tarihi Rusya Ukrayna zirvesi sonrası anlamlı bir ilerleme olduğunu bu temasların sürmesi gerektiğini açıkladı.

Bakan Çavuşoğlu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşeceğini belirtti. İki lider bugün saat 16.00'da görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, telefon ile görüştüğü Putin'e Rusya-Ukrayna heyetlerinin İstanbul’daki toplantısının olumlu ve yapıcı geçmesinin barışa dair ümitleri yeşerttiğini ifade etti.

Erdoğan, Putin ile Zelenski’yi bir araya getirerek barış gayretlerini taçlandırmak istediklerini dile getirdi.

KREMLIN’DEN AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Putin de Rusya-Ukrayna müzakere heyetlerinin görüşmesine İstanbul’da ev sahipliği yapmasından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.

Kremlin Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Putin'in Ukrayn -Rusya müzakerelerinin İstanbul'da organize edilmesindeki desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ettiği belirtilerek, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ile devam eden müzakere sürecine dair temel değerlendirmelerde bulundu. Devlet Başkanı Putin, Rus ve Ukraynalı temsilciler arasında 29 Mart’ta İstanbul’da yapılan müzakere turunun düzenlenmesine destek verdiği için Türkiye'ye şükranlarını dile getirdi” denildi.

Açıklamanın devamında, “Donbass’ı korumak için devam eden özel askeri operasyon bağlamında insani meselelerin tartışıldığı görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Savunma Bakanlığı’na Türk vatandaşlarının ve Türk ticari gemilerin savaş alanından tahliyesine sağladığı destekler için teşekkür etti” ifadeleri kullanıldı.

Dün Zelenski ile görüşmüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre görüşmede, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin salı günü İstanbul’da yaptıkları müzakere toplantısı ele alındı.

Görüşme öncesi Erdoğan'dan açıklama

Erdoğan, Cuma namazı çıkışı görüşmeye ilişkin açıklamada bulundu. 

"Sayın Zelenskiy'nin olumlu bakışı var. Sayın Putin'in de yaklaşımı olumlu. Tarihi onlar belirleyecek. İstanbulumuzda böyle bir liderler zirvesini gerçekleştirebiliriz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Lideri Putin telefonda görüştü: Konu Ukrayna-Rusya çatışmasıydı

Erdoğan'ın açıklamasından öne çıkan kısımlar şöyle:

 Zelenski görüşmesinin sorulması üzerine Erdoğan, "Dün sayın Zelenski ile görüşmemiz oldu. Bugün de saat 16:00 gibi Putin'le görüşmemiz olacak. Her iki liderle de yapacağımız görüşmelerde ön görüşmeler neticesinde mutabakat diyeyim, bunun getirisini artık liderler bazında özellikle Kırım ve Donbas noktasında bir adımın atılması için en üst düzeyde liderlerle görüşmenin ve bu konuda ev sahipliği yapabileceğimizi ifade ettik. Sayın Zelenski'nin olumlu bakışı var, Putin'in de daha önce olumlu yaklaşımı söz konusuydu. Tarih olarak onlar belirleyecek eğer İstanbulumuzda liderler zirvesini gerçekleştirebilir ve neticesinde de olumsuz gidişi olumlu bir hale dönüştürmenin kararını iki liderle gerçekleştirebilirsek Türkiye olarak büyük mutluluk duyacağız" dedi.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin