Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen rest çekti: AB ile gerekirse yollarımızı ayırabiliriz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu görüşmelerine katılmak üzere 16-20 Eylül tarihleri arasında ABD'ye ziyarette bulunacak. Hareket öncesi basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, "Avrupa Birliği, Türkiye'den kopmanın gayreti içerisinde. AB'nin Türkiye'den kopuş hamleleri yaptığı bu dönem içerisinde değerlendirmelerimizi yaparız." dedi. Karabağ için 4'lü görüşme önerisi konusunda da değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Putin, Aliyev, şahsım ve Paşinyan görüşmesi önerdik" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen rest çekti: AB ile gerekirse yollarımızı ayırabiliriz

Erdoğan ABD ziyareti öncesinde basına açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları

 Az sonra Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu görüşmelerine iştirak etmek üzere New York'a doğru yola çıkacağız. BM üyesi tüm ülkelerin temsil edildiği genel kurul görüşmelerine 150'den fazla ülkenin katılımı bekleniyor. Her yıl olduğu gibi bu sene de ABD'de son derece yoğun bir temas ve toplantı trafiğimiz olacak.

Genel kurul görüşmelerinin ilk gününde 19 Eylül salı günü Genel Kurula hitap edeceğim. bu vesileyle uluslararası gündemdeki temel meselelere ilişkin görüşlerimizi paylaşacağız. Mevcut küresel sınamalar karşısında Türkiye'nin oynadığı kritik rolü vurgulayacağız.

Genel kurul marjında çok sayıda ülkeden mevkidaşlarımla görüşmeler gerçekleştireceğim. Ziyaretimizde ABD'de yaşayan vatandaşlarımızla birlikte soydaş topluluklarla da bir araya geleceğiz. Ayrıca düşünce kuruluşu temsilcileri ile de istişarelerimiz olacak. ABD iş dünyasının seçkin üyeleri ile görüşecek Türkiye'deki yatırımlarını artırma noktasında konuları ele alacağız.

KARABAĞ'DAKİ GELİŞMELER

Tabi bizim önceliğimizde 3'lü bir görüşme teklifimizi kendilerine ilettik. Ama bu konuda 3'lüden öte biz 4'lü bir teklifte bulunduk. Yani değişik buralarla ilgilisi alakası olmayan liderle değil gelin şu anda işin içinde olan sayın Putin sayın Aliyev, şahsım ve Paşinyan hep birlikte 4'lü olarak böyle bir toplantıyı yapalım. Adımı da ona göre atalım' diye teklifte bulundum. Henüz bize olumlu, olumsuz dönüş olmadı. Konuyla ilgili sayın Aliyev ile de görüşeceğiz, olgunlaştıracağız ve gelişmeleri yakından takip edeceğiz.

İSVEÇ'İN NATO'YA ÜYELİK SÜRECİ

Bizim parlamentomuz kararı vermedikten sonra bizim kalkıp da yolda yürürken evet ya da hayır dememiz mümkün değil. Öncelikle İsveç üzeirne düşen görevi yerine getirmesi lazım. Söz tutulmadığı zaman Meclis'in tavrını kestiremem.

"AB TÜRKİYEDEN KOPMA GAYRETİNDE"

Avrupa Birliği, Türkiye'den kopmanın gayreti içerisinde. AB'nin Türkiye'den kopuş hamleleri yaptığı bu dönem içerisinde değerlendirmelerimizi yaparız. Bu değerlendirmelerden sonra da AB'den gerekirse yolları ayırabiliriz.

HABERİN ÖNCESİ

BM 78. Genel Kurulu, 19-26 Eylül tarihleri arasında ABD'nin New York kentinde düzenlenecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da genel görüşmelere katılmak üzere New York'a gidecek.

BM GENEL KURULU'NA HİTAP EDECEK

Cumhurbaşkanı'nın ABD ziyaretine ilişkin İletişim Başkanlığı'ndan bir açıklama yapıldı.
Ziyaretin 16-20 Eylül tarihlerinde gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımız, 'Güvenin Yeniden Tesisi ve Küresel Dayanışmanın Yeniden Canlandırılması: 2030 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Yönelik Eyleme, Herkes için Barış, Refah, Gelişim ve Sürdürülebilirlik Doğrultusunda Hız Verilmesi' temasıyla gerçekleştirilecek Genel Kurul genel görüşmelerinin ilk günü olan 19 Eylül’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitap edeceklerdir." denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaret süresince başta mevkidaşları olmak üzere çok sayıda üst düzeyli temas ve görüşmede bulunacağı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Sayın Cumhurbaşkanımız ziyaretleri vesilesiyle, ABD’de mukim vatandaş ve soydaş toplumu temsilcilerinin yanı sıra iş dünyası temsilcileri, düşünce kuruluşlarının yetkilileri ve Amerikan toplumunun farklı kesimlerinden müteşekkil kanaat önderlerinin katılacakları etkinlikleri teşrif edeceklerdir."

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin