Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden görüşmesi sona erdi. Tahıl koridoru için kritik mesajlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden, Madrid'de düzenlenen NATO zirvesi kapsamında bir araya geldi. Erdoğan, Biden'le görüşmesinde tahıl koridoruna ilişkin "Denge politikasıyla süreci çözme gayretindeyiz. Temennimiz odur ki bu denge politikasıyla netice alalım" dedi. Biden, İsveç ve Finlandiya'nın üyelikleri için Türkiye'ye teşekkür ederken Erdoğan ise NATO Zirvesi'nde atılacak adımların Rusya-Ukrayna sürecine de katkı sağlayacağını dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden görüşmesi sona erdi. Tahıl koridoru için kritik mesajlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın NATO Liderler Zirvesi kapsamındaki görüşmesi saat 18:50'de başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden görüşmesi sona erdi. Tahıl koridoru için kritik mesajlar

Toplantı öncesi konuşan Erdoğan, "Bu zirvede yarın da devam edecek çalışmalarımızla inanıyorum ki ülkelerimizle dolu dolu huzurla döneceğiz. NATO'nun güçlenmesine yönelik atılacak adımlar, özellikle Rusya-Ukrayna olayı, akaryakıtla ilgili gelişmeler ve bir an önce de hububat konusunda açılan koridor üzerinden imkan sağlayalım. Ben de özellikle uzun bir aradan sonra sizlerle bir araya gelmekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Özellikle bu NATO Zirvesi, gündemi itibariyle güçlü bir zirve oldu. NATO'nun güçlenmesine yönelik atılacak atımlar da Rusya-Ukrayna sürecine de katkı verecektir. Rusya-Ukrayna konusunda temennimiz denge politikalarıyla netice alıp, hububat sorununu çözmek." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden görüşmesi sona erdi. Tahıl koridoru için kritik mesajlar - Resim : 2

TÜRKİYE'YE BİR TEŞEKKÜR DAHA

Biden ise, "Özellikle Finlandiya ve İsveç'in üyelikleriyle ilgili teşekkür etmek istiyorum. Sizinle burada olmak gerçekten çok güzel." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden görüşmesi sona erdi. Tahıl koridoru için kritik mesajlar - Resim : 3

İki liderin görüşmesi yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden görüşmesi sona erdi. Tahıl koridoru için kritik mesajlar - Resim : 4

BEYAZ SARAY'DAN İKİLİ GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Biden'ın, Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya ile vardığı üçlü anlaşmayı ve iki ülkenin NATO'ya katılım yolunun açılmasını memnuniyetle karşıladığı bildirildi.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bugünkü görüşmesinde Finlandiya ve İsveç ile imzalanan üçlü muhtıradan duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini ve iki ülke arasındaki yapıcı ilişkilerin sürmesini arzuladığını bildirdiğini aktardı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden'ın Madrid'deki NATO Zirvesi kapsamında ikili bir görüşme gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada, "Başkan Biden, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç ile üçlü muhtıra imzalayarak, bu ülkelerin NATO'ya katılımına davetin önünü açmasını memnuniyetle karşıladı." ifadesine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden'ın Ukrayna'ya desteği de ele aldığına işaret edilen açıklamada, Ukrayna tahılının ihracatının önündeki Rus engelinin aşılmasının önemine de değinildiği aktarıldı.

Açıklamada, "Liderler, Ege ve Suriye'de istikrarın korunması konusunu da ele alındı. Biden, yapıcı ikili ilişkilerin korunması arzusunu bir kez daha dile getirdi ve iki lider hükümetleri arasında yakın iletişimin sürdürülmesine vurgu yaptı." ifadeleri kullanıldı.

***

Tahıl koridoru oluşturulması halinde dünyada yaşanan buğday sıkıntısı çözülmüş olacak. Türkiye'nin Ulrayna'dan buğdayı daha ucuza ithal etmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile samimi görüntüleri dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden birlikte kameralara poz vedi.

Zirve kapsamında Erdoğan sabah saatlerinde Fransa Cumhrubaşkanı Macron ile bir araya geldi. İki liderin görüşmesi basına kapalı gerçekleşti.

Elize Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "Macron ile Erdoğan, Ukrayna tahılının sevkine destek verilmesini görüştü" ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile de bir görüşme yaptı. Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MİT Başkanı Hakan Fidan ile AK Parti Rize Milletvekili ve NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Osman Aşkın Bak da yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından İngiltere Başbakanı Johnson ile bir araya geldi.

Zirve kapsamında Erdoğan'ın İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ile de görüşmesi planlanıyor.

Etiketler Erdoğan Biden
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin