Cumhurbaşkanı Erdoğan Diyarbakır'da: Depremzedeler yurtlarda kalabilecek, üniversiteler uzaktan eğitime geçiyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremlerle ilgili incelemelerde bulunmak üzere geldiği Diyarbakır'da üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini tüm üniversite yurtlarının depremzedelere tahsis edildiğini açıkladı. Daha sonra Şanlıurfa'ya giden Erdoğan konuşmasını orada da sürdürdü. Vatandaşlara bir yıl içinde tüm sorunların üstesinden gelme sözü verdi.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan Diyarbakır'da: Depremzedeler yurtlarda kalabilecek, üniversiteler uzaktan eğitime geçiyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Diyarbakır'da çadır kentleri ziyaret etti. Depremlerle ilgili incelemelerde bulunmak üzere geldiği Diyarbakır'da açıklamalarda bulunuyor.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

1000 km'lik alanda hissedilen bu deprem asıl 500 km'lik bir alana hasar vermiştir. Fay hatlarına yakın bölgelerde taş üstünde taş kalamıştır. Arazileri ince bir tele dönüştüren bu kaymalar depremin büyüklüğünü gösteriyor. Yıkılan binaların yanı sıra binalar oturulamaz hale gelmiştir. Can kaybımız 21.043'e ulaşmıştır. 80.097 insanımız yaralı olarak kurtuluştur. 7'si tamamen kırık 350 bina hasar görmüştür. Arama kurtarma faaliyetleri bazı şehirlerde devam ediyor bazılarında bitti."

"100 MİLYARIMIZI BU İŞ İÇİN AYIRDIK"

"Yüzbinlerce konutu yeniden inşa edeceiz. Depremde yıkılmayacak binaların planlarını yapıyoruz. Birkaç hafta sonra da harekete geeceğiz. Şehirlerimizde yaşanan tüm felaketlerde nasıl insanımızın yanındaysak bu yaralarımızı da saracağız. Bir yıl içinde inşa ve ihya çalışmalarını gerçekleştireceğiz. 100 milyarımızı bu işler için ayırdık."

"BAZI KİMSELER AHLAKSIZCA SALDIRIYOR"

Biz sizi darda brakmadık bırakmayacağız. AFAD, Kızılay, STK'larla deprem seferberliğindeyiz. 160 bin personelimiz deprem bölgelerinde çalışıyor. Askerimiz polisimiz güvenliği sağlama amacında. Maalesef bazı odaklar siyasi parti, STK'lar ahlaksızca bu birlik beraberliğin tavan yapması gereken dönemde saldırı peşindeler. An birlik zamanıdır. Bugüne kadar birçok felaketi nasıl hallettiysek bugün de bunları halledeceğiz. TSK, gemilerimiz uçaklarımız, İHA'larımız bölgelerde faaliyet yürütüyor. "

"Cumhurbaşkanı olarak hepinizden Allah razı olsun. Kardeş ülkelere de yardım gönderen herkese de teşekkürlerimi iletiyorum."

ÜNİVERSİTELER UZAKTAN EİTİME GEÇİYOR, YURTLARDA DEPREMZEDELER KALACAK

"Bu kararımızı da açıklamak istiyorum. Üniversitelerimizin tamamının yurtlarının tamamını depremzedelere tahsis edeceğiz. Uzaktan eğitime geçiyoruz. Üniversitelerimizi yaza kadar tatil ettiğimizi açıklıyorum."

ASKERLERİN CELPLERİNDE DEĞİŞİKLİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Deprem bölgesinde ikamet eden veya deprem bölgesi illerinin nüfusuna kayıtlı 13 binin üzerindeki yükümlü askerimizin mart ve nisan celpleri de mayısa ertelenmiştir. Yani 13 binin üzerindeki yükümlü askerimizin mart ve nisan ceplerini mayıs ayına ertelenmek suretiyle burada böyle bir ertelemeyi, ara vermeyi gerçekleştirmiş olduk." diye konuştu. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ŞANLIURFA'DA AÇIKLAMA YATI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından Şanlıurfa'a geçti. Deprem bölgesinde konuşan Erdoğan deprem felaketinde hayatını kaybeden sayısını 21.848 yaralanan kişi sayısını da 80.104 olarak açıkladı.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle: 

"Perşembe günü itibariyle arama kurtarma çalışmalarını tamamladık. Arama kurtarma ve enkaz çalışmalarını tammalayıp inşa çalışmalarına başlayacağız. Daha önceki felaketlerde ülkemizi nasıl ayağa kaldırdıysak aynısını yapacağız."

"SİZDEN BİR YIL İSTİYORUM"

"Depremzedelerin yaralarını sararak uygulamalarını devreye alıyoruz. Ülkemizin dört bir yanındaki yurtlarda otellerde yerler tahsis ettik. 460 bin vatandaşın barınıyor. Ev sahibi ve kiracıların tamamnı kapsayacak kira destek programı oluşturduk. Vatandaşlarımıza taşınma masrafı olarak 15 bin lira yardımda bulunuyoruz. Bazı şehirlerimizi yeniden inşa etmenin yollarını arayacağız. Bu süreci kısa sürede tamamlamayı planlıyoruz. Sizden 1 yıl süre istiyorum. 1 yıl içinde tüm planlarımızı gerçekleştireceğiz. MEB kapsamındaki okullardaki arayı 20 Şubat'a kadar uzattık. İkinci dönem için afet bölgelerinde devam şartını kaldırdık. alışanlardan esnafa kadar benzer tedbirleri hayata geçiriyoruz. Refakatçisi olmayan çocuklarımız için hassasiyetle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Fahiş fiyat uygulayan fırsatçılara, yağmacılara fırsat vermeyeceğiz. Yalan haberlerle milletimizi kışkırtanlara müsamaha göstermiyoruz. Kayıplarımızın acısı yüreklerimizi yakıyor. "

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin