Contemporary Istanbul'a rekor ziyaretçi!

Bu yıl 10'ncusu düzenlenen Contemporary Istanbul'a, sanatseverlerden yoğun ilgi...

Google Haberlere Abone ol
Contemporary Istanbul'a rekor ziyaretçi!

Dünyanın sayılı çağdaş sanat fuarlarından Contemporary Istanbul 10. Yılında 24 ülkeden, 64’ü yabancı toplam 102 çağdaş sanat galerisi ve 790 sanatçıyı ağırladı.



Çağdaş sanatın en iyi örneklerinin bir araya geldiği fuarı 84 bin yabancı ve yerli koleksiyoner, profesyonel, akademisyen, uluslararası müze grupları ve sanatseverler ziyaret etti.



Contemporary Istanbul'a rekor ziyaretçi!



Contemporary Istanbul’un 10. yılında öne çıkan işlerinden; İstanbul Kongre Merkezi girişinde sergilenen sanatçı Jannis Kounellis’in ‘’İsimsiz’’ eseri 1 milyon 400 bin Euro, Lazarides Gallery’de sergilenen sanatçı Banksy’nin eseri 500.000 Pound, Shirin Gallery’de sergilenen sanatçı Ali Akbar Sadeghi’nin ‘’Animal Hunt’’ isimli eseri 150.000 Dolar, The Empire Project’te sergilenen sanatçı Mehmet Güleryüz’ün eseri 175.000 Euro, Mark Hachem Gallery’de sergilenen sanatçı Bruno Catalano’nun eseri ‘’J’attends’’ 100.000 Euro, König Gallery’de sergilenen sanatçı Jeppe Hein’in ‘’Geometric Mirrors’’ adlı eseri 85.000 Euro, Victor Lope Gallery’de sergilenen sanatçı Salustiano’nun eseri 45.000 Euro yüksek değerli eserleri olarak kaydedildi.



Tony Cragg’in Galeri Artist’te sergilenen ‘’Mixed Feelings’’ adlı eseri 130.000 Euro’ya, Jannis Kounellis’in bir eseri 110.000 Euro’ya, hiperrealist heykeltıraş Carole Feuerman’ın C24 Gallery’de sergilenen ‘’Balance Bust’’ adlı eseri 28.000 Dolar’a, C24 Gallery’da yer alan sanatçı Mike Dargas’ın ‘’Seven Deadly Sins’’ serisinde yer alan üç eseri de adedi 20.000 Dolar’a, Licht Feld Gallery’de sanatçı Marck’ın üç video heykel eseri adedi 15 bin Euro’ya, Antonio Colombo Arte Contemporanea Gallery’de sergilenen Zio Ziegler’in bir eseri 20 bin Euro’ya, Aaran Gallery’de Mojtaba Amini’nin ‘’Joint’’ adlı eseri 10 bin Euro’ya, Villa Del Arte’tan sanatçı Jean Francois Rauzier’in eserini 18.000 Euro’ya, Art 10 Gallery’den sanatçı Hüseyin Aksyolu’nun eserini 30.000 TL’ye, Art 10 Gallery’den sanatçı Tunca’nın eseri 30.000 TL, sanatçı Bahadır Baruter’in eserlerinden biri 14.000 Euro’ya, sanatçı Arda Özmenoğlu’nun eserlerinden biri 25.000 TL’ye, Galerie Mark Hachem’de yer alan sanatçı Stefano Bombardieri’nin tüm eserleri alıcı buldu.



Contemporary Istanbul’un en dikkat ve büyük ilgi toplayan Plugin bölümünden ise Bager Akbay’ın ‘’Deniz Yılmaz’ın Hazin Hikayesi’’ isimli çalışmasında şiir yazan robotun çıkarttığı altı şiirin satışı gerçekleştirildi.  



Kapanış gününde Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli fuarın 10. Yılı hakkında değerlendirmeler yaparak şunları söyledi: ‘’Contemporary Istanbul 10. yaşında yine dünyanın farklı coğrafyalarından en iyi çağdaş sanat seçkilerini İstanbul ve sanatseverlerle bir araya getirdi. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da büyük ilgi gördük. Gerçekleştirilen başarılı galeri ve eser seçkileri sayesinde bu yıl fuarı toplam 84 bin kişi ziyaret etti.



Fuara katılan eserlerin yüzde 64’nin satışı gerçekleştirildi. İstanbul, dünyanın önde gelen sanat ve kültür merkezleri olan New York, Londra, Paris ve Berlin ile beraber anılıyor. Dünyayı saran globalleşmenin, ancak yerel değerlerin korunması ile mümkün olabilecek. Bu nedenle Türk Çağdaş Sanatının geleceği açısından uluslararası çağdaş sanat vizyonunun Contemporary Istanbul ile her yıl İstanbul’da bir araya gelmesi ciddi önem taşıyor.



Contemporary Istanbul'a rekor ziyaretçi! - Resim : 2



Koleksiyoner olma yolunda ilerleyenleri desteklemeyi hedefleyen CI Editions ikinci yılında da sınırlı sayıda özel eserleri sundu. Hale Tenger’in Ayyy yıldız.’ı heykeli, Buğra Erol’un Evinde gibi Hisset 1 ve 2 eserleri, Orhan Cem Çetin’in fotoğrafları, Ardan Özmenoğlu’nun One&Only isimli ipek baskısı, Ahmet Polat ve Sıtkı Kösemen’in fotoğrafları, Erdoğan Zümrütoğlu’nun triptiği özel edisyonlu eserler olarak sergilendi. Mustafa Horasan, Gözde Türkkan, Book Lab, Seçkin Pirim, Ahmet Duru, Selçuk Ceylan, Özlem Günyol & Mustafa Kunt isimli sanatçıların eserleri 250 TL ile 5.000 TL arasında değişen ulaşılabilir fiyatlarla CI Editions’ta yer aldı.



Plugin Istanbul Yeni Medya Bölümünde ses ve ışık enstalasyonları, etkileşimli ve jeneratif sanat projeleri, iç mekan mapping projeleri, hologram işleri ve video sanatı küratör Ebru Yetişkin tarafından yapılan özel bir seçki ile sergileniyor. Ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gören çalışmalar arasında sanatçı Nihat Karataşlı’nın interaktif ve video yerleştirmesi ‘’Mnömnik’’ isimli eseri, Dam Gallery’de sergilenen Casey Reas’in kod ve dijital imaj tabanlı ‘’Todays Ideology’’ isimli eseri, Begüm Yamanlar’ın video enstelasyonu ve Selçuk Artut’un kinetik enstelasyonu, OHlab, The Lajervardi Foundation’dan Morehsin Allahyari eserleri yer alıyor. Diğer yandan, Bager Akbay’ın şiir yazan enstalasyonunu, Erdal İnci’nin Berlin Duvarı isimli animasyonu sanatseverlerle buluştu.



Plugin’de bu yıl tüm sanatseverlerin katılımına açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilen; eserlerin detaylı bir şekilde ziyaretçilere tur eşliğinde anlatıldığı ‘’Plugin Walks’’; yeni medya bölümü teması X-CHANGE’ten yola çıkan söyleşi programı ‘’Plugin Talks’’ ve Beşiktaş Belediyesi ortak projesi olarak hayata geçirilen; bilim, sanat, teknoloji konularına ilgi duyan, 7-13 yaş arasındaki çocuklar ile gençler için tasarlanan atölyelerden oluşan ‘’Plugin Workshops’’ ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.



Contemporary Istanbul’un 10. Yaşındaki focus bölümü Contemporary Tehran’da; Tahran merkezli Aaran Art Gallery, Assar Art Gallery, Dastan’s Basement, Shirin Art Gallery ve Lajevardi Foundation aracılığıyla çağdaş İran sanatının en iyi örnekleri ve İran’ın öne çıkan koleksiyonerlerinden Nadeer Mobarqa ve eşinin sanat koleksiyonu ‘’Mobarqa Collection’’dan 12 adet eser ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.



CI Dialogues konferans programı kapsamında, güncel sanatın uluslararası fikir liderlerini tartışma ve konuşmalar ile bir araya geldi. ‘Bloomberg HT Paneli: Koleksiyonerlik ve Sanat Ekonomisi, Bugün ve Yarın’, ‘Lang & Baumann Marc Olivier Wahler ile konuşuyor’, ‘Hiç Olmadı, Hep Buradaydı’ konferansları ve ‘İstanbul’un Sanat Sahnesinden Anlık Manzaralar’ isimli belgesel gösterimi gerçekleştirildi.



Günümüzde İran Sanatı isimli panele katılan British Museum’da İslam sanatından sorumlu Küratör Venetia Porter ve Sotheby’s Ortadoğu ve Körfes Bölgesi Başkan Yardımcısı Roxane Zand ve Shirin Art Gallery’nin sahibi Shirin Partovi Tahran’daki güncel sanat ortamı üzerine konuştular.



Contemporary Istanbul'a rekor ziyaretçi! - Resim : 3



10. yılında da Contemporary Istanbul’un ana sponsorluğunu Akbank, ortak sponsorluğunu ise farklı bakış açılarıyla geliştirdiği yenilikçi ve öncü projeleri ile Ferko üstlendi.



Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Suzan Sabancı Dinçer: “Akbank olarak, yıllardır kararlılıkla sürdürdüğümüz kültür-sanat projelerimizle sanatı geniş kitlelere ulaştırıyoruz. Türkiye’nin en önemli çağdaş sanat fuarı olan Contemporary Istanbul’u da ilk günden beri gönülden destekliyoruz. Bu sene onuncu yıldönümünü kutlayan Contemporary Istanbul’un yeniden ana sponsorluğunu üstlenmekten büyük gurur duyuyoruz. Kuruluşunda şahsen yer aldığım Contemporary Istanbul, son on yıldır pek çok başarıya imza attı. Her geçen yıl büyüdü; her yeni yıl bir öncekini gölgede bıraktı. Modern zamanın ruhunu muazzam bir şekilde yansıtan Contemporary Istanbul, bu yıl da çok heyecanlı. 24 ülke ve 28 şehirden toplam 102 galeriyi ağırladı; bunlardan 23’ü fuara ilk defa katıldı. Türkiye dışından bu yıl 65 galeri var. Geçen sene katılımın yüzde 51'i yabancıydı. Bu sene ise yüzde 64'ü yabancı. Yani her zaman olduğu gibi Contemporary Istanbul, çağdaş sanatı İstanbul’a taşıdı; İstanbul’un küresel bir sanat kenti olmasını destekledi.



Biz de Akbank olarak bu misyonu her yıl olduğu gibi kalpten destekliyoruz. Bu yıl, Contemporary Tehran (Tahran’dan Çağdaş Sanat) fuarın en dikkat çeken bölümleri arasında yerini aldı. Orta Doğu’nun çağdaş sanat konusunda önde gelen başkentlerinden Tahran’dan bu yıl fuara altı galeri katıldı. Aynı şekilde Türkiye’deki sanat anlayışına yeni bir soluk getiren yeni medya sanatının en dikkat çeken eserlerinin yer aldığı ‘Plugin’ bu yıl da fuarın ilgi çeken bölümlerinden oldu. Ayrıca, Uzakdoğu’nun özgün ve çağdaş sanat eserleri de Australia China Art Foundation aracılığıyla Contemporary Istanbul’da ziyaretçilerle buluştu’’ dedi.



Ferko Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçe Meriçten ise Contemporary Istanbul ortak sponsorlukları hakkında: ‘’Ortak sponsor olarak destek vermekten büyük onur duyduğumuz Contemporary Istanbul'un 10. yılında gördüğü ilgi bizleri de oldukça mutlu etti. Bu yıl hem yabancı galerilerin ve sanatçıların hem de koleksiyonerlerin ağırlığını hissettirdigi Contemporary Istanbul, güzel şehrimizi çağdaş sanatın merkezlerinden biri haline getiriyor. Aynı zamanda ülkemizde çağdaş sanata olan ilginin artmasına ve gelişimine büyük katkı sağlayan Contemporary Istanbul'a emek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum’’ dedi.



Fuarın katılımcı galerilerinden Mark Hachem Gallery kurucusu Mark Hachem “Bu yıl çok iyi bir satış gerçekleştirdik. Yeni koleksiyonerlerle tanıştık. Açılış günü bizler için çok etkileyici geçti. Fuarda yer alan çalışmaların kalitesinin giderek daha da yükseldiğini fark ettik. Ayrıca bu yılki Türk ziyaretçisi yoğunluğu da bizleri çok memnun etti’’ dedi.



Galeri Görüşleri:



Michelle Maigret – C24 Gallery: “İzleyici trafiği ve sanata olan ilgi inanılmazdı. Toplam 15 eser sattık ve Cumartesi günü standımızdaki eserleri yeniledik. Bu Contemporary Istanbul’da 4. yılımız ve bu yıl daha organize bir fuar gördük. Bu yıl Mike Dargas en çok ilgi çeken sanatçımız oldu” dedi.



Haldun Dostoğlu – Galeri Nev: ‘’Contemporary Istanbul 10 yıldır başarıyla yoluna devam etti. Bu yıl da koleksiyoner sayısında artış gördük. Bu bizim için çok sevindirici bir gözlemdi. Seyirci sayısında da bir artış görmek bizi heyecanlandırıyor. Satışlarımız da tatmin edici oldu’’ dedi.



Kerimcan Güleryüz – The Empire Project: ‘’10 yıldır Contemporary Istanbul’a katılıyorum. Bu yıl satışlarımız iyiydi. Yeni koleksiyonerlerle karşılaştık. Bu yıl da güzel bir fuar geçirdik’’ dedi.  



Antonio Colombo - Antonio Colombo Arte Contemporenea: “Bu yıl galeri olarak ilk defa Contemporary Istanbul’a katıldık. Fuar kapsamında gerçekleştirilen işin kalitesinden çok memnunuz. Bir sonraki yılda da kesinlikle Contemporary Istanbul’da yer almak istiyoruz. Solo Shows kapsamında sergilediğimiz sanatçı Zio Zigler’in eserlerinden birkaçını da sattık’’ dedi.



Dağhan Özil – Galeri Artist: “Contemporary Istanbul’un 10. yılında çok başarılı bir fuar süreci geçirdik. Özellikle sanatçı Ergin İnan için oluşturduğumuz özel bölüm yerli ve yabancı koleksiyonerlerden büyük ilgi gördü ve bu bölümdeki eserlerin birçoğunun satışını gerçekleştirdik. Aynı zamanda sanatçı Ömer Uluç ve sanatçı Tony Cragg’in bazı eserleri de satıldı’’ dedi.



Antonio Budetta – Aria Art Gallery: ‘’Bu yıl 3. kez fuara katılıyor. Fuarla ilgili organizasyonun çok iyi olduğunu düşünüyorum. Eser satışlarından da çok memnunuz, özellikle sanatçı Carole Feuerman ilgi çeken sanatçılar arasında yer aldı’’ dedi.



Fredy Hadorn – Licht Feld Gallery: “Biz Contemporary Istanbul’a ilk 2008 yılında katılmıştık. O zaman bu fuarda bir ışık görmüştüm. O nedenle bu yıl tekrar gelmeye karar verdim. Sanatçı Marck’ın video heykelleri çok ilgi gördü ve iyi satışlar gerçekleştirdik’’ dedi.



Kristina Krasnyanskaya – Heritage Gallery: ‘’Bu yıl Contemporary Istanbul’a ilk defa katılıyoruz. Çok fazla ziyaretçi galerimizi gezdi ve çok ilgi gördük. Yeni müşteriler kazandık ve satışlarımız da tatmin edici oldu. Gelecek yıl da fuara katılmak istiyoruz. Fuarı çok heyecan verici bulduk’’ dedi.



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin