Çok konuşulacak iddia! Fatih Portakal olayı medyaya post modern darbe mi?

Gazeteci-Yazar Yalçın Doğan, t24 internet sitesinde kaleme aldığı yazıda, bir araştırma şirketi yöneticisinin daha önce Fatih Portakal’ın istifasıyla ilgili konuştuğunu öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol
Çok konuşulacak iddia! Fatih Portakal olayı medyaya post modern darbe mi?

Gazeteci-Yazar Yalçın Doğan, FOX Ana Haber Sunucusu Fatih Portakal’ın emeklilik kararı almasının arkasında yatabilecek nedenleri t24'teki köşesine taşıdı.

Doğan’a göre; Portakal’ı bırakmaya götüren süreçte hükümet ve hükümete yakın medya, ünlü haberciye karşı çok yoğun bir karalama kampanyasına girdi ve hatta evinin üzerinde sürekli dronlar uçuruldu. Tüm bunlara rağmen Fatih Portakal’ın hep açık ara ‘en güvenilir haberci’ unvanını elinde tutması, hükümet kanadındaki öfkeyi daha da artırdı.

Yalçın Doğan’ın bir diğer iddiası da yine oldukça dikkat çekiciydi. Deneyimli yazar, Konsensus Araştırma'nın yöneticisi Murat Sarı'nın özel bir sohbette arkadaşlarına; "AKP'ye keskin muhalefet yapan Fatih Portakal beş, on gün içinde görevinden istifa edebilir." dediğini aktardı. Doğan, bu durumun baskı sonucu gelen bir istifa mı yoksa kişisel bir bırakma tercihi mi olduğunu FOX Haber’in önümüzdeki günlerdeki yayınlarının belirleyeceğini belirtti.

Yalçın DOĞAN / t24

Fatih Portakal: Medyada post modern darbe mi?

Eğer, Fatih'in bıraktığı yerden devam ediyorsa, tamam bütünüyle kişisel tercih. Yok, haberler renk değişmeye yüz tutuyorsa...

"AKP'ye keskin muhalefet yapan Fatih Portakal beş, on gün içinde görevinden istifa edebilir."

İnanması güç ama, bu müthiş tahmin Konsensus Araştırma'nın yöneticisi Murat Sarı'ya ait. Murat Sarı bu görüşünü kısa süre önce arkadaşlarıyla özel bir sohbette paylaşıyor.

Ve bu tahmin konuşulurken, Fatih Portakal FOX TV'den istifa ediyor.

Gerek FOX TV yönetiminden, gerekse Portakal'ın kendisinden gelen açıklama, "istifa isteğinin Portakal'dan geldiği, TV yönetiminin ısrarına rağmen, Portakal'ın geri dönmediği" belirtiliyor.

Yani:

AKP döneminde yüzlerce kez yaşanan "tepeden gelen baskıyla değil, istifanın kişisel bir tercih olduğu" yönünde bir izlenim var. İlk izlenim bu!..

Ancak...

"Seçim olabilir"

Murat Sarı nasıl oluyor da, kısa süre önce Fatih'in istifa edeceğini tahmin ediyor?.. Dün Murat Sarı ile konuşuyorum, Sarı:

"İstifası kişisel bir tercih gibi görünüyor. Bununla beraber, FOX TV yönetiminden değil de, kişi olarak çok baskı altında kalmış olabilir, bunalmış olabilir."

Sarı'nın bu sözleri üzerine yandaş medyada bazı haberler hatırlıyorum. Portakal'ın Ege bölgesindeki evi ile uğraşıyorlar, evinin üstünde dronelar uçuruyorlar. Hatta, haber sunarken, Portakal bunu birkaç kez dile getiriyor, ilgili Bakandan bilgi istiyor ancak, ne haber veren var, ne bir şey. Dronelar evini izlemeye devam ediyor.

Kısaca AKP-MHP ortaklığı Portakal'ı çeşitli açılardan rahatsız ediyor. O da, bundan sıkılıyor.

Murat Sarı yine de, tahminini neye dayandırıyor? Sarı:

"Benim bir iddiam var, gelecek yıl bence seçim var. İktidar ortakları seçime şimdiden hazırlık yapıyorlar. Fatih Portakal'ın ekrandan vazgeçmesini sağlıyorlar."

Yüzde 33 ile en güvenilir haberci
Yukarıdaki cümlede önemli sözcük "sağlıyorlar" sözcüğü. Sadece bunaltma mı?..

Portakal'ı bunaltma nedenini Murat Sarı şöyle açıklıyor:

"Fatih Portakal yüzde 33 gibi çok yüksek bir oranla Türkiye'nin en çok güvenilen haber sunucusu. Onun arkasından gelenlerle arasında 20, 25 puan fark var, o açık farkla önde."

Sarı buna ilişkin bir bilgi daha veriyor:

"Biz ankette halka sorarken herhangi bir TV adı vermedik, sadece ana haber olarak 'en çok hangi kanalı izliyorsunuz', diye sorduk. FOX ana haber yüzde 35 oranla açık ara önde çıktı. Bu da, iktidarı olağanüstü rahatsız ediyor."

Haberlerle birlikte, FOX TV ratingi patlıyor ve o rating FOX'un haber sonrası programlarını da, alıp götürüyor, genel olarak kanalı yukarıya çekiyor.

Dolayısıyla, bir TV yönetiminin bu ölçüde yüksek ratingden vazgeçmesi zor.

Yazının devamını okumak için TIKLAYIN

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin