Çocukluğunuza geri dönün! Kendinizi sadece siz anlayabilirsiniz: Günlük tutmanın hiç bilinmeyen şaşırtıcı 10 faydası

Çocukluğumuzda günlük tutmak birçok kişinin alışkanlıkları arasında yer alıyordu. Günümüzün nasıl geçtiğini, düşüncülerimizi ve en önemlisi duygularımızı rahat bir şekilde aktarabildiğimiz günlükler, aslında insan için birçok yarar sağlıyor. Kendimizi açık bir şekilde ifade etmek, hem zihni rahatlatıyor hem de birçok psikolojik rahatsızlığın da önüne geçiyor. Günlük tutmaya başladığınızda gerçekten iyi hissetmeye başladığınızı fark edeceksiniz.

Google Haberlere Abone ol
Çocukluğunuza geri dönün! Kendinizi sadece siz anlayabilirsiniz: Günlük tutmanın hiç bilinmeyen şaşırtıcı 10 faydası

Günlük tutmanın faydaları saymakla bitmiyor. Gününüz hakkında yazabilir, düşüncelerinizi aktarabilir, sorunlarınızı dile getirebilir veya minnettar olduğunuz şeyleri yazabilirsiniz. Günlük tutmak için kağıt kalem kullanabilir ya da telefonunuza not edebilirsiniz. Nasıl ve ne şekilde günlük tutacağınız tamamen size kalmış. Her neyi seçerseniz seçin, günlük tutmaya başladığınızda gerçekten iyi hissetmeye başlayacaksınız.

Sosyal hizmetler uzmanı Jessica Hoeper, ‘Günlük tutmak, duygu ve düşünceleri fiziksel forma sokarak daha somut hale getirme sürecidir’  diyor. Temel olarak bu eylem, düşüncelerinizi kafanızdan kağıda aktarmanın bir yoludur. Ancak bunu bir zorunluluk olarak görmemeli ve sadece içinizden geldiği zamanlarda yazmalısınız. Sizler için günlük tutmanın faydaları nelerdir anlattık.

Çocukluğunuza geri dönün! Kendinizi sadece siz anlayabilirsiniz: Günlük tutmanın hiç bilinmeyen şaşırtıcı 10 faydası

OLUMLU YÖNLERE ODAKLANMANIZA YARDIMCI OLUR

Hızlı bir şükran listesi yazmak, günlük tutmaya başlamanın kolay bir yoludur. Uzmanlara göre bunu yapmak, günün olumlu yönlerine odaklanmanıza yardımcı oluyor. Klinik psikolog John Y. Lee, ilk bakışta her şey o kadar harika görünmese bile minnettar olduğunuz şeyleri düzenli bir şekilde yazdığınızda zamanla refah ve mutluluk duygunuzun artacağını söylüyor.

Lee, her gün aynı saatte minnettar olduğunuz şeyleri yazmanızı öneriyor. Lee ayrıca, ‘Hayattaki küçük şeyler için minnettar olabilirsiniz.’ diyor ve küçük şeyler için minnettarlık göstermenin sizi büyük şeyleri fark etmeye ve daha fazla minnettar hissetmeye teşvik edebileceğini de sözlerine ekliyor.

Çocukluğunuza geri dönün! Kendinizi sadece siz anlayabilirsiniz: Günlük tutmanın hiç bilinmeyen şaşırtıcı 10 faydası - Resim : 2

DUYGULARINIZI ANLAMANIZI SAĞLAR

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Katie Fracalanza’ya göre, büyük ve küçük, olumlu ve olumsuz deneyimleriniz hakkında yazmak, farklı durumların size nasıl hissettirdiğini anlamanıza yardımcı olabilir. Kendinizi ne kadar çok tanırsanız, daha huzurlu hissetmek için ne yapmanız gerektiğini daha iyi bileceksiniz. Örneğin, arkadaşlarınızla bir araya gelmeden önce sık sık biraz gergin hissedebilirsiniz ve hatta bazen iptal etmek istediğinizi fark edebilirsiniz. Ama onlarla buluştuktan sonra, mutlu ve bağlı hissetme eğiliminde olabilirsiniz. Bir günlükte bunun gibi kalıpları gözlemleyerek, farklı durumlarda hangi duyguları hissettiğinizi ve nasıl ilerleyeceğinizi öğrenirsiniz.

Çocukluğunuza geri dönün! Kendinizi sadece siz anlayabilirsiniz: Günlük tutmanın hiç bilinmeyen şaşırtıcı 10 faydası - Resim : 3

GÜNLÜK TUTMAK NOKTALARI BİRLEŞTİRMENİZE YARDIMCI OLUR

Günlük tutmak, dağınık düşünceleriniz ve zorlu kararlarınız da dahil olmak üzere, bir şeyleri anlamlandırmaya başlamak için idealdir. Günlük tutmanın faydaları arasında yer alan bu durum her insan için çok önemlidir. Hoeper, ‘Duygular, bir olay veya düşünceleriniz hakkında günlük yazdığınızda, o anda bir anlam ifade etmeyebilir, ancak zamanla temaların ortaya çıktığını görmeye başlayacaksınız. Bu temalar noktaları birleştirmenize yardımcı olur.’ diyor.

Aklınızdan geçen her şeyi yazdığınız bir günlük sadece iyi hissettirmekle kalmaz, aynı zamanda düşüncelerinizi analiz etmenizi sağlar.

Çocukluğunuza geri dönün! Kendinizi sadece siz anlayabilirsiniz: Günlük tutmanın hiç bilinmeyen şaşırtıcı 10 faydası - Resim : 4

ANKSİYETE VE DEPRESYON BELİRTİLERİNİ YÖNETMENİZE DESTEK OLUR

Bir terapist olan Saba Harouni Lurie’ye göre, günlük tutmak kaygı ve depresyonun yönetilmesine yardımcı olmak için mükemmel bir araçtır. Çünkü size sadece ruh halinizi ve duygularınızı günlük olarak takip edebileceğiniz bir yer sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kendi kendinize konuşmanıza olanak tanır. Lurie, ‘Bunu yaparak, kötü hissetmenize neden olan şeyleri daha iyi anlayabilir ve gelecekte bunlarla daha etkili bir şekilde başa çıkmak için teknikler geliştirebilirsiniz.’ diyor.

Çocukluğunuza geri dönün! Kendinizi sadece siz anlayabilirsiniz: Günlük tutmanın hiç bilinmeyen şaşırtıcı 10 faydası - Resim : 5

ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇERKEN GÜNLÜK YAZMAK İYİ HİSSETTİRİR

Zor bir dönemden geçiyorsanız, neler olup bittiği ve nasıl hissettiğiniz hakkında yazmak gerçekten iyi hissettirebilir. Lisanslı psikolog Lori L. Cangilla, ‘Günlük yazmak, acı veren düşünceleri ve duyguları serbest bırakmanıza olanak tanır. Ayrıca potansiyel olarak kaygı, depresyon, keder ve öfke gibi olumsuz duygulardan arınmanızı sağlar ve sizi rahatlatır.’ diyor. Gördüğünüz üzere, çok basit bir eylem olan günlük tutmanın faydaları saymakla bitmiyor.

Çocukluğunuza geri dönün! Kendinizi sadece siz anlayabilirsiniz: Günlük tutmanın hiç bilinmeyen şaşırtıcı 10 faydası - Resim : 6

DAHA İYİ UYUMANIZA YARDIMCI OLUR

Aklınızdan geçenleri yazmak, daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir. Psikolog Dr. Julia Kogan, ‘İnsanlar, birbiriyle yarışan düşünceler ve gün içinde olanları düşünmeleri nedeniyle genellikle geceleri uykuya dalmakta güçlük çekiyor’ diyor ve bu nedenle, düşüncelerinizi dışa vurmak için yatmadan önce biraz zaman ayırmanızı öneriyor. Böylece uyku saati geldiğinde zihniniz rahat ve sakin olur. Günlük tutmanın yararları arasında bulunan bu madde, günlük tutan kişilerin büyük bir çoğunluğunda işe yaramıştır.

Çocukluğunuza geri dönün! Kendinizi sadece siz anlayabilirsiniz: Günlük tutmanın hiç bilinmeyen şaşırtıcı 10 faydası - Resim : 7

DAHA İYİ BİR BAKIŞ AÇISI SAĞLAR

Günlük tutmak, geçmişte yaşadığınız şeyleri görmenizi sağlar. Pratt’e göre, bu gerçekten iyi hissetmenizi sağlayabilir, çünkü insanlar zaman içinde ve zor bir durumdan çıktıktan sonra kendilerini ‘yumuşatma’ eğilimindedir. Pratt, ‘Kendinizi aylar veya yıllar önce mücadele ettiğiniz şeyler hakkında okurken bulabilir ve yaşadıklarınız için yeni bir takdir düzeyine sahip olabilirsiniz.’ diyor. Öte yandan, günlük tutmak, harika anıları kaydetmenin ve hatırlamanın harika bir yoludur.

Çocukluğunuza geri dönün! Kendinizi sadece siz anlayabilirsiniz: Günlük tutmanın hiç bilinmeyen şaşırtıcı 10 faydası - Resim : 8

GÜNÜNÜZE YARATICILIK KATAR

Psikoterapist Dr. Heather Browne, ‘Günlük tutmanın faydaları arasında yer alan şeylerden birinin de kişinin daha yaratıcı olmasını sağlamasıdır.’ diye söylüyor. Günlük tutmak, çizim yapmak, şiirler yazmak, komik gözlemlerinizi not etmek veya bazı fikirler üzerinde çalışmak… Bunların hepsi daha yaratıcı ve özgür halinizi ortaya çıkarıyor.

Gerçek günlük tutma eylemi de yaratıcı sürecin bir parçası olabilir. Kendinize ne tür kalemlerle yazmak istediğinizi sorun, ideal defterinizi seçin ve denemekten geri kalmayın. Her şeyin mükemmel olması gerektiği fikrini bir kenara itin ve bunu öylesine bir deney olarak düşünün.

Çocukluğunuza geri dönün! Kendinizi sadece siz anlayabilirsiniz: Günlük tutmanın hiç bilinmeyen şaşırtıcı 10 faydası - Resim : 9

İLİŞKİLERİ İYİLEŞTİRİR

Düzenli bir şekilde günlük tutmak, düşüncelerinize düzen getirmenize yardımcı olur ve bu da çevrenize olumlu bir şekilde yansır. Lisanslı evlilik ve aile terapisti Kevin Coleman, ‘Günlük yazarken, kendi düşüncelerinizi ve duygularınızı birbirine bağlarsınız ve bunu yaparken başkalarıyla nasıl bağlantı kuracağınızın pratiği yaparsınız.’ diyor. Günlük ayrıca, yakın bir arkadaşınızla veya partnerinizle yaşadığınız sorunları anlatabileceğiniz bir yerdir.

Çocukluğunuza geri dönün! Kendinizi sadece siz anlayabilirsiniz: Günlük tutmanın hiç bilinmeyen şaşırtıcı 10 faydası - Resim : 10

GÜNLÜK TUTMAK BİR ÖZ BAKIM ŞEKLİDİR

Browne, ‘Günlük tutmayı, tıpkı duş almak, yürüyüşe çıkmak veya en sevdiğiniz yemeği pişirmek gibi bir öz bakım şekli olarak düşünün. Düşüncelerinizi yazmak da yavaşlamanın, ara vermenin, düşüncelerinizi işlemenin ve kendinize iyi bakmanın bir yoludur.’ diye söylüyor.

Çocukluğunuza geri dönün! Kendinizi sadece siz anlayabilirsiniz: Günlük tutmanın hiç bilinmeyen şaşırtıcı 10 faydası - Resim : 11

(Listelist)

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin