Çocuk cinayetlerinde medyanın özendirici bir rolü oluyor mu?

Medyatava Faruk Bildirici'ye sordu.

Google Haberlere Abone ol
Çocuk cinayetlerinde medyanın özendirici bir rolü oluyor mu?

Hürriyet Gazetesi Okur Temsilci Faruk Bildirici, son dönemde artan çocuk cinayetleriyle ilgili Medyatava'nın sorusunu yanıtladı. 



MT: Çocuk cinayetlerinde medyanın özendirici bir rolü olur mu?



Faruk Bildirici: Ben medyadaki dili genel olarak olumsuz bulmuyorum. Medya yetkilileri de, okurları da uyarma görevini yapıyor. Bazı sorunlu yayınlar da olmuyor değil. Özendirme yapılıyor. Bütün yapılan haberlerde gazetecilerin muhatabı sadece psikolojisi düzgün insanlar değil, aynı zamanda psikolojileri bozuk, suça eğilimli insanlar da bizim muhatapımızdır. Bu nedenle haberlerin özendirici bir dille yazılması sorunludur. Özendiricilikten kastım, çocuğun nasıl öldürüldüğünü yani vahşetin ayrıntılarının verilmemesi gerekir. 



Medyanın haberi verirken, mağdurun yani çocuğun ve ailesinin haklarını, onurunu düşünmesi gerekiyor. Vahşeti destansı bir dille vermemesi gerekiyor. Aynı zamanda suçlunun da ailesinin düşünülmesi gerekiyor. O suçlunun ailesi masum dolayısıyla onların ev adresleri, kimlikleri deşifre edilmemelidir. Onlara yönelik tepkileri de aynı şekilde destansı bir dille vermemek gerekir. Özetle medyanın insanları koruma ve bütün insanları koruması gerekiyor.



Medyaya dönük kadın cinayetlerinde de eleştiriler olmuştu. Oysa ki medya bu sorunu gündeme getirerek yetkililerin dikkat etmesini sağladı. Medya her şeyin de suçlusu değil.



Eylem YILMAZ / Medyatava


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin