Çocuğumun telefonunu nasıl denetlerim? Anne ve babalara altın öneri... Panik yapmayın, çözümü var!

Çocuğunuza akıllı bir telefon aldınız ve aklınız çocuğunuzda kaldı? Yanlış bir şeyler yapıyor mu? Uygunsuz içeriklere giriyor mu? Uygulama üzerinden satın almalar yapıp, sizi yüklü bir fatura ile baş başa bırakacak mı? Telefonla çok mu zaman geçirecek? Çocuğunuzun nerede olduğunu öğrenmek mi istiyorsunuz?

Google Haberlere Abone ol
Çocuğumun telefonunu nasıl denetlerim? Anne ve babalara altın öneri... Panik yapmayın, çözümü var!

Çocuğunuza akıllı bir telefon aldınız ve aklınız çocuğunuzda kaldı? Yanlış bir şeyler yapıyor mu? Uygunsuz içeriklere giriyor mu? Uygulama üzerinden satın almalar yapıp, sizi yüklü bir fatura ile baş başa bırakacak mı? Telefonla çok mu zaman geçirecek? Çocuğunuzun nerede olduğunu öğrenmek mi istiyorsunuz?

İşte günümüzde 7’den 70’e artık herkesin bir akıllı telefonu var. Özellikle çocuklara alınan telefonlar bazen sorun olabiliyor. Çünkü fazlasıyla zaman geçirme gibi bir olanağa sahip olan çocukların, bütün gün cep telefonuyla neler yaptığını, kiminle sohbet ettiğini, nerede olduğunu ve hangi web sitelerine girdiğini merak edip durursunuz.

Bazı uygulamalar ve ayarlar sayesinde bunları görmeniz ya da engellemeniz mümkün.

Ebeveyn denetimleriyle çocuğunuzun hesabını gözetim altında bulundurma, uyku vakti için çocuğunuzun ekranını otomatik olarak kilitleme, çocuğunuzun kullanmasını istemediğiniz uygulamaları engelleme, ekran başında kalma süresi ayarlama ve satın alma işlemleri ile çocuğunuzun indirmek istediği yeni uygulamaları onaylama ve diğer işlemleri rahatlıkla sağlayabilirsiniz.

Android telefonlar

Android telefonunuzu veya tabletinizi çocuklar da dahil başkalarıyla paylaşıyorsanız içeriklerin yetişkinlere uygunluk derecelendirmelerine bağlı olarak indirilmesini veya satın alınmasını engellemek için ebeveyn denetimlerini açabilirsiniz. Her bir içerik türü ve cihaz için farklı ebeveyn denetimi ayarları seçebilirsiniz.

Google Play ebeveyn denetimlerinin işleyiş şekli

Ebeveyn denetimlerini ayarlayan kişi, ebeveyn denetimlerini kaldırmak veya değiştirmek için girilmesi gereken bir PIN oluşturacaktır. Ebeveyn denetimlerini açmak istediğiniz cihazda Play Store uygulamasını açın.

Sol üst köşede Menü, Ayarlar, Ebeveyn denetimleri’ne dokunun.

PIN oluşturun. Bu sayede, PIN’i bilmeyen kişilerin ebeveyn denetimi ayarlarınızı değiştirmesini önlemiş olursunuz. Ebeveyn denetimlerini çocuğunuzun cihazında ayarlıyorsanız onun bilmediği bir PIN seçin.

Çocuğumun telefonunu nasıl denetlerim? Anne ve babalara altın öneri... Panik yapmayın, çözümü var!

Filtrelemek istediğiniz içerik türüne dokunun. Erişimi nasıl filtreleyeceğinizi veya kısıtlayacağınızı seçin. Ebeveyn denetimlerini ayarladıktan sonra bu denetimleri açıp kapatabilirsiniz. Denetimleri tekrar açtığınızda ve yeni bir PIN oluşturduğunuzda eski ayarlarınız geri yüklenir. Bu sayede, ebeveyn denetimlerine ihtiyaç duymayan kişilerle bir cihazı paylaşabilirsiniz.

UYGULAMA VE OYUN

Uygulamalar ve oyunlar için ebeveyn denetimlerini ayarlarken, indirme veya satın alma işlemlerinde izin vermek istediğiniz en yüksek içerik derecenlendirmesini seçebilirsiniz. Ancak arama yaptığınızda veya ilgili uygulamaların sayfasına ait doğrudan bir bağlantı kullanarak sayfayı ziyaret ettiğinizde filtrenizin dışında kalan uygulamaları ve oyunları görmeye devam edersiniz. Siz veya çocuğunuz, belirlediğiniz derecelendirmenin dışında olsalar bile, ebeveyn denetimlerini eklemeden önce indirdiğiniz uygulamaları ve oyunları görebilirsiniz.

Play Oyunlar’da oyunlara ilişkin ebeveyn denetimlerinin işleyiş şekli

Ebeveyn denetimleri, Play Oyunlar uygulamasında gördüğünüz oyunları (satın aldığınız oyunlar veya önerilen oyunlar dahil) değiştirmez.

Play Oyunlar uygulamasını kullanarak bir oyun yüklemeye çalışırsanız ebeveyn denetimleri ayarlarınızın erişimi kısıtlayabileceği Play Store uygulamasına yönlendirilirsiniz.

Filmler

Filmler için ebeveyn denetimlerini ayarladığınızda, kiralama, satın alma veya oynatma için izin vermek istediğiniz en yüksek derecelendirmeyi seçebilirsiniz.

Ancak arama yaptığınızda veya içeriğin sayfasına ait doğrudan bir bağlantıyı kullanarak sayfayı ziyaret ettiğinizde filtrenizin dışında kalan filmleri görmeye devam edersiniz. Ebeveyn denetimlerinden kaynaklanan kısıtlamalar kapsamındaki filmleri daha önce kiralamış veya satın almış olsanız dahi Play Store veya Play Filmler uygulamasında görmezsiniz. Bu filmleri tekrar görebilmek için ebeveyn denetimlerini kapatabilirsiniz.

TV

TV programları için ebeveyn denetimlerini ayarlarken, satın alma veya oynatma izni vermek istediğiniz yine en yüksek derecelendirmeyi seçebilirsiniz. Ancak arama yaptığınızda veya ilgili içeriğin sayfasına ait doğrudan bir bağlantıyı kullanarak sayfayı ziyaret ettiğinizde filtrenizin dışında kalan TV programlarını görmeye devam edersiniz. Ebeveyn denetimlerinden kaynaklanan kısıtlamalar kapsamındaki TV programlarını daha önce kiralamış veya satın almış olsanız dahi Play Store veya Play Filmler ve TV uygulamasında görmezsiniz. Bu şovları tekrar görebilmek için ebeveyn denetimlerini kapatabilirsiniz.

Kitaplar

Kitaplar için ebeveyn denetimlerini ayarladığınızda müstehcen içerikli çoğu kitabı, Play Store ve Play Kitaplar uygulamasından okuyamaz veya satın alamazsınız.

Ancak arama yaptığınızda veya ilgili içeriğin sayfasına ait doğrudan bir bağlantıyı kullanarak sayfayı ziyaret etiğinizde filtrenizin dışında kalan kitapları görmeye devam edersiniz. Bu kitapları tekrar görebilmek için ebeveyn denetimlerini kapatabilirsiniz. Ebeveyn denetimlerini ayarlamak, Google Play’deki uygunsuz içerikli kitapların %100’ünü yakalayamasa da yetişkinlere yönelik içeriklerin çoğundan sakınmanıza yardımcı olur.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin