Çin basını: 'Türkiye 10 yıllık bir Erdoğan devrine daha giriyor'

Erdoğan'ın ilk turda Cumhurbaşkanı seçilmesi Çin basınında da haber oldu.

Google Haberlere Abone ol
Çin basını: 'Türkiye 10 yıllık bir Erdoğan devrine daha giriyor'

Çin basını ve televizyonlarında yer bulan haberlerde, Başbakan'ın resmi olmayan seçim sonuçlarına göre oyların yarıdan fazlasını elde ederek Cumhurbaşkanı olmaya hak kazandığı bildirildi. 



Haberlere temel kaynaklık eden resmi haber ajansı Xinhua (Şinhua) ise, seçimle ilgili gelişmeleri dünden bu yana sıkça abonelerine geçti ve daha sonra konuyla ilgili bir değerlendirme haberi yayımladı. 



Erdoğan'ın zaferinde ekonomik büyüme ve geniş ölçekli sosyal yardım sisteminin yanı sıra, enerjik ve agresif seçim kampanyasının rol oynadığına dikkat çeken Xinhua, bu kampanya sırasında başbakanlık makamı ve kamu kaynaklarının istismar edildiği yönünde güçlü eleştirilerin yükseldiğine de dikkat çekti. 

'Yeni Türkiye' söylemine de yer veren Xinhua, Erdoğan'ın siyasal sistemi yeniden şekillendirme iradesini daha evvel ortaya koyduğunu ve bunun parlamenter sistemden güçlü başkanlık modeline geçişi içeren bir rejim değişikliğini kapsadığını belirtti. 



Ajans, söz konusu geçişin anayasa değişikliği gerektirdiği, ancak iktidardaki AKP'nin henüz parlamentoda bunun için yeterli sandalye sayısına sahip olmadığını ifade etti. 

Xinhua, yerel ve ulusal medya tarafından yaygın biçimde kullanılan seçim değerlendirmesini şu şekilde noktaladı: 



Türkiye muhtemelen 10 yıllık yeni bir Erdoğan devrine daha girerken, seçim galibinin önünde, laik Türk cumhuriyetinin yüzüncü kuruluş yıldönümü olan 2023'e uzanan iki dönem var.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin