ÇIKTI HABERİ: TELEVİZYON YILDIZI REHA MUHTAR´LA ŞOVMEN MEHMET ALİ ERBİL AKRABA ÇIKTI

Türkiye´de de hayli etkin olan Türkmenler´den televizyon yıldızı Reha Muhtar ve şovmen Mehmet Ali Erbil´in de uzaktan akraba olduğu ortaya çıktı...İşte Star´ın çıktı haberi...

Google Haberlere Abone ol
ÇIKTI HABERİ: TELEVİZYON YILDIZI REHA MUHTAR´LA ŞOVMEN MEHMET ALİ ERBİL AKRABA ÇIKTI

İşte ünlü Türkmenler



1950'li yıllardan başlayarak Türkiye'ye gelen ve ülkesine dönmeyen bazı Türkmenler'in önemli kademelerde görev yaptığını belirten Beyatlı, Türkmen kökenli tanınmış isimlere, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı, Gazi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ender Hasanoğlu, emekli generallerden Abdurrahman Ergeç, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı, bir dönem Sağlık Bakanlığı'nda müsteşarlık yapan Yunus Müftüoğlu, araştırmacı Suphi Saatçi, yazar Necmettin Esin, sanatçı Abdurrahman Kızılay ile televizyoncu Reha Muhtar ve şovmen Mehmet Ali Erbil'i örnek verdi.



Reha Muhtar anlatıyor



Ataları Kerküklü Türkmen olan ünlü televizyoncu Reha Muhtar ise star'a yaptığı açıklamada Türkiye'nin Türkmenler'le ilgili politikasını doğru bulmadığını söyledi. Türk Devleti'nin bugüne kadar ciddi bir Türkmen politikası yürütmediğini söyleyen Muhtar, şöyle dedi: 'Türkmenler, Türkiye'nin çok önemli bir kartıydı. Orada 3.5 milyon soydaşımız yaşıyor. Ne zaman bölgede bir problem çıktı, biz o zaman oraya ilişkin genelgeçer politikaları ortaya attık. Oysa daha ciddi olabilirdik. Türkiye bugün üstelik de Misak-ı Milli sınırları içinde kalan bu topraklarda yaşayan soydaşlarıyla ciddi bir biçimde ilgilenseydi herhalde bugün petrol yatağı Musul ve Kerkük'te durum çok daha farklı olurdu.'



Uzaktan akraba oluyorlar



Reha Muhtar'ın dedesi Tevfik Bey de Kerkük'lü Türkmen. Mehmet Ali Erbil de Türkmen ve Erbilli. Soyadı da oradan geliyor. Prof. İhsan Doğramacı da Türkmen. Üstelik Reha Muhtar, Mehmet Ali Erbil ve İhsan Doğramacı, uzaktan birbirleriyle de akraba.



Kerkük'te ticaretle uğraşan Tevfik Bey, 1893 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Sarıkamış'ta savaşmış ve sağ ayağının beş parmağı ile elinin iki parmağını kaybetmiş. İstiklal Savaşı'nın ardından tekrar Kerkük'e dönen ve Lozan Antlaşması'nın müzakerelerinin sonuçlanmasını bekleyen Tevfik Bey, bu sırada Kerkük'te kurulan Gizli Türk Teşkilatı'nın bünyesine katılmış. Kerkük ve Musul'un Türkiye'nin sınırları içine dahil edilmesi için kurulan cemiyette gizli çalışmalarını sürdüren Tevfik Bey, bu sırada Irak hükümetince teklif edilen görevleri de reddetmiş.



Reha Muhtar'ın babası ve kardeşleri de Kerkük'te doğmuş. Babası Bağdat Üniversitesi'nde Arap Dili ve Edebiyatı okumuş. Ailede bir tek Arapça bilen babası olmuş. Babaannesi Fatma Hanım da, dedesi Tevfik Bey de Türkçe'den başka dil konuşmamışlar.



Muhtar'ın dedesi Tevfik Bey, 1962 yılında ölene kadar Kerkük'te yaşamış. 1959 yılında Kürtler tarafından Türkmenler'e uygulanan mezalime tanık olmuş. Ama Muhtar'ın ailesinden kimse bu vahşette hayatını yitirmemiş. Muhtar'ın baba tarafından akrabaları halen Kerkük'te yaşıyor. Ancak şu anda durumlarının ne olduğu belirsiz. Muhtar, babasının da kendisinin de oradaki akrabalarının akibetini merak ettiklerini ancak bir bilgiye ulaşamadıklarını söylüyor.



Erbilli Mehmet Ali



Ünlü şovmen Mehmet Ali Erbil ise star'a şu açıklamayı yaptı: 'İstanbul doğumluyum ama ben bir Türkmen'im. Dedem Mustafa Erbil, Irak'ın Erbil kentinden gelerek Türkiye'ye yerleşmiş. Türkmenler, Irak'ın toprak bütünlüğünü savunurlar. Türkmenler'in Irak'tan koparılmasına karşıyım. Ayrıca azınlık gibi görülmemeliler ve Irak yönetiminde de söz sahibi olmalılar. Ancak haberlerden izlediğimiz kadarıyla soydaşlarımızın sürekli olarak tahrik edildiğini öğreniyoruz. Umarım Türkiye'nin aldığı önlemler olumlu sonuç verir. Her zaman Türkmenliğim'le gurur duydum ve sonuna kadar yanlarındayım.'



STAR


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin