CHP'li Uyar, emeklilerin yüzde 80'inin açıklık sınırının altında maaş aldığını söyledi: Beştepe'nin dakikalık masrafı bile iki emeklinin maaşını aşıyor

CHP İşçi Sendikaları, STK ve Meslek Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, geçtiğimiz ay yapılan zamların emeklilerin ekonomik koşullarını iyileştirmediğini, yüzde 80'inin açlık sınırının altında maaş aldığını söyledi. Beştepe’nin günlük harcama tutarının 2022’de yüzde 40 artarak 14 milyon 694 bin TL’ye yükseldiğini söyleyen Uyar, Beştepe'nin bir dakikalık masrafının iki emeklinin maaşını aştığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Uyar, emeklilerin yüzde 80'inin açıklık sınırının altında maaş aldığını söyledi: Beştepe'nin dakikalık masrafı bile iki emeklinin maaşını aşıyor

CHP İşçi Sendikaları, STK ve Meslek Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı  Uyar,  emeklilerin durumuyla ilgili açıklama yaptı. Uyar, derinleşen ekonomik  kriz karşısında geçinemeyen emeklilerin durumunun giderek kötüleştiğini söyledi. 

CHP'li Uyar, emeklilerin yüzde 80'inin açıklık sınırının altında maaş aldığını söyledi: Beştepe'nin dakikalık masrafı bile iki emeklinin maaşını aşıyor

"EMEKLİLERİN YÜZDE 80'İ AÇLIK SINIRININ ALTINDA MAAŞ ALIYOR"

Yanlış ekonomik politikalar nedeniyle emeklilerin yaşam hakkının tanınmadığı bir ülke konumuna geldiğini söyleyen Uyar, açıklamasında “Geçtiğimiz ay yapılan zamlar dahi emeklilerin koşullarının iyileştirilmekten uzak kaldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emekli aylıklarına yapılan yüzde 25’lik artış konusunda ‘çok iyi’ bir zam yaptıklarını savunsa da emeklilerimizin yüzde 80’i açlık sınırının altında maaş almaktadır. 2000 öncesinin emeklilerinin tamamı, 2000 ile 2008 arası emeklilerimizin yüzde 80’i açlık ve asgari ücretin üstünde maaş almaktaydı. Bugün dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 11 bin 658 TL'ye, yoksulluk sınırı da 37 bin 974 TL'ye yükseldi. Peki bu tabloda emekli aylığının 7500 lira olması, dul ve yetim aylığının 3.750 TL ile 5.625 TL arasında kalması; emekliyi, dul ve yetimi açlığa ve yoksulluğa mahkûm etmek değil midir?” diye sordu.

İktidarın emeklilerin taleplerine kulak tıkadığını ifade eden Uyar, “Sarayında şatafat içerisinde yaşayan Erdoğan, emekli aylıklarına yapılan göstermelik zam sonrasında emeklilerin durumunu yıl sonundan önce ele alamayacaklarını da belirtti. Emeklilerin taleplerine kulaklarını kapattı. Emeklilerin yaşadığı sorunlar, mevcut iktidar tarafından bilinmesine rağmen sorunlar görmezden gelinmektedir. İktidarın politikaları emeklileri enflasyona ezdirirken, emekliler kaderlerine terk edildi. Kendi yandaşlarını zengin eden iktidar ederken, emekliyi düşünmemektedir” dedi.

 "SARAYIN DAKİKALIK MASRAFI BİLE İKİ EMEKLİNİN MAAŞINI AŞIYOR"

Sarayın günlük harcamalarına tepki gösteren Uyar, “Cumhurbaşkanlığı’nın 2022 yılı ödenek toplamı en son 4 milyar TL’ye çıktı. Böylece 2021’de 10 milyon lira dolayında hesaplanan günlük ortalama harcama tutarı 2022’de yüzde 40 artarak 14 milyon 694 bin TL oldu. Saray, kamuda tasarruf genelgeleri yayınlaya dursun; günlük harcaması milyonları bulan sarayın yönetimindeki ülkemizde emekliler açlıkla karşı karşıya kaldı. Sarayın dakikalık masrafı bile iki emeklinin maaşını aşıyor. Mayıs ayındaki gideri 316 milyon TL olan sarayın Haziran’daki giderleri 647 milyon TL. Sarayda yüzde 100’ü aşan artış olurken, emekliye reva görülen sadece yüzde 25 zam oldu. 15 milyonu aşkın emeklinin yüzde 80’i aldığı maaşla geçinemezken, saray dakikada milyonlar harcıyor” ifadelerini kullandı. 

"GEÇİNEMEYEN EMEKLİLERİMİZİN YANINDAYIZ"

Uyar, açıklamasının devamında, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak iktidarın yoksulluğa terk ettiği geçinemeyen emeklilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. CHP olarak ülkedeki gelir adaletsizliğinin son bulması, emekli yurttaşlarımızın alın terinin karşılığı olarak onurlu bir yaşam sürdürebilmeleri için gerekli koşulların oluşması için mücadelemizi sürdüreceğiz” diye belirtti.

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin