CHP'li Erdem'den BDDK'nın kararına tepki: Bunun adı sermaye kontrolü

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi Eren Erdem, dün akşam şirketlere döviz sınırlaması getiren BDDK kararının önümüzdeki günlerde ihracat ve ithalat yapan firmaların infaz kararı olacağını savundu.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Erdem'den BDDK'nın kararına tepki: Bunun adı sermaye kontrolü

BDDK'nın TL ticari krediler için şirketlere döviz sınırlaması getirmesi piyasayı ve döviz kurlarını sarstı. Yüksek enflasyon, yüksek cari açık ve düşük rezerv nedeniyle döviz kurları üzerindeki baskı artarken, hükümetten üst üste adımlar gelmeye devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) dün akşam piyasalar kapandıktan sonra açıkladığı karar, döviz kurlarında sert dalgalanmayı da beraberinde getirdi.

CHP’li Erdem, BDDK’nın bu kararının ithalat ve ihracat yapan firmalar için idam fermanı olduğunu iddia ederek ekonomi yönetiminin şirketleri arka kapılardan dolanmaya zorladığını öne sürdü.

CHP’li Erdem bu kararının şirketlerin parasını yabancı ülkelere çıkarmak zorunda bırakacağını banka hesapları yerine kiralık kasalarda tutmaya iteceğini savundu.

Önümüzdeki pazartesiden itibaren yeni bir dönemin başladığını belirten CHP’li Erdem, “Bu kararın meali şudur. Ekonomi yönetimi bu kararla ey şirketler gidin kendinize yabancı ülkelerde birer şirket kurun paranızı dışarı çıkarın dedi. Bir diğer paranızı hesapta tutmayın kiralık kasada tutun dedi. Bu ne anlama geliyor? Türkiye artık belirsizlik dönemine girmiştir. Kur şimdi 16.80 pazartesi kimbilir ne kadardan açılacak. Ekonomistler buna volatilite derler. Geçilen yeni bir düzendir bu! Bunun adı sermaye kontrolüdür” dedi.

Vatandaşa şirketlerin kar elde etmek için döviz tuttuğu algısının yayıldığını söyleyen Erdem, “Sanıyorlar ki bu şirketler kar etmek için döviz alıyor. Sevgili vatandaşlarım, değerli kardeşlerim, değerli yurttaşlarım bizim ithalat giderimiz var! Dışarıdan hammadde alıyoruz ve ihracat yapıyoruz. İhracatımız ithalatımızın yüzde 80’ini karşılıyor. Cari açığımız var şirketlerin borcu var. Şirketler hammaddeyi dövizle alıyorlar o yüzden döviz tutuyorlar.” diye konuştu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin