CHP'den 'Basın İlan Kurumu' için Meclis'e araştırma önergesi!

CHP'li Barış Yarkadaş, Basın İlan Kurumu'nun hangi gruplara ne kadar kamu kaynağı verdiğinin araştırılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
CHP'den 'Basın İlan Kurumu' için Meclis'e araştırma önergesi!

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Basın İlan Kurumu’nun kamunun ilan ve reklamlarının yayınlanması ile ortaya çıkan sorunların tespit edilmesi ve han­gi grup­la­ra ne ka­dar ka­mu kay­na­ğı ak­ta­rıl­dı­ğı­nın  belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.



Barış Yarkadaş ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde; son zamanlarda Basın İlan Kurumu’nun tutumu ile ilgili kamuoyunda ciddi rahatsızlıklar yaşandığı ifade edildi. Kurumun hükümet güdümü altına girdiği; yüksek tirajlı yayın organlarının çeşitli bahanelerle tirajlarını düşürdüğü, tirajı düşük ve hükümete yakın olan gazetelerin ise tirajlarını şişirerek para aktardığı iddialarının kamuoyunda rahatsızlık yarattığı belirtilen önergeyle ‘net ti­raj ra­kam­la­rının in­ce­le­ne­rek, Ba­sın İlan Ku­ru­mu­’nun han­gi grup­la­ra ne ka­dar ka­mu kay­na­ğı ak­ta­r­dı­ğı­nın or­ta­ya çı­karılma­sı­ elzemdir’ denildi.



Gerekçede, “Özgürlük Araştırmaları Derneği’nin hazırladığı 3 Ekim 2015 tarihli Basın Raporu, Türk medyasındaki kamu reklam dağılımındaki çarpık durumu bir kez daha gözler önüne sermiş ve raporda şu çarpıcı ifadelere yer verilmiştir:  62 bin 289 tiraja sahip olmasına rağmen Yeni Akit Gazetesi’nin 9 bin 252 sütun santim reklam aldığını, buna karşın 361 bin 742 tirajı ile Sözcü Gazetesi 150 sütun santim; 1.089.878 tirajı ile Zaman Gazetesi, 1536 sütun santim reklam alabildiğini göstermektedir. Öte yandan, tiraj sayıları, gazete hacmi ve yayın stili birbirine yakın iki gazeteden Hürriyet Gazetesi 395 bin 660 tiraj ile 22 bin 651 sütun santim reklam alırken, Sabah Gazetesi 326 bin 900 tiraj ile 33 bin 917 sütun santim reklam almıştır. Diğer bir ifadeyle, Sabah Gazetesi rekabet içinde olduğu Hürriyet Gazetesi’nden daha az satmasına rağmen üçte bir oranında daha fazla kamu kaynaklı reklam almıştır.” denildi.

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin