CHP'de kritik gün... Özgür Özel adaylığını ilan etti! Lider mutlaka değişmeli dedi

CHP Grup Başkanı Özgür Özel günlerdir beklenen açıklamasını yaptı. CHP Genel Başkanlığa adaylığını ilan etti. Konuşmasında isim vermedi ama Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerde bulundu. Partide kararların atanmış danışmanlarla aldığını söyleyen Özel, seçim yenilgisinde de kimsenin özeleştiri vermediğini ifade etti. Partinin sadece tüzüğünün değil, liderinin de hemen değişmesi gerektiğini söyledi. "Herkesi büyük yürüyüşe davet ediyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol
CHP'de kritik gün... Özgür Özel adaylığını ilan etti! Lider mutlaka değişmeli dedi

Konuşmasından satır başları:

Bu bir yolculuğun hikayesidir.

28 Mayıs Mayıs sabahı, Manisa, Malatya, İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Edirne'de, 81 ilde uyanıp da o gün bugündür uyanıp huzurlu uyuyamayanların hikayesidir. Bu bir yolculuğun hikayesidir. Sonu nedir diye düşünmeden yola çıkanların, bana ne olur acaba diye endişe etmeyenlerin hikayesidir. Seni bu karara ne itti, hangi gruplar diye soranlara, babamın, benim, kızımın arkadaş gruplarıdır diye cevap verenlerin hikayesidir. 

Arkamızda kim var diyenlere, arkamızda, bayramda babasına kavuşturamadığımız Vera'ya verdiğimiz söz var diyenlerin; Şenyaşar ailesine getiremediğimiz adalet var diyenlerin hikayesidir. 

Bu, seçimin kaybedilmesine dur diyemeyenlerin, kayba engel olamamanın üzüntüsünü duyanların kahrını çekenlerin hikâyesidir. Kendini suçsuz görenlerin değil, kendinde hiç suç görmeyip hiçbir şey olmamış gibi davranmaya itiraz edenlerin hikayesidir. Sorumluluk duyanların hikayesidir. Bir daha aynı hataları yapmamak için kararlılık taşıyan gençlerin, kadınların hikayesidir. Türkiye'yi değiştirmek için CHP'yi değiştirmeye inanan kadroların hikayesidir. Bu bir lider değişikliğinin ötesinde, gücü kadrolardan alan ve kadrolarına güç veren bir hareketin hikayesidir. Bu hikaye, Atatürkçülerin, namusluların, İsmet Paşa'nın, Karaoğlanların hikayesidir. 

 

Bu bir lider değişikliğinden önce gücü kadrolarından alanların hikayesidir.

 30 yıldır sönmeyen Madımak ateşinin zaman aşımı kararıyla yürekleri dağlamasına engel olamamanın hikayesidir. Hiçbir şey olmamış gibi davranmaya itiraz edenlerin hikayesidir. Bir daha aynı hataları yapmamak için azim ve inanç taşıyan gençlerin ve kadınların hikayesidir.

Bu Atatürkçülerin hikayesidir. Bu hikaye CHP'nin alın yazısı devrimciliktir diyen Karaoğlan'ın hikayesidir.

Bu ilk adımdır ama kararlıdır. 

Bu bir meydan okumadır. 

Ellerinizdeki kitapçık bu amasız fakatsız çıkılan yolculuğun ilk adımıdır. İlk adımdır ama kararlıdır, birikmiştir, kollektiftir. Tek bir kişinin değil bir kadronun attığı adımdır. Parti yönetimi yenilginin nedenlerini araştırıp yeni bir yol haritası çizmedi. Parti içi iktidarı korumaya odaklandı. Parti yönetimi durumu onarmaya yönelik adımlar atmak yerine bu kırılmayı görmezden gelmeyi tercih etti.

Yeni  yüzyılda yeni bir siyaset için yeni yaklaşımlarla yol alacağız.

Parti yönetimi durumu tespit etmek yerine seçim sonrası kırılmayı gözden gelmeyi tercih etti.

Değişimin yüz yılı, yüz yılın değişimi diyerek yola çıktı. 

Toplumu ayrıştıran siyaseti reddediyoruz. Kurucu değerlerimizi temsil eden Atatürk'e bağlılığımız özgüvenli siyasetin temeli ve pusulamızdır. 

Yeni yüzyılda yeni bir siyaset için yeni yaklaşımlarla yol alacağız. Ülkemizin kaderini değiştiren, nice devrime imza atan bir siyasi irade bunu yine yapacak güce ve kudrete sahiptir. Daha önce başardık, yine başaracağız.

 

39 MİLLETVEKİLİNİN VERİLMESİ YANLIŞTI 

İttifak siyaseti, ittifak kuranların birbirine dönüştüğü siyaset olmamalıdır. Birbirine benzemeyen partilerin, kendi kimliklerini korumalı. İttifaklar, parti vicdanında karşılık bulacak şekilde tasarlanmalı. Partimizin seçilecek sıralardan 39 milletvekilini başka partilere vermesi, parti tarihinde unutulmayacak bir hasar bırakmıştır. Partiler arası imzalanan protokollere dahil, seçilmiş kurulları bilgilendirmenin dahi yapılmadığı süreçler işletilmiştir. Aşkın yetkiler kullanıp sorumluluk üstlenmeyen bir yönetim tarzı kabullenemez. 

LİDER MUTLAKA DEĞİŞMELİ 

İktidar, gençliği karanlığa terk etmiştir. Gençler, nitelikli eğitim alamamaktadır, tarikatların baskısı altında barınma kriziyle mücadele etmektedir. Gençler, bahanelere sığınan ya da sözü dolandıran değil, samimi ve net çözüm üreten bir siyaset bekliyor. Gençlere yalnızca seslenen değil, umudu kendisi yaratacak olan gençlerle karar veren, katkıya ve yol arkadaşlığına açık cesur bir siyaset anlayışına ihtiyaç var. Emekten, üretimden, çevreden, kadınlardan, gençlerden yanayız. CHP, yeni dönemde toplumun hak taleplerinin yalnızca parlamentoda değil, sahada da sözcüsü olacaktır. Hedefimiz partimizi sadece Türkiye'nin en iyi yönetilen partisi yapmak değil, en iyi yönetilen kurumu haline getirmektir. 

2. yüzyılın CHP'si, üye yapısı, örgütlenme biçimi, karar alma biçimi, parti içi demokrasi bakımından köklü değişimler ile yola devam etmelidir. Partinin lideri, kadroları, örgüt yapısı, siyaset yapma tarzı ve söylemi, tüzüğü yenilenmelidir. Tüzükteki yetki ve sorumlulukları bazen aşan, bazen aşındıran yönetim anlayışı toptan terk edilmelidir. 

Tüzükte ve programda daha demokratik ve olumlu yönde yapılacak önerilere ve tüm değişikliklere katkı vermeye kararlıyız. Ancak seçim ve kurultayların baskısı altında sağlıklı bir yapısal dönüşüm yakalamak olanaksız. Yapılacak değişikliklere katkılar verip kurultayı tamamladıktan sonra hem teorik hem örgütsel katkılarla gerçekleşecek tüzük ve program kurultayını, yerel seçim takviminden hemen sonra başlatacak 2024 yılı içinde gerçekleştireceğiz. 

Partinin lideri, kadrosu ve tüzüğü değiştirilmelidir. 

CHP'nin şartlar ve gerekçeler ne olursa olsun kayıt dışı siyasete teslim olmasını kabul etmiyoruz. CHP tüm kurul ve organlarıyla canlı, diri ve güçlü olmak zorundadır.

Partimizde karar alma süreçleri tamamen merkezileşmiştir. Parti kararları büyük ölçüde atanmış danışmanların kararıyla alınmaktadır.

Bu çağrı tüm değişimi birlikte yapmaya dair çağrımızdır. CHP'yi değiştirip, iktidar adayı olarak kendimizi konumlandırmak zorundayız. Sorunu doğru tespit edip yaşananlardan ders aldığımıza kimseyi ikna etmezsek seçmenin gözünde önemsizleşeceğiz.

Yeni kadrolar ve yeni söylemler yerel seçimlerin itici gücüne dönüşecektir.

Değişimin yaratacağı umut yerel seçimlerde kazanmanın gücü olacaktır.

Şimdi tarihsel bir kararın eşiğindeyiz, seçimin kaybedildiğini kabul etmeyen bir siyasetsizliğin parçası mı olacağız yoksa örgütümüzü siyasetin öznesi yapacak bir yapıyla umut mu olacağız?

 Siyasetimizi sağ söylemlere dayanarak mı yapacağız yoksa kurucu söylemlerimize geri mi döneceğiz?

CHP'deki değişim Türkiye'nin değişimi için ön koşuldur.

Genel başkanlığa adaylığımı ilan ediyorum.

 SORU- CEVAP 

- Grup Başkanlığından istifa edecek misiniz?

 - Yarından itibaren bundan önce iki il kongremiz yapılmıştı. Yarından itibaren il kongrelerimiz yapılacak. Hep beraber takip edeceğiz. Halkın yanındayız. 

Bu süreci beraber deneyimliyoruz. Kurultay kararı alınmış değil. Bundan sonraki süreçte değerlendirme yapacağız. Ancak genel başkanımızla yaptığımız ilk görüşmeden son görüşmeye kadar bir takım kulis haberlerinde istifa talebim olduğu iddia ediliyordu. Ama böyle bir tutum içinde olacağını düşünmemiştik.

Ancak resmi kurultay kararı alındığı gün yeniden değerlendirme yapacağız. 

Özel, İmamoğlu ile görüşüp görüşmediğine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

“Bugün bir görüşmem olmadı. Ama İmamoğlu ile partimizdeki herkes gibi açık bir iletişim kanalımız var.”

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin