CHP, Ülke TV ve Esra Elönü'ye karşı harekete geçti

CHP’li Vekil Mahmut Tanal, Sevda Noyan’ın ‘ölüm listesi’ açıkladığı Arafta Sorular programının sunucusu Esra Elönü ve Ülke TV’yi Basın Konseyi’ne şikayet etti...

Google Haberlere Abone ol
CHP, Ülke TV ve Esra Elönü'ye karşı harekete geçti

CHP’li Vekil Mahmut Tanal, Sevda Noyan’ın ‘ölüm listesi’ açıkladığı Arafta Sorular programının sunucusu Esra Elönü ve Ülke TV’yi Basın Konseyi’ne şikayet etti.

Tanal, sunucu Elönü’nün, Noyan’la “Sevda Abla” diyecek kadar samimi olduğuna dikkat çekti.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, komşularının da içinde yer aldığı “ölüm listesi” itirafıyla, tehditleriyle kamuoyunu ayağa kaldıran Sevda Noyan’ın skandal ötesi konuşmayı yaptığı “Arafta Sorular” programının sunucusu Esra Elönü ve Ülke TV’yi Basın Konseyi’ne şikayet etti.

Tanal şikayet dilekçesinde, Türkiye kamuoyunun, birkaç gündür yıllarca FETÖ’nün kapatılan yayın organı Samanyolu TV’de program yapan Engin Noyan’ın eşi Sevda Noyan’ın, iktidara yakın haber kanallarından Ülke TV’nin canlı yayında sarfettiği, “halkı kin ve düşmanlığa sevk eden” sözlerin şokunu yaşadığını dile getirdi.

HUKUK DEVLETİNDE KABUL EDİLEMEZ

Tanal, Haber 7 yazarı Esra Elönü’nün Ülke TV’de sunduğu “Arafta Sorular” programına konuk olan Sevda Noyan’ın, elinde oturduğu sitedeki komşularının da olduğu 50 kişilik bir ölüm listesinden bahsederek, “15 Temmuz kursağımızda kaldı, istediklerimizi yapamadık. Boş bulunduk… Yanlış anlaşılmasın, doğru anlaşılsın; bizim aile 50 kişiyi götürür. Bu konuda çok donanımlıyız maddi ve manevi olarak. Liderimizin yanındayız ve asla yedirmeyiz bu ülkede, onu söyleyeyim. Ayaklarını denk alsınlar. Bizim sitede hâlâ 3-5 var, benim listem hazır” ifadelerini kullandığını hatırlattı.

Sevda Noyan’ın kendince komşularını “darbeci” olarak fişlediğini, ölüm listeleri hazırlandığını itiraf etmesinin, hukuk ilkesinin ve demokrasinin egemen olduğu bir ülkede kabul edilemez bir durum olduğunun altını çizen Tanal, “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik Etmek” suçunun basın yayın yoluyla işlendiğine vurgu yaptı.

ELÖNÜ ‘4 AYAKLARINI DENK ALSINLAR’ DİYEREK NOYAN’A DESTEK VERDİ

Sunucu Esra Elönü’nün skandal ötesi konuşma esnasındaki tavrına dikkat çeken Tanal, “Söz konusu yayınla ilgili Cumhuriyet Savcılarının ve RTÜK’ün uzun süren sessizliği eleştirilirken, bir başka vahim, düşündürücü nokta ise skandal ötesi ifadelerin kullanıldığı Arafta Sorular programının sunucusu Esra Elönü’nün yayın esnasında takındığı tavırdır. Sunucu Elönü, açıklamalarıyla kan donduran konuğu Sevda Noyan’a müdahale etmek, tepki göstermek yerine gülümseyerek, ‘Ayak az kalır bence, 4 ayaklarını denk alsınlar’ ifadeleriyle konuğuna destek vermiştir” değerlendirmesini yaptı.

KONUĞUYLA “SEVDA ABLA” DİYECEK KADAR SAMİMİ

Esra Elönü’nün tepkiler yükseldikten sonra "Konuğumun söylediklerinin haddi aşan ifadeler olduğu bir gerçek ve müdahale etmem gerekirdi. Gösterdiğim gafletin toplumsal barış ve birliktelik aleyhine yarattığı algıdan dolayı üzgünüm" şeklinde yaptığı açıklamanın samimi bulunmadığını kaydeden Tanal, şöyle devam etti: “Elönü, daha önceleri de programa çıkardığı Sevda Noyan’a ‘Sevda Abla’ diye hitap ederek, konuğuyla aralarındaki samimiyeti vurgulamıştır. Elönü, skandal ötesi ifadelerin sarfedildiği an cılız şekilde de olsa Noyan’ı uyarmak, müdahale etmek ya da tepkisiz kalmak şöyle dursun, tam tersine gülümseyerek, ‘Sevda Abla’ dediği konuğunu cesaretlendirmiş, “Ayak az kalır bence, 4 ayaklarını denk alsınlar” çıkışıyla konuğunun ifadelerini onaylamış, desteklemiştir.”

AYNI SÖZLER MUHALİF BİR KANALDA SARFEDİLSEYDİ…

Basın Meslek İlkeleri’nin 9. maddesinde “Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimse “suçlu” ilan edilemez” denildiğini, Basın Meslek İlkeleri’nin 10. maddesinin de “Yasaların suç saydığı eylemler, gerçek olduğuna inandırıcı makul nedenler bulunmadıkça kimseye atfedilemez” ifadelerini içerdiğini anımsatan Tanal, şunları kaydetti: “Bu bağlamda; hukuk devletinde şayet suç işleyen biri varsa, tarafsız ve bağımsız mahkemeler önünde adil bir şekilde yargılanarak ceza verilir. “Herkes kendi adaletini sağlasın”, “Herkes suçlu olduğunu düşündüğü kişiyi kendisi cezalandırsın” şeklindeki yöntemler aşiret devleti uygulamalarıdır.

Hukuk kurallarının geçerli olduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde hiç kimsenin suç işleme imtiyazı yoktur. Aynı sözler iktidara yakın olmayan bir TV kanalında sarfedilmiş ve program sunucusu konuğunun sözlerini onaylar, destekler tarzda davranmış olsaydı, Cumhuriyet Savcıları anında soruşturma başlatmış, RTÜK harekete geçerek ilgili kanala ceza kesmiş olacaktı. ‘Üstünlerin hukuku’ algısı ülkemize zarar vermektedir. Hukukun üstünlüğü duygusunu yaşatmak ve hissetmek için her kurumun üzerine düşen görevleri yerine getirmesi beklenmektedir.”

ESRA ELÖNÜ VE ÜLKE TV’NİN MESELENİN DIŞINDA TUTULMASI DÜŞÜNÜLEMEZ

CHP’li Vekil Mahmut Tanal, Sevda Noyan’ın “suçüstü hali” olan, fişleme, “öldürülecekler listesi” itirafını içeren, “halkı kin ve düşmanlığa sevk eden”, kamu düzenini, toplumun huzur ve barışını tehdit eden, nefret dili barındıran konuşmasına zemin hazırlayan Esra Elönü ve Ülke TV’nin meselenin dışında tutulmasının düşünülemeyeceğini kaydetti.

BASIN MESLEK İLKELERİ’Nİ İHLALDEN HAKLARINDA GEREKEN YAPILSIN

“Sunucu Esra Elönü ve program yaptığı Ülke TV’nin Basın Meslek İlkeleri’ni ihlal ettiği açıkça ortadadır” diyen Tanal, Basın Meslek İlkeleri’nin 4’üncü, 9’uncu, 10’uncu, 12’nci ve 13’üncü maddelerini hatırlattı.

Tanal, söz konusu ilkeler dikkate alındığında sunucu Esra Elönü ve program yaptığı Ülke TV’nin gazeteci sorumluluğuna, basın meslek etiğine yakışmayan tarzda hareket ettiğinin ortada olduğunu vurguladı. CHP’li Vekil, sunucu Esra Elönü ve Ülke TV hakkında Basın Meslek İlkeleri’ni ihlalden gereğinin yapılmasını talep etti.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin