CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan Madımak Katliamı davasındaki zaman aşımı kararına tepki: İnsanlık suçunun zaman aşımı olmaz

33 yazar, ozan ve düşünür yaşamını yitirdiği, firari üç sanığın yargılandığı Madımak Katliamı davasının bugün görülen duruşmasında zaman aşımı kararı verildi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da aralarında bulduğu çok sayıda siyasetçi zaman aşımı kararına sosyal medya hesabında tepki gösterdi: İnsanlık suçunun zaman aşımı olmaz.

Google Haberlere Abone ol
CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan Madımak Katliamı davasındaki zaman aşımı kararına tepki: İnsanlık suçunun zaman aşımı olmaz

1993 yılında Sivas'taki Madımak Oteli'nde 33 yazar, ozan ve düşünürün, katledilmesinin üzerinden 30 yıl geçti.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, firari üç sanığın yargılandığı Madımak Katliamı davasında zaman aşımı kararı verildi. 

Siyasetçiler ve sanatçılar katliam davasındaki zaman aşımı kararına soysal medyadan tepki gösterdi. 

Kılıçdaroğlu: İnsanlık suçunun zaman aşımı olmaz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, karara "İnsanlık suçunun zaman aşımı olmaz. Bu karar adalet için Türk Milleti adına değil, tek bir kişinin isteği doğrultusunda verilmiştir. Buna karar denmez, olsa olsa suç ortaklığıdır!" açıklamasıyla tepki gösterdi. 

İnsanlık suçunun zaman aşımı olmaz. Bu karar adalet için Türk Milleti adına değil, tek bir kişinin isteği doğrultusunda verilmiştir. Buna karar denmez, olsa olsa suç ortaklığıdır!

— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) September 14, 2023

 

Yeşil Sol Parti:  Katiller mutlaka hesap verecek

HDP’nin birleştiği Yeşil Sol Parti de karara tepki gösterdi. Partinden yapılan açıklamada  “Sivas Katliamı Davasında verilen zaman aşımı kararı, katilleri korumaya ve katliamı aklamaya dönük iktidarın siyasi tutumudur. İnsanlığa karşı suçlarda zaman aşımı olmaz. Bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. Katiller mutlaka hesap verecek.” denildi.

 

CHP'li Başarır: İnsanlığa karşı işlenen suç yok sayıldı!

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır “Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 yıllık  Sivas Katliamı davasının zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verdi. 

İnsanlığa karşı işlenen suç yok sayıldı! 

Madımak adalet beklerken, Sivas’ın ateşi yüreklerde sönmemişken alınan bu karar ne adalete ne insanlığa ne de vicdana sığar!”  dedi. 

Katliamda babasını yitiren Mazlum Çimen de tepki gösterdi

Madımak Katliamında yaşamını yitiren Nesimi Çimen'in oğlu sanatçı Mazlum Çimen de karara tepki gösterdi. Çimen paylaşımında  "Beklenen oldu.. Sivas Madımak katliamı davası zaman aşımından dolayı düştü. Düşündüm de dava sanıklarının yerinde olsam ki lanet olsun, madem öyle, bunca zaman gereksiz yere yatmaktan tazminat davası açarım..!!!" ifadelerini kullandı. 

Beklenen oldu.. Sivas Madımak katliamı davası zaman aşımından dolayı düştü. Düşündüm de dava sanıklarının yerinde olsam ki lanet olsun, madem öyle, bunca zaman gereksiz yere yatmaktan tazminat davası açarım..!!!" ifadelerini kullandı. 

— Mazlum Çimen (@MazlumCimen) September 14, 2023

 

İnsan Hakları Derneği'nden tepki

İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Eren Kesin ”İnsanlığa karşı suçlarda zaman aşımı olmaz. Ankara JİTEM davasından sonra şimdide Madımak davası. Belli ki ‘gözbebeklerini’ korumaya devam ediyorlar!”  dedi.

 Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Nesrin Nas:  Utanç üzerine utanç...

Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Nesrin Nas davanın düşürülmesine "33 insanın diri diri yakıldığı Madımak Katliamı davası zamanaşımından düştü. Katliam suçunun zaman aşımı olur mu? Katliamları soruşturmayın, sonra sizi eleştiren Avrupa Parlamentosu kararını yok hükmünde sayın. Olacak şey mi! Utanç üzerine utanç ekleyerek kendini medeniyetin dışına atacak, sonra eleştiriler karşısında öfkeden köpüreceksin. Hep beraber aynaya bakmanın zamanı gelmedi mi?!" açıklamasıyla tepki gösterdi. 

 Katliamda yaşamını yitiren şair Metin Altıok’un kızından tepki 

Katliamda yaşamını yitiren şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok Akatlı ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Elbette karar zaman aşımı. Sırada CB kutlaması “hayırlı olsun”, içerde kalan müebbetlik katillerin salıverilmesi var. Tabi “gazanız mübarek Olsun!” diyecekler de olacaktır. Tarih tekerrürden ibaret çünkü."

 

 

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin