CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu yaz kurultay kapısını ardına kadar kapattı

Kemal Kılıçdaroğlu, tüm örgüte bu yaz kurultay olmayacağı yönündeki yaklaşımını tartışmaya yer bırakmayacak bir şekilde ortaya koydu.

Google Haberlere Abone ol
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu yaz kurultay kapısını ardına kadar kapattı

12 Eylül askeri darbesinin kapattığı Cumhuriyet Halk Partisi 9 Eylül 1992’de yeniden açıldıktan tam 30 yıl sonra iktidar kapısının eşiğinde. Yerel seçimlerde aralarında AK Parti’nin çok güçlü olduğu İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin’in de bulunduğu 11 büyükşehir belediye başkanlığını kazanan CHP’nin nefesini yerel seçimlerden üç yıl sonra iktidar partisi artık ensesinde hissediyor.

Bir süredir CHP kulislerinde partinin ikinci kez birlikte yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimlere bu kadro ile gidip gitmeyeceği tartışılıyordu. Derin kulislerde 15 Ocak’ta Parti Meclisi’nde alınan ‘‘bir yıl erteleme kararına’’ rağmen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu yaz bir kurultaya gidebileceği dillendiriliyor, çeşitli ekiplerin bu konuda hazırlıklara girdiği görülüyordu.

Bu beklentiyi taşıyanlar için ilk sürpriz önceki gün yapılan atama oldu. CHP lideri Kılıçdaroğlu, çarşamba günü bir dönem en yakın çalışma arkadaşlarından olan Bülent Tezcan’ı yeniden Merkez Yönetim Kurulu’na atadı. Uzun dönem boyunca parti sözcülüğünü ve örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcılığı üstlenen Tezcan, 2018’deki cumhurbaşkanlığı seçiminde sonra Öztürk Yılmaz, Çetin Budak, Haluk Koç ve Tekin Bingöl’le birlikte MYK’dan ayrılmışlar ve yerlerine Oğuz Kaan Salıcı, Gökçe Gökçen, Yıldırım Kaya, Yunus Emre, Bülent Kuşoğlu ve Orhan Sarıbal getirilmişti.

2018 yılındaki milletvekili listelerinde de etkili olan Bülent Tezcan böylelikle yeniden bu kez Yurtdışı Örgütlenmelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak resmen A Takımı’na dönmüş oldu. Bu yeni durum kurultaya dair flu da olsa bir resmin işaretini veriyordu ama resmin tamamen netlik kazanması için 48 saat daha geçmesi gerekecekti.

Tezcan ataması küçük bir sürpriz yaratmış olsa da örgütlerde hareketlilik sürüyordu. Çünkü Türkiye en geç 15 ay sonra bir seçime gidecek ve elbette o seçimde kimlerin ön plana çıkacağına seçim sürecinde görevde olan il ve ilçe örgütleri ile genel merkez karar verecekti. Genel merkez derken tabii ki öncelikli olarak Merkez Yönetim Kurulu. O nedenle bir kurultayın partide hem yerelde hem de genel merkezde var olan dengeleri değiştirme potansiyeli olduğu su götürmez bir gerçek.

Bu bağlama kurultay beklentisinde olanlar bir taraftan olası parti içi seçim için hazırlıklarını yaparken bir taraftan da herkesin gözü kulağı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan gelecek mesajdaydı. Derken dün dananın kuyruğu Antalya’da düzenlenen ‘‘İktidara Hazırız-Büyük Örgüt Buluşması’’nda koptu.

Basına kapalı bölümde konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, tüm örgüte bu yaz kurultay olmayacağı yönündeki yaklaşımını tartışmaya yer bırakmayacak bir şekilde ortaya koydu. Antalya’daki buluşmada son konuşmayı yapan ve üç dört dakika kürsüde kalan CHP lideri, ‘‘İktidara yürüyoruz, böyle bir dönemde enerjimizi kurultay tartışmalarına ayıramayız’’ diyerek kurultay taleplerine kapıyı ardına kadar kapamış oldu. 

2018 yılında yapılan 36. Kurultay’da bugün Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin 343 oy önünde 790 delegenin desteğiyle yeniden CHP Genel Başkanlığıuna seçilen Kemal Kılıçdaroğlu, 25-26 Temmuz 2020’da yapılan 37. Kurultay’da aldığı 1251 oyla liderliğini perçinlemişti.

Kılıçdaroğlu’nun örgüte açıkladığı bu kararla 38. Kurultay’ın cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinden sonra yapılması kesinlik kazanmış oldu.

Ancak anlaşılan bu seçimlere gidilirken birkaç örgütün görevde yeni atamalar yapılması şaşırtıcı olmayacak. Zira CHP lideri dün Antalya’da açık bölümde yaptığı konuşmada, ‘‘Türkiye’nin var olan bütün sorunlarına çözüm üreten tek partiyiz. Ama sorunumuz net çözümlerimizi anlatmıyoruz. Parti yönetici pozisyonunda herkes kusura bakmasın çözümlerimizi ezberleyecek. Efendim ben ezberleyemiyorum, o zaman makamı bırakacaksın oraya bilen birisi gelip oturacak ve halka gidecek. Kaybedecek bir günümüz bile yok, hep beraber çalışacağız. Dolayısıyla masa başında oturmayacaksınız. Bizim yerimiz sokaklardır. İntranetimizde her türlü bilgi var ama bu bilgiler olduğu halde yararlanmayan veya yararlanmak istemeyen arkadaşlarımız var. Mademki bir hesaplaşmayız mademki bir helalleşmeyiz, bilgiden yararlanmayan, stratejik çalışmayan arkadaşımız köşeye çekilsin ona saygı duyarım. Onun başımızın üstünde yeri var, ama bizim çalışacak insana ihtiyacımız var’’ sözleriyle bazı örgütlerde bir kan değişimi olacağı mesajını da vermiş oldu.

CHP’nin Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın kapalı oturumda yaptığı ‘‘teknik sunum’’ ise örgütlerin yeni üye sayısı, seçim sandık görevlileri,  ev ziyaretleri gibi konularda bilgiler içeriyordu.

Gerçek Gündem’in konuştuğu il başkanları CHP liderinin kurultay tartışmalarına son vererek örgütleri gelecek seçime yoğunlaşmaların önünü açtığı ve çok başarılı bir toplantı olduğunu söylediler.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin