CHP, 'etiğe uymayan' hangi TV programlarının incelenmesini istedi?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), televizyon kanallarında yayınlanan programların incelenmesi için Meclis araştırması talep etti.

Google Haberlere Abone ol
CHP, 'etiğe uymayan' hangi TV programlarının incelenmesini istedi?

CHP Samsum Milletvekili İhsan Kalkavan ve arkadaşlarının TBMM Başkanlığı'na sunduğu araştırma önergesinde, spor programlarının sporcuların, teknik adamların ve hakemlerin kişilik haklarına yaptığı saldırılar eliyle toplumda linç kültürünü yaygınlaştırması, yapılan yayınlarda hedef gösterici, saldırgan, kavgacı ve ayrıştırıcı tutumun sporda şiddet üzerinde etkilerinin incelenmesi ve araştırılması için Meclis araştırması istendi.



Önergenin gerekçesinde, medyanın toplumdaki etkin rolüne, ayrıca meslek ilkeleri ve hukuki açıdan sorumluluklarına işaret edildi.



Bazı televizyon kanallarında spor ve basın etiği ile bağdaşmayan, toplumsal ve insani değerlere, evrensel hukuka aykırı yayınlar yapıldığının ifade edildiği gerekçede, yayınlanan programlarda sporcuların, teknik adamların, spor yöneticilerinin ve özellikle hakemlerin kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu belirtildi.



Bu yayınlarda yapılan yorumların takımlar arasındaki ezeli dostluğa zarar verdiğinin, nefreti körüklediğinin, toplumda ayrışmaya neden olduğunun kaydedildiği gerekçede, kullanılan dilin çocuk ve gençlere de kötü örnek olduğu ifade edildi.



Türkiye Futbol Federasyonu'nun kararıyla maç görüntülerinin yalnızca Lig TV ve TRT'de yayınlanıyor olmasının da diğer kanalların spor programlarında dedikodu, komplo teorileri ve kavgalarla reyting yakalamaya çalışmasına yol açtığının ileri sürüldüğü gerekçede, Anadolu takımlarının tüm başarılarına rağmen bu programlarda yer bulamamasına da işaret edildi.



Gerekçede, "Televizyon kanallarında yayınlanan spor programlarının sporcuların, teknik adamların ve hakemlerin kişilik haklarına yaptığı saldırılar eliyle toplumda linç kültürünü yaygınlaştırması, yapılan yayınlarda hedef gösterici, saldırgan, kavgacı ve ayrıştırıcı tutumun özellikle çocuklar ve gençler olmak üzere toplum genelinde ne gibi yıkıcı etkiler bıraktığı, bu yayın politikasının sporda şiddet üzerinde etkilerinin araştırılarak bu konuda alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını arz ederim" denildi. AA




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin