Cep telefonu hattınız için 1 Ekim'e dikkat!

Kullanılmayan telefon hatlarına sahip olanlara BTK Başkanı Tayfun Acarer'den uyarı geldi.

Google Haberlere Abone ol
Cep telefonu hattınız için 1 Ekim'e dikkat!

Kullanmadığı halde üstüne kayıtlı telefon hatlarına sahip olanlara BTK Başkanı Tayfun Acarer'den uyarı geldi. Acarer "açık hat" kullanıcılarına tanınan sürenin 1 Ekim'de dolacağını hatırlattı.



Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "açık hat" kullanıcılarına tanınan sürenin 1 Ekim'de sona ereceğini belirterek, "Şu ana kadar 2,4 milyon civarında sorgulama yapıldı, 700 binden fazla kişi hattı kendi üzerine aldı ya da kendi üzerine görülen hattı devretti" dedi.



Acarer, "mobil telefon hattını kullanan ile üzerine kayıtlı olan kişilerin farklı olması" diye tanımlanan "açık hat" kullanıcılarına yönelik 1 Ekim 2012'de gerçekleştirilen düzenleme için bir yıllık süre belirlendiğini hatırlattı. 

Söz konusu düzenlemenin, ön ödemeli hatlar için çok önemli olduğunu vurgulayan Acarer, "Bu hatların oranı da toplam abone sayısı içinde yüzde 60 civarında. Yani her 100 mobil abonenin 60'ı ön ödemeli hat kullanıyor. Bu, son yıllarda faturalı hatlara doğru değişmeye başladı ama yine de yarısından çoğu ön ödemeli" ifadesini kullandı. 

Açık hat sorununun 5-6 yıl öncesinden geldiğini anlatan Acarer, başka kişilerin adı kullanılarak onlar adına hatlar açıldığına dikkati çekti. 



Bu durumun masumane olabileceği gibi art niyetli gerekçelerden de kaynaklanabileceğini dile getiren Acarer, şöyle konuştu: "Neticede çok ciddi bir tüketici mağduriyetleriyle karşılaşılabilmesi söz konusu. Ben sizin hattınızı kullanıyorsam, usulsüz, kanun dışı işlemler yapıyorsam ve bu doğrultuda kanuni olarak da dinleniyorsam buradaki muhatap siz oluyorsunuz, yani hattın sahibi oluyor. Hattın sahibi mağdur duruma düşüyor. Bu nedenle geçen sene yaptığımız düzenlemeyle 1 Ekim 2012'den itibaren bir yılık süre verdik ve dedik ki 'Herkes web sayfamıza girsin, kullanıcı kimliğiyle orada üzerinde kayıtlı ne kadar hat varsa görsün.' Şu ana kadar 2,4 milyon civarında sorgulama yapıldı, 700 binden fazla kişi hattı kendi üzerine aldı ya da kendi üzerine görülen hattı devretti. Süre 1 Ekim 2013'te dolacak. Bu nedenle mobil telefon kullanıcıları, 1 Ekim'e kadar üzerlerine kayıtlı farklı bir hat olup olmadığını kontrol etsin." 



HABERSİZ ABONELİK YAPILIYOR 



"Mobil telefon hattını kullanan kişi ile hattın üzerine kayıtlı kişinin farklı olduğu hatlar" açık hat olarak ifade ediliyor. Bazı bayiler, hat açtırılması için gerekli kimlik bilgi ve belgelerini aldıkları vatandaşların üzerlerine onların haberi olmadan birden fazla abonelik yapabiliyor. Bu vatandaşların haberdar olmadığı hatlar, başka kişiler tarafından kullanılabiliyor. 



Vatandaşlar, bu hatların üzerine kayıtlı olduğunu, hat ile ilgili bir sorun çıktığında öğrenebiliyor hatta hiç kullanmadığı, varlığından haberdar bile olmadığı hattın borcundan dolayı haciz işlemleriyle karşılaşabiliyor. 



Açık hatlar, yasal telefon dinlemelerini engellemek amacıyla suç örgütleri tarafından da kullanılabiliyor ve üzerine kayıtlı hat olduğundan habersiz vatandaşlar mağdur olabiliyor. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin