Çekilmemiş filme sansür! Yönetmen tehdit edildi

Manisa'nın Soma ilçesinde çekilmesi planlanan filme Valilik'ten izin çıkmadı.

Google Haberlere Abone ol
Çekilmemiş filme sansür! Yönetmen tehdit edildi

Dünya madencilik tarihinin en büyük felaketi olan Soma'daki maden faciasının konu edildiği 'Soma 301' filminin senaristi, yönetmeni ve yapımcısı Faik Ahmet Akıncı, film çekimine izin vermediği gerekçesiyle Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'a tepki gösterdi. 



Vali Bektaş'ı eleştiren Akıncı, Soma’da çeşitli tehditlere maruz kaldığını belirterek, "Ne olursa olsun bu filmi 13 Mayıs’ta vizyona sokacağım" dedi.



Yönetmen, yapımcı ve senarist Faik Ahmet Akıncı, 'Soma 301' filmi çekimi için 3 Mart'tan bu yana izin alamadıklarını belirterek Manisa Valiliği önündeki Cumhuriyet meydanında film ekibiyle birlikte basın açıklaması düzenledi.



HÂLA İZİN VERİLMEDİ



13 Mayıs 2014 tarihinde 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının sinema filmini çekmek için 3 Mart'ta Manisa Valiliği'ne müracaat ettiklerini kaydeden Akıncı, "O günden bugüne Manisa Valiliği tarafından filmin çekimlerine izin verilmemiştir. Manisa Valiliği yazılmamış bir kitabın yazarına hapis cezası çıkaran davaları bile geçerek, çekilmemiş bir filmi sansürlemeye kalkmıştır. Tarafımızdan sinopsis ve senaryo talep edildi. Kendilerine mevzuatta böyle bir şeyin olmadığını söylediğimiz de 'Senin ne yapacağın belli olmaz' cevabıyla karşılaştık. Ben de bunları vermedim" şeklinde konuştu.



ZARARIMIZ BİR MİLYON TL



Valilik tarafından kendilerine verilen cevapta filmin çekilmesiyle ilgili iznin kültür müdürlüğünde olduğunun belirtildiğini kaydeden Akıncı, şunları söyledi: "Sayın Vali herhalde Manisa'nın mülki amiri olduğunu unutmuş olmalı ki böyle bir cevap veriyor. Sonuç olarak Soma'da bir aydır 40 kişilik bir ekiple mağdur olmamızın tek sorumlusu Manisa Valisidir. 40 kişilik bir ekibin, konaklaması, yemesi, içmesi, ücreti, teknik ekip ve ekipmanlarının günlük kiraları, çalışanların haftalığı, SSK primleri hesap edildiğinde Manisa Valisinin keyfi tutumundan dolayı şirketimizin 1 milyon TL zararı var. Sayın Vali, Manisa Valisi gibi davranmayıp birilerini koruma adına yapmış olduğu bu eylem hakkında gerekli yasal haklarımızı arayacağız."



ÇEKİLMEMİŞ FİLME SANSÜR UYGULANIYOR



Manisa valisinin filmin çekimine izin vermemesini çok da yadırgamadıklarını kaydeden Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:



"Türkiye'de yazılmamış bir kitaba hapis olduğunu biliyorduk. Şimdi de çekilmemiş bir filmin sansüre uygulandığını hep beraber görüyoruz. Sayın Valinin yaptığı açıklamalar bizi Soma'da hedef tahtası haline getirmiştir. Soma'da çalışmakta olan madencilerin sorumluları, Türkiye Maden İş Sendikası ve bazı siyasetçiler Soma'da bize yardım etmek isteyen maden işçilerini ve halkı 'Bu filme yardım ederseniz siz veya bir akrabanız bu filmde görünürseniz sizin işinize son veririm', işe girmek isteyenleri de 'Sizi işe almam' tehditlerinde bulunmuşlardır. Ben Soma 301 filmini zor şartlarda başka şehirlerde çekmeye gidiyorum."



Manisa Valiliği'nin vermediği izinleri, Karaman Valiliği, Zonguldak Valiliği ve İzmir Valiliği'nin verdiğini anlatan Akıncı, sözlerine şöyle devam etti: "Ama nedense buranın valiliği vermiyor. Vali, 13 Nisan'da başlayacak olan mahkemeyi bahane ediyor. Ben gazeteci değilim, televizyoncu değilim, haberci değilim. Ben sinema filmi çekiyorum. Bizim çektiğimiz filmler Kültür Bakanlığı tarafından incelenir sonra bize Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nde Sansür kurulu diye bir kurul vardır adı Telif Hakları Kurulu olsa da. Bunlar bizim filmimizi sansürler, inceler ve bize eser işletmesi belgesi verir ve biz de beyana çıkarız. Ben filmi başka illerde çekmeye gidiyorum. Bu filmi başka illerde çekeceğim. 13 Mayıs'ta ben bu filmi vizyona sokacağım. Manisa ya da İzmir'de filmin galasını yapacağım. Ola ki Sayın Valinin yaptığını Kültür Bakanlığı yetkilileri de yapar da filmimi çıkarmazlarsa o zaman filmi internete koyup internette yayınlayacağım. 5 milyon sinema seyircisi yerine 75 milyon insan Soma cinayetini izleyecek."



VALİ HAKKINDA BAKANLIK'TA GİRİŞİMLERE BAŞLADIK



Hukukçularının Manisa Valisi Erdoğan Bektaş hakkında yasal girişimlerde bulunduklarını kaydeden Akıncı, "Hukukçularımız, hem bizim kaybımız olan maddi ve manevi zararımızı hem de yasal olmayan bu izni vermemesinden dolayı girişimlere başladı. Biliyorsunuz, valilerde cumhuriyet savcılığı'na değil de bakanlıktan izin almamız gerekiyor. Arkadaşlarımız bunları hallediyor. Biz her şeyi yasal olarak yapıyoruz. Burada bir savcıya yapacağımız suç duyurusunu savcı böyle bir yetkisi olmadığı için reddedecek. Biz de reddedilmeyecek şekilde baştan her işimizi sağlam yapıyoruz" diye konuştu.



SOMA'DA İLLEGAL ÇEKİM YAPILDI



Soma'da çekmesi gereken sahneleri çektiğini kaydeden Akıncı, sözlerini şöyle tamamladı: "Soma'da sahnelerimizi illegal bir yoldan çektim. Filmde bu sahnelerin hepsi olacak. Soma'daki mezarlıklar, köylerdeki mezarlıklar, hastaneyi, sendika önünü, kaymakamlığı çektik. Bunları başka yerde yapıp montajı onların önüne koyacağız sanki orada çekilmiş gibi."



Öte yandan, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ın, yönetmen Akıncı'nın iddialarına yazılı olarak cevap vereceği öğrenildi. (İHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin