Caz dünyasının yıldızları İstanbul'da!

Akbank Caz Festivali, 23. yılında dünya çapında caz yıldızlarını İstanbul'lu caz severler ile buluşturuyor.

Google Haberlere Abone ol
Caz dünyasının yıldızları İstanbul'da!

Festivalde 45 ayrı mekanda 50 konser, 3 panel, 6 atölye gerçekleştirilecek ve 280 müzisyen ağırlanacak. Akbank Caz Festivali, 23. yılında cazseverlerin karşısına yine zengin bir program ile çıkıyor. Kurban Bayramı tatiline denk gelmesi nedeniyle bu yıl başlangıç tarihi öne çekilen Akbank Caz Festivali 25 Eylül-12 Ekim 2013 tarihleri arasında üç hafta boyunca şehri cazın farklı renkleriyle buluşturmayı amaçlıyor. Bu yılki programda, Grammy ödüllü Cassandra Wilson'ın yanı sıra Harriet Tubman, Enrico Rava, Mare Nostrum ve Nicholas Payton, Mos Def ve Mulatu Astatke gibi cazın önemli isimleri İstanbul'a geliyor.



23. Akbank Caz Festivali'nin programının açıklandığı basın toplantısında bir konuşma yapan Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Akbank Caz Festivali'nin, 23 yıldır ağırladığı dünya çapında caz yıldızları ve ev sahipliği yaptığı unutulmaz performanslar ile sadece Türkiye'de değil, uluslararası platformda da merakla beklenen bir etkinlik haline geldiğini söyledi. Binbaşgil, cazın daha geniş kitlelere yayılması için önemli yenilikler getirdiklerini, geçen yıllarda kampüste caz ile üniversiteleri cazın büyüleyici ortamına dahil ettiklerini, bu yıl da liseleri cazla etkin bir şekilde tanıştıracaklarını vurguladı.Binbaşgil, Akbank Caz Festivali'nin artık sadece İstanbul ile sınırlı olmadığını caz müziğini 11 ile yaygınlaştırdıklarını ve bu sayıyı her yıl daha da arttırmayı hedeflediklerini söyledi.



"KÜLTÜR VE SANATA YATIRIM DA ÜLKEMİZİN ZENGİNLİĞİ İÇİN"



Akbank Genel Müdürü Binbaşgil, konuşmasında "İstanbul, gece-gündüz temposu hiç düşmeyen, her semtinde farklı bir melodi, her caddesinde farklı bir ritmi bulunan renkli bir şehir. Her zaman bizleri büyük bir heyecanla kucaklayan şehrimizi caz müziğinin farklı notalarıyla daha da renklendiriyoruz. İstanbul'u 23 yıldır kendine çok yakışan caz müziğiyle bir kez daha buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi. Ekonomi alanındaki başarıların yanında kültür, sanat ve müzik alanındaki atılımlarında bir ülkenin zenginliğinin en önemli göstergelerinden biri olduğunun altını çizen Binbaşgil, "Bu alanlarda devamlılığı olan ve ses getiren etkinlikler ayrıca ülkemizin, dünyanın kültür ve sanat haritasında daha da öne çıkmasına önemli katkı sağlıyor. İstanbul'un geçtiğimiz Nisan ayında 2013 Uluslararası Caz Günü kutlamasına ev sahipliği yapması bunun en önemli göstergelerinden biri. Akbank olarak kültür ve sanat alanında gerçekleştirdiğimiz uzun soluklu projeler bu alanlara verdiğimiz önemi ve sürdürülebilirliği temel alan bakış açımızı yansıtıyor.Festival kapsamında büyük ilgi gören, caz müziğini gençlerle buluşturmayı hedefleyen Kampüste Caz, JAmZZ Akbank Caz Festivali Genç Yetenekler Yarışması ve Liselerde CazAtölyesi etkinlikleri bu yıl da festivale ayrı bir heyecan katacak" diye konuştu.



"CAZIN RENKLERİ ÇEŞİTLENİYOR"



23. Akbank Caz Festivali'nin klasik cazdan avangart tınılara, dünya müziklerinden elektronikanın sınırlarına dek uzanan işitsel tecrübelerle takipçilerine geniş bir çeşitlilik sunduğunu söyleyen Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı ise, "23. Akbank Caz Festivali, Avrupa caz sahnesinin yükselmekte olan genç yıldızlarının yanısıra usta müzisyenlerin yer aldığı cazın farklı renklerini yansıtan bir program ile bu yıl da izleyicileriyle buluşuyor. Festival kapsamında, yakın dönemde kaybettiğimiz usta müzisyenler anısına gerçekleştireceğimiz önemli etkinlikler yer alacak. Ülkemize ilk olarak 2. Akbank Caz Festivali'ne katılmak üzere 1992 yılında gelen Amerikalı ünlü sanatçı Butch Morris anısına çekilen "Black February' adlı belgesel Akbank Sanat'ta izleyicilerle buluşacak. Butch Morris, ayrıca Festival süresince düzenlenecek çeşitli etkinliklerle de anılacak. Bunun yanı sıra, geçtiğimiz yıl "Kampüste Caz'turnesi kapsamında birbirinden güzel konserler veren "Barana' grubunun kurucusu müzisyen Behsat Üvez'in anısına da bir etkinlik gerçekleştireceğiz. Aynı zamanda, müzik-sinema ilişkisi üzerine farklı etkinliklere de programımızda yer vereceğiz. 23. Akbank Caz Festivali heryıl olduğu gibi caz severlere yeni keşifler sunarken, içlerindeki sanatçı ruhu ve yaratıcılığı da yansıtma fırsatı sağlayacak" dedi. 



Pozitif Live yönetim kurulu üyesi Ahmet Uluğ ise festival genel programını açıklarken, aralarında İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Merkezi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Akbank Sanat,Babylon, Babylon Lounge, Nardis, GarajIstanbul, Pera Palace Hotel Jumeirah ve Caddebostan Kültür Merkezi'nin bulunduğu 45 ayrı mekanda 50 konser, 3 panel, 6 atölye gerçekleştirileceğini ve 280 müzisyenin ağırlanacağını söyledi. . 



CAZIN USTALARI



Cazın ustaları her yıl olduğu gibi bu yıl da 23. Akbank Caz Festivali'nde buluşuyor. 23. Akbank Caz Festivali'nin onur konuklarından biri; efsanevi trompetçi Enrico Rava.Enrico Rava, "Rava Tribe' projesi ile 27 Eylül 2013, Cuma günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda dinleyicilerle buluşacak.1960'lardan bugüne uzanan kariyerinde kendine has bir tarz yakalamayı başaran, geçtiğimiz yıl yayınladığı "Saltash Bells' albümü ile "En İyi Albüm' ödülüne lâyık görülen ünlü İngiliz saksafon sanatçısı John Surman, 28 Eylül 2013, Cumartesi günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki konseri ile Festival'e renk katacak.Her biri Avrupa caz sahnesinin saygı duyulan müzisyenlerden oluşan Mare Nostrum,28 Eylül 2013, Cumartesi günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda Festival için sahne alacak.İtalyan trompetçi Paolo Fresu, Fransız akordeon sanatçısı Richard Galliano ve İsveçli piyanist Jan Lundgren'dan oluşan ve bir araya getirdikleri enstrümanlarla alışılageldik caz triolarının bir adım ötesinde duran Mare Nostrum, Festival kapsamında müzikseverlere unutulmaz bir caz ziyafeti yaşatacak. 



YENİ DÜNYADAN SESLER



23. Akbank Caz Festivali, "Yeni Dünyadan Sesler" bölümünde; Jim Rotondi, Kurt Rosenwinkel, Nicholas Payton, Mulatu Astatke, Harriet Tubman & Cassandra Wilson, Mos Def, Chris Dave and the Drumhedz ve Rova Plus presents: No Favorites! (for Lawrence Butch Morris) yer alıyor. Caz dünyası tarafından Ethio-Jazz türünün yaratıcısı olarak kabul edilen yaşayan müzik efsanesi Etiyopyalı Mulatu Astatke, 5 Ekim 2013, Cumartesi günü İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda müzik tutkunlarını unutulmaz bir yolculuğa çıkaracak. Geleneksel Etiyopya müziğini, klasik caz ve Latin müziğiyle birleştireceği bu performansında sanatçıya, Hüsnü Şenlendirici ve Mısırlı Ahmet eşlik edecek. 



GRAMMY ÖDÜLLÜ CASSANDRA WİLSON



Grammy ödüllü Cassandra Wilson ve yenilikçi caz topluluğu Harriet Tubman 23. Akbank Caz Festivali kapsamında çok özel bir konser için biraraya geliyor. Müzikal özgürlükleriyle cazda yeni alanlar keşfeden Brandon Ross, Melvin Gibbs ve JT Lewis'dan oluşan Harriet Tubman'a, son 20 yılın soul ve caz dünyasının ses getiren isimlerinden biri olan Cassandra Wilson'ın vokaliyle eşlik edeceği konser, 6 Ekim 2013, Pazar günü İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşecek. bir Yıldızlar geçidine dönüşmeye aday konserin , Festival'in en gözde performanslarından biri olacağı belirtiliyor. 90'lı yıllardan bu yana soul müziğe damgasını vuran Chris Dave and the Drumhedz, Türkiye'ye ilk kez gelecek olan Mos Def ve MF Doom ile seyirciyi cazdan hip-hop'a uzanan bir yolculuğa davet ediyor. İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda 5 Ekim 2013, Cumartesi günü gerçekleşecek Festival programındaki farklı tarzda projelerden biri olan bu konserle caz severler müzikte sınırların nasıl kalktığına şahit olacak. Rova Saxophone Quartet ise bu yıl aramızdan ayrılan caz üstadı Butch Morris'in anısına, 23. Akbank Caz Festivali'nin en özel gecelerinden birine imza atacak. 



MÜZİĞİN SIRADIŞI KADINLARI



Malavi kökenli İngiliz müzisyen Malia, Nina Simone'un unutulmaz şarkılarını 21. yüzyıla taşıyor.Nina Simone'un "Four Women',"If You Go Away', "Don't Explain', "Baltimore', "Feeling Good',"Wild Is The Wind', "Marriage Is For Old Folks' gibi unutulmaz parçalarını yorumlayan, yeni dönemin en önemli soul caz seslerinden Malia, dikkat çekici vokaliyle ile 23. Akbank Caz Festivali'nin açılışında yer alacak. Konser 25 Eylül 2013, Çarşamba günü The Seed'de olacak.The Guardian tarafından Laura Marling, Beth Orton ve Björk'ün bir sentezi olarak tanıtılan folkrock sanatçısı İsviçreli genç şarkıcı ve söz yazarı Sophie Hunger, bu yıl yayınlanan "The Danger of Light' adlı albümününün dünya turnesi kapsamında 03 Ekim 2013, Perşembe günü Babylon'da gitarı ve buğulu sesiyle festivalcileri büyüleyecek. 



İSTANBUL'DAN CAZIN FARKLI RENKLERİ



Türk cazının ustalarını ve genç yeteneklerini buluşturan "İstanbul'da Cazın Farklı renkleri" isimli bölüm, yenilikçi çalışmalardan standartlara, sürpriz konukların yer aldığı birlikteliklerden folklorik tınıların yer verdiği çalışmalara uzanan bir çeşitlilik sergiliyor. Günümüz Türk cazının geniş panoramasını sunan bölümde; Jehan Barbur & İlhan Erşahin, Birsen Tezer, Ece Göksu & Neşet Ruacan, Evrim Demirel, Tamer Temel, For Esemble ve Fötr Blues Band konserleri dikkat çekiyor. 



LİSELERDE CAZ ATÖLYELERİ



Geçen yıl başlayan ve bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan "Liselerde Caz Atölyeleri", bu yıl da festivalin en önemli etkinliklerinden biri olarak değerlendiriliyor. Müzik ile ilgili olsun ya da olmasın, lise çağındaki birçok gence ulaşmayı, onlara caz müziğini tanıtmayı ve sevdirmeyi amaçlayan etkinlik; 30 Eylül Pazartesi günü Üsküdar Amerikan Lisesi ve Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi, 01 Ekim Salı günü Özel Şişli Terakki Lisesi ve Özel Enka Lisesi, 07 Ekim Pazartesi günü Avusturya Lisesi ve Galatasaray Lisesi, 08 Ekim Salı günü İstanbul Amerikan Robert Lisesi ve Nişantaşı FMV Özel Işık Lisesi'nde ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Soru ve cevap şeklinde gerçekleşecek sohbetler boyunca gençler, M. Cem Tuncer, Barış Ertürk, Ercüment Orkut ve Ediz Hafızoğlu ile bir araya gelerek caz müziğini ve enstrümanlarını yakından tanıma fırsatı bulacaklar. 



KAMPÜSTE CAZ



Akbank Caz Festivali'nde festival içinde festival olarak görülen "Kampüste Caz" bu yıl rotasına yeni şehir ve isimler ekleyerek yoluna devam ediyor. Festival'in en önemli etkinliklerinden biri olan Kampüste Caz, 4-19 Kasım tarihleri arasında İstanbul'un yanı sıra 11 farklı şehirde toplam 19 üniversitede cazın coşkusunu ve heyecanını üniversiteli gençlerle buluşturuyor. "Kampüste Caz"ın İstanbul ayağında; müzik otoritelerince yeni nesil cazın en yetenekli müzisyenleri arasında gösterilen başarılı kontrbas sanatçısı Ozan Musluoğlu, Koç Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi; caz vokalisti, besteci ve söz yazarı Şenay Lambaoğlu Galatasaray Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nde gençlerle buluşacak. Anadolu ayağında ise 70'lerin Kung-fu filmleri, animeleri ve çizgi roman kitaplarından esinlenen Sean Nowell&The Kung-Fu Masters yüksek enerjileri, çılgın ritimleri ve akıllara durgunluk veren efektleri ile; Erciyes Üniversitesi (Kayseri), Gaziantep Üniversitesi (Gaziantep), Çukurova Üniversitesi (Adana), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (Ankara), Anadolu Üniversitesi (Eskişehir), Atatürk Üniversitesi (Erzurum), Karadeniz Teknik Üniversitesi (Trabzon), Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Samsun), Ege Üniversitesi (İzmir), Dokuz Eylül Üniversitesi (İzmir), Uludağ Üniversitesi (Bursa) ve Trakya Üniversitesi (Edirne) kampüslerindeki konserleri ile gençlere görsel ve işitsel bir şölen yaşatmayı amaçlıyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin