Canlı yayında 'kırmızı ruj' tartışması

A Haber’de yayınlanan programda Türk Hava Yolları’nın yeni kılık kıyafet uygulamaları konuşuldu.

Google Haberlere Abone ol
Canlı yayında 'kırmızı ruj' tartışması

Zeynep Bayramoğlu’nun moderatörlüğünü üstlendiği Her Yöne 80 Dakika programında Türk Hava Yolları’nın yeni kılık kıyafet uygulamaları konuşuldu. Mutku Tönbekici, Türk Hava Yolları’nın hostes kıyafetleri bizim hassas noktamız  derken, Hilal Kaplan ise Türkiye’de  semboller üzerinden giden bir gündem içeridine yaşandığına dikkat çekti.

 

İşte o diyaloglar:

 

MUTLU TÖNBEKİCİ: THY’deki hosteslerin kıyafeti nedense bizi çok ilgilendiriyor, herhalde uluslararası bir durum olduğu için. Türk kadınını bu temsil ediyor diye bir durum var anladığım kadarıyla. Bunu ben külliyen düşünmüyorum açıkçası. Hiçbir havayolundaki hostes kıyafetleri ile de o ulusun kadınının geldiği noktayı, kıyafet modasını veya alışkanlıklarını görmek diye bir şey yok aslında dünyada. Türk Hava Yolları’nın hostes kıyafetleri bizim hassas noktamız. Şimdi THY de kırmızı ruj yasaklandı diye, Türk kadınına kırmızı ruj yasaklandı gibi algılanıp millet rujlarını sürüp sürüp, İnstagram’a, Facebook’a oraya buraya koydular. Tersinden bakalım, etek boyları uzadı kısaldı falan. Şimdi THY hosteslerini Cemil İpekçi giydirdiğinde biz koşa koşa Cemil İpekçi’den mi giyinmeye başladık. Yani tersinin de etkili olması gerekiyor.

 

HİLAL KAPLAN: Bu kadar semboller üzerinden giden bir gündem size de garip gelmiyor mu? Gündelik hayatımızı bire bir etkileyen şeyleri konuşmuyoruz. Semboller üzerinden fetişizme varan değerler atfedilmesini konuştuk. Hostes meselesine gelirsek de. Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren devreye konan toplumsal mühendislik projesi var. Belli bir toplum biçimi. Topluma bir gömlek biçiliyor ve o giydirilmeye çalışılıyor toplum üzerine. Bu mühendislik projesinin başat ayağında Türk kadını oluşturuyor. Aydın bir Türk kadını oluşturma projesi diyelim. Başı açık, tayyörlü, ama çok da feminen olmayacak. Tırnak içinde namuslu görünecek. Böyle bir Türk kadını imgesi bizim kurucu imgelerimizden ve hatırlarsanız 27 Nisan’da başörtülü First Ladymiz olmasın mitingleri sürerken bir hep bunu yaşadık. Hayrünnisa Gül Türk kadınını nasıl temsil edecek? En büyük argümanlardan biri buydu. Gül cumhurbaşkanı olduktan sonra da gazeteler şöyle haberler yaptılar. Hayrünnisa Gül bizi böyle temsil etti ama, o zaman tabi Esed bu şekilde anılmıyordu ama Esed’in karısı Esma öyle mi? Burada hostesler meselesinde de aynı şey var. Türk Hava Yolları hostesini bir temsil mekanizması bir aracı olarak görme. Mesela merak ediyorum. Yarın öbür gün başörtüsü meselesi bu alanda da çözülürse ve başörtülü hosteslerimiz olunca herhalde kıyamet kopacak.

 

VİVET KANETTİ:
ama bir nedenle olmayabilir. Zeynep dedi ya bir kask koyuluyormuş. Yüksek topuk olmayacağı için. Belki o yüzden başörtülü katiyen olamaz. Çünkü o kask kafaya oturamaz.

 

ZEYNEP BAYRAMOĞLU: siz merak etmeyin o topuz istendiğinde aşağıdan yapılabiliyor.



İşte, 'Her Yöne 80 Dakika'daki o anlar:




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin