Canan Karatay 'çok zehirli' diyerek o içecekle ilgili uyardı: Kalbi aniden durdurabilir

Prof. Dr. Canan Karatay, enerji içecekleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulunarak, alkolden bile zehirli olduğunu belirtti. Karatay, enerji içeceklerinin zararlarını tek tek saydı ve uzak durulması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Canan Karatay 'çok zehirli' diyerek o içecekle ilgili uyardı: Kalbi aniden durdurabilir

Canan Karatay enerji içecekleri hakkında alkolden daha zararlı açıklamasında bulundu. Karatay hoca enerji içeceklerinin ani kalp durmasına da neden olacağını ifade etti.

CANAN KARATAY'IN ENERJİ İÇECEĞİ YORUMU

"Enerji içecekleri insan sağlığı için zehirdir. Tüm enerji içeceklerinde bolca mısır şurubu şekeri vardır. Üstelik diğer kimyasal maddeler de cabasıdır. Bunlar bağışıklık sistemini mahveder, bağırsakların düzenini alt üst eder, beyin fonksiyonlarını bozar. Kısa süreli enerji verir ancak sonra insanı bitap düşürür. Birkaç saatliğine verdiği o sahte, geçici mutluluk ve enerji insanları bağımlı hale getirir. 

Alkol gibi, hatta ondan daha hızlı bir şekilde karaciğerin yağlanmasına sebep olur. Sinir sistemine alkolden daha fazla zarar verir. Sindirim sistemini de allak bullak eder. Vücut direncini sıfıra indirir, sonra türlü türlü hastalıkların meydana gelmesi kaçınılmazdır.

ENERJİ İÇECEKLERİNİN ZARARLARI

Enerji içecekleri kalbin aniden durmasına, hastanın komaya girmesine ve hatta ölümüne sebebiyet verebilir.

Enerji içeceklerindeki şeker oranı yüksektir. Sürekli enerji içeceği tüketenlerin kilo nedeniyle diyabet hastalığına yakalanma riski vardır.

Enerji içeceğinde yer alan maddelerin bazıları, ilaçlarla etkileşime girerek çeşitli komplikasyonlar oluşturabilir. Bilhassa depresyon ilacı kullananlarda bu daha yüksek bir ihtimaldir.

Çok miktarda enerji içeceği tüketmek uykusuzluk sorununu beraberinde getirir.

Böbrek yetmezliğine sebep olabilir. Nitekim geçtiğimiz yıllarda bununla ilgili bir haber yayınlanmıştır. İsveç'te bir kişi, antrenmandan sonra birkaç kutu enerji içeceği içmiş ve ani gelişen böbrek yetmezliğinden vefat etmiştir.

Alkolle beraber enerji içeceği tüketmek resmen kendi canıyla oynamak demektir. Bunun bir örneği yine İsveç'te yaşanmıştır. 2 kişi alkol ve enerji içeceğinden yapılan bir kokteyl nedeniyle yaşamını yitirmiştir.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin