Canan Kaftancıoğlu: Güçsüz kadın asla yoktur

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü gündemiyle ziyaretlerde bulundu. Canan Kaftancıoğlu, ziyaretler sırasında açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Canan Kaftancıoğlu: Güçsüz kadın asla yoktur

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü gündemiyle ziyaretlerde bulundu. Ziyaretler sırasında konuşan Kaftancıoğlu, ‘’Güçsüz kadın asla yoktur; sadece ve sadece güçsüzleştirilen kadın vardır. Güçsüzleştirilen kadınların da güçlü olduklarını göstermelerinin tek yolu örgütlenmek ve örgütlü mücadeledir. İhtiyacımız korunma değil, eşitlik. ‘Tek adamlara karşı çok kadın’ diyerek 8 Mart Dünya Emekçi kadınlar Günü’nü doya doya kutlayacağımız günler çok yakın’’ dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü gündemli programlarını gerçekleştirdi. Kaftancıoğlu, gün boyunca ziyaretlerde bulunarak farklı meslek gruplarından ve etnik kökenden kadınlar ile bir araya geldi. Ziyaretleri sırasında Kaftancıoğlu’na CHP İstanbul Kadın Kolları Başkanı Yeşim Ağırman da eşlik etti.

İBB, 8 MART HATIRA ORMANI’NDA 15 BİN 314 FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURUYOR

Kaftancıoğlu’nun 8 Mart programı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında oluşturduğu 8 Mart Hatıra Ormanı’na ağaç dikim töreni ile başladı. İl Başkanı Kaftancıoğlu; Dilek İmamoğlu tarafından hayata geçirilen ve İBB çalışanı, İBB Meclis üyesi, muhtar, gazeteci, yazar, dernek başkanı ve araştırma merkezleri yöneticisi kadınları temsilen oluşturulan 8 Mart Hatıra Ormanı’nın ilk fidanlarının ekimine eşlik etti. Kadın mücadelesine kalıcı bir simge olması adına oluşturulan Hatıra Ormanı’nda 15 bin 314 fidan toprakla buluşturulacak.

KAFTANCIOĞLU ROMAN KADINLAR İLE BULUŞTU: KADINLAR BİR ŞEYİ DEĞİŞTİRMEK İSTERSE DEĞİŞTİRİR

CHP’li Kaftancıoğlu, daha sonra farklı illerden gelen Roman Diyalog Ağı (RODA) mensubu kadınlar ile CHP İstanbul İl Başkanlığı binasında bir araya geldi. Toplantıya RODA Koordinatörü Elmas Arus ile beraber Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Manisa, İzmir’den Roman, Dom ve Abdal kadınlar katıldı. Burada roman kadınların günlük yaşantılarında karşılaştıkları sorunları dinleyen Kaftancıoğlu, Roman kadınların maruz kaldıkları ayrımcılığı bir kader olarak görmediğini belirterek ‘’Güçsüz kadın asla yoktur; sadece ve sadece güçsüzleştirilen kadın vardır. Güçsüzleştirilen kadınların da güçlü olduklarını göstermelerinin tek yolu örgütlenmek ve örgütlü mücadeledir. Güçsüzleştirilmeye çalışılmasına rağmen gücünü örgütlenerek ve örgütlü mücadeleyi büyüterek bir araya gelmiş kadınlar ile bir arada olduğumu görüyorum. Böylesi bir günde, 8 Mart’ta umarım gelecek yıllarda üreten kadının yöneten kadına dönüştüğünü gördüğümüz günlerde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü doya doya kutlayacağız’’ dedi. Kaftancıoğlu ayrıca, ‘’Kadınlar bir şeyi değiştirmek isterse değiştirir’’ diyerek Roman kadınlarının mevcut hikayelerini değiştirecek güce sahip olduklarını belirtti.

BİZ DAVAMIZIN HAKKI ve SAVUNMASI İÇİN BURAYA GELDİK

Roman kadınlar ise hayatları boyunca sürekli ayrımcılıkla karşı karşıya kaldıklarını vurgulayarak ‘’Biz buraya kadın özgürlüğü, kadın hakları için, kadınların ezilmemesi için geldik. Biz, davamızın hakkı ve savunması için buraya geldik. Çocuklarımız okula gittiğinde çocuklarımızı dışlıyorlar. Öğretmenleri ‘Abdal çocukları ile diğer çocukları birlikte oturtamayacağız’ diyorlar. O zaman çocuklarımız okuldan soğuyor. Bizim çabalarımız, Abdal çocuklarına ayrımcılık olmadan eğitimlerine devam etmesi, kadınların eğitime devam etmesi ve kadınlarımızın dışlanmadan bir iş bulabilmesi için’’ şeklinde konuştu.

SAMSUN’DA YAŞANAN OLAYDAKİ 5 YAŞINDAKİ KIZ, 18 YIL ÖNCEKİ BENİM

Üniversite mezunu olduğunu belirten bir Dom kadın ise, karşılaştığı zulümden bahsederken ‘’Ben aslında Domlar arasında üniversite mezunu olan nadir bireylerden biriyim. Biz uzun zamandır itelenmiş insanlar olarak yaşadık. Ben liseye gidene kadar konuşamıyordum. Hiçbir arkadaşım ile konuşamıyordum. İlkokula gittiğimde orada ayrımcılığı en fazla yaşayanlardan biriydim. Şu anda yutkunuyorum çünkü yaşadıklarım gözümün önüne geliyor. Ben ödevimi yaptığım halde ‘ben yaptım’ diyemedim, diyemiyordum. Diyemediğim için yediğim dayağı ben biliyorum. Benim öğretmenim annemi sınıf toplantısın çağırdığında hor görmesinin nedeni annemin kıyafetiydi. Geçen gün Samsun’da yaşanan olayda oradaki 5 yaşındaki kız bendim. 18 yıl önceki bendim o kız. Düğün salonunun ortasında annem dayak yerken o kız bendim’’ ifadelerini kullandı.

İL BAŞKANI KAFTANCIOĞLU EMEKÇİ KADINLARI ZİYARET ETTİ: HER ZAMAN YANINIZDAYIZ

Roman kadınlar ile gerçekleştirdiği buluşmanın ardından Maltepe ve Ümraniye’de emekçi kadınları ziyaret eden Kaftancıoğlu, ilk olarak Maltepe’de servis şoförlüğü ve mantolama işi yapan Yeliz Arsel ile; sonrasında ise Ümraniye’de el işi oyalar yaparak geçimini sürdüren Songül Barulay ile bir araya geldi. Ziyaretler sırasında konuşan İl Başkanı Kaftancıoğlu, ‘’Memlekette kadın olmak zor. Üreten kadın olunca bunun zorlukları daha da fazla oluyor. Sizler hem yaptığınız iş hem de mücadelenizle zorluklara karşı pes etmeyen kadınlardansınız. Zorluklarda da yalnız olmadığımızı hatırlayalım ve hep birlikte dayanışmayla, mücadeleyle bu zorlukları aşabileceğimize dair birbirimize olan inancımızı arttıralım istedik. İnsanın her zaman insana ihtiyacı olur. Yapabileceğimiz her ne olursa olsun sizin mücadelenizde her zaman buradayız. Sizin şahsınızda bütün üreten kadınların Kadınlar Günü’nü kutlamış olalım’’ şeklinde konuştu.

KAFTANCIOĞLU TAKSİM’DE 8 MART YÜRÜYÜŞÜNE KATILDI

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, ziyaretlerinin tamamlamasının ardından akşam saatlerinde ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Taksim’de düzenlenen yürüyüşe katıldı. Kadınlarla birlikte dayanışma mesajı veren Kaftancıoğlu, yürüyüş sırasında kişisel Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. İl Başkanı Kaftancıoğlu paylaşımında dayanışma mesajı vererek ‘’Meydanları hapsederek kadınları engelleyeceklerini, susturacaklarını zannedenlere sadece gülünür. On binlerce kadın da ağız dolusu gülüyor an itibariyle... Ve biliyoruz ki kadın gülüşüyle güzelleşecek, kadın mücadelesiyle özgürleşecek dünya #8Mart’’ ifadelerini kullandı. Kaftancıoğlu’na 8 Mart Kadın Yürüyüşü sırasında CHP il ve ilçe kadın kolları üyeleri ile il yönetiminde yer alan kadın yöneticiler eşlik etti.

CHP İSTANBUL’DAN 8 MART VİDEOSU: KADINLAR KAZANACAK

CHP İstanbul İl Başkanlığı, gerçekleştirilen ziyaret ve programların dışında sosyal medya hesaplarından bir de reklam filmi yayınladı. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle hazırlanan reklam filmi, sosyal medyada büyük ses getirdi. ‘’Kadınlar kazanacak’’ sloganıyla yayınlanan videoda, farklı meslek gruplarından kadınların maruz kaldıkları zorluklara karşı sergiledikleri dayanışma ve mücadele vurgulandı. Ev hanımı, ev işçisi, atölye işçisi ve beyaz yakalı kadınların gündelik yaşantılarında karşılaştıkları zorlukların ön plana çıkarıldığı video, sosyal medya platformu Twitter’da kısa sürede binlerce kişiye ulaştı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin