CAN DÜNDAR : KULÜBE HOŞ GELDİN MERAL

“Muhteşem Yüzyıl'ın senaristi Meral Okay'ı çok iyi anlıyorum. 'Mustafa'da aynısını yaşadım çünkü..."

Google Haberlere Abone ol
CAN DÜNDAR : KULÜBE HOŞ GELDİN MERAL




Can DÜNDAR\MİLLİYET


Kulübe hoş geldin Meral


“Muhteşem Yüzyıl”ın senaristi Meral Okay'ı çok iyi anlıyorum.
“Mustafa”da aynısını yaşadım çünkü...
“Tarihi biz biliriz. Sadece kahramanlıkların sergilenmesine izin veririz. Ötesine girmek isteyeni ezeriz” lobisinin yeni hedefi Meral ve dizisi...
Lobinin kimisi Osmanlıcı, kimisi Cumhuriyetçi geçiniyor.
Görüşleri farklı, ama tahammülsüzlükte ortaklar:
Tabuları var ve resmi tarihi kutsal sayıyorlar.
Dokunanı cezalandırıyorlar.
* * *
Meral de meraklılarının iyi bildiği bir konuyu, yani Sultan’ın hayatını saygıda kusur etmeden, kanlı canlı bir dille anlatıyor. Bize yıllar yılı ya hamasi tarih kitaplarının ya da oryantalist Batılıların abartılı ya da aşağılayıcı, didaktik ya da eksik anlattığı bir tarihi, günahı ve sevabıyla aktarıyor.
Bir cenah, “Sen nasıl olur da ecdadımıza laf edersin” diye ayaklanıyor. Diziyi yasaklatmaya çalışıyor.
Daha önceki hoşgörü sınavında çakmış öbür kesim, 2 yıl önce yazdıklarını hatırlamayacağımızı sanarak “Ne var ki? Tarih bu... Tabii her yönüyle anlatılacak” diye müsamahakârlık taslıyor.
Çoğunun diziyi izlemediği öyle belli ki...
Bülent Arınç, “Kanuni’yi içki düşkünü ve gayriahlaki ilişki içinde gösterdiler” diyerek izlemediğini ele verdi mesela...
“Mustafa’da Atatürk kadın düşkünü gösterildi” diyenlere filmde bu konuda ne bir cümle ne de ima bulunduğunu söylediğimde “Ben izlemedim, öyle duydum” cevabını öyle çok aldım ki...
* * *
Sevgili Meral,
Aynı yoldan geçmiş biri olarak bundan sonra olacakları da söyleyeyim:
İhbar üzerine soruşturma açılacak. Savcı karşısına çıkacaksın. Diziyi o da izlememiş olacak. “Ecdada hakaretle suçlanıyorsunuz” diyecek. Sen “Ama bu bir dizi...” diye savunma yapacaksın. Yazdığın diyaloglara kaynak göstermek zorunda kalacaksın.
Kaynak gösterdiğinde diziyi en çok eleştiren, pek saygıdeğer sandığın bazı tarihçiler gelip “Bunların doğru olduğunu ben de biliyorum, fazlasını da biliyorum. Ama söylenmesi doğru mu? Hem şimdi sırası mı” diyecekler. Gözünden düşecekler.
Bazı komplo teorisyenleri senin Padişah’a içirdiğin şerbeti üreten firmadan para yediğini öne sürecek. Yabancı güçlerle elele verip Osmanlı’yı küçük düşürmeye ve yeni Osmanlıcılığın yükselişinin önünü kesmeye çalıştığını söyleyecek.
Eminim ki, sonunda yine “Yasaklansın, çocuklara izletmeyelim” diyenler yenilecek. Onların nafile gayreti, dizinin daha çok izlenmesini sağlayacak. Bütün bu gürültüye aldırmayan, bazısının medya grupları arasındaki kavgadan kaynaklandığını anlayan seyirci, izleyip kararını kendisi verecek.
Ve yine “Mustafa”da olduğu gibi, seni eleştirirken bu konuda yıllardır kılını kımıldatmayanlar harekete geçip bir başka filmle, diziyle doğru bildiklerini anlatmayı deneyecekler.
Sen, buna öncü olmakla övüneceksin.
* * *
Bir de önerim var:
“Mustafa”yla ilgili yerli yabancı basında 400 makale çıktı. Hepsini siteme koydum. 
(http://www.candundar.com.tr/_v3/index.php#!/MUSTAFA/Mustafa_hakk%C4%B1nda_kim_ne_yazd%C4%B1?/#Did=7935)
Tarihe bakış açımızı sergilemek için bunları yayımlamayı düşünüyorum.
Sen de seninkileri topla. “Tarihin iki yüzü”nü birlikte yayımlayalım. Paranoyaları, tabuları, çarpıtmaları ve aynı kalemlerin çifte standardını ortaya koyalım.
Tarihe, tarihe dair bir belge bırakalım.
Ne dersin?

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin