Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'den milyonlarca vatandaşın beklediği EYT için flaş açıklamalar. Bakan Bilgin'den EYT'lilerin sayısını açıkladı. Bakan Bilgin 8 Eylül 1999 tarihini verdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili son dakika açıklaması yaptı. Bakan Bilgin, "Bu 8 Eylül 1999 öncesi işe girenleri kapsıyordu. Bizde o zaman henüz dijital ortamda kayıt sistemi yok. Bunların büyük çoğunluğu iş değiştirmiş, evrakları kaybolmuş, evrakları bulunamıyor. Biz bütün bunları organize etmeye çalışıyoruz." dedi. Bilgin bu ayın sonuna kadar çalışmayı tamamlamaya çalıştıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'den milyonlarca vatandaşın beklediği EYT için flaş açıklamalar. Bakan Bilgin'den EYT'lilerin sayısını açıkladı. Bakan Bilgin 8 Eylül 1999 tarihini verdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT konusu ile ilgili son dakika açıklamasında bulundu.

EYT için kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaş sınırı gündemdeyken Bakan Bilgin bugünkü açıklamasında bütçe görüşmelerinde konuya açıklık getireceğini ifade etmişti. Gündeme gelen bu belirsizlikle ilgili Bakan Bilgin, Meclis’te bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulundu.

Bakan Bilgin emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili, "Bugün yaş şartı olmasaydı haziran ayına kadar ne kadar insan emekli olabilirdi onu açıkladım. Bir milyon 500 bin küsür 600 bine yakındı. Bugün bu sayı biraz daha yükselmiş bulunuyor. Ocak ayında biraz daha yükselecek." dedi.

Bilgin, "EYT konusu Türkiye'nin önündeki en önemli konulardan biri. Uzatmasının birkaç nedenini söyleyim herkesi dinliyoruz. Şimdi odaları dinlemeye başladık. Doğrudan doğruya işverenleri ilgilendiriyor. Çalışmanın teknik problemleri de var. Bu ayın sonuna kadar Meclise getireceğimi söylemiştim. İnşallah sözümü tutarım. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin endişesi olmasın." açıklamasını yaptı.

Bakan Bilgin kamuda sendikalaşmanın yüksek olduğunu ancak özel sektörde bu oranın düşük kaldığını belirtti.

Bilgin, "Bizim görev alanımızda çalışma ilişkileri ilk sırada yer almaktadır. Endüstriyel ilişkilerde, işçi-işveren ilişkisi önemlidir. Biz devlet olarak nerede duruyoruz sorusu Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren devlet emekçilerinin hukukunu düzenleyecek tedbirleri almaya gayret etmiştir. Eşit ilişki iklimini yaratmak, bakanlığımızın görevidir. Biz sendikalaşmayı fevkalade önemli görüyoruz fakat işçilerimizin sendikalaşma oranı oldukça düşük." ifadelerini kullandı.

Bilgin, "Bana ulaşan sendika başkanlarının hepsiyle görüşüyorum. Ben çalışanların yanındayım." dedi.

Bilgin, "Asgari ücrete temmuzda yüzde 50 zam yaptı. Sene başından beri yüzde 80 üzerinde zam yaptık. Asgari ücret görüşmelerimiz devam ediyor. Asgari ücret görüşmeleri beklentisi üzerine Türkiye çapında bir araştırma yaptırdık. Kamuoyunun beklentisi çok yüksek çıktı. 8 bin liranın üzerinde çıktı. İşverenler için 7 bin lira çıktı. Asgari ücrette farklı beklentiler var. Asgari ücretli çalışanların oranı yüzde 38 küsür. O da küçümsenecek bir rakam değildir. Ciddi almamız lazı. Yüzde 60 değil yüzde 38. Asgari ücertte çalışandan yana tavır alacağız. " dedi.

Bilgin, "İşsizlik sorunun temel çözümünün iktisadi büyüme olduğunu biliyoruz. Temel mekanizmanın büyüme olduğunu görmemiz lazım. İstihdamın sürdürülebilir olması için destekler veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Sözleşmelilerin kadroya alınması konusunda Bakan Bilgin şunları söyledi:

Sözleşmeli memurların kadroya geçişleri hemen olacak. Sözleşmeli hemşireler, aile hekimi çalışanları, üniversite asistanları, sanatçılar var. Bütün unları kapsam içerisine aldık. Sayı yaklaşık 5 bine ulaşacak. İrade Millet Meclisi'nindir.

Geçici işçi sorununu çözüyoruz. Çalışmasını bitirdim, bu ay içinde yüce Meclise intikal eder.

Bakan Bilgin EYT'lilerle ilgili şu açıklamayı yaptı:

EYT konusu en önemli konulardan biri. Uzamasının nedeni herkesi dinliyoruz. Şimdi odaları dinliyoruz. Bu işverenleri de yakından ilgilendiriyor. Mali yükünün de olduğunu söylüyorlar.

Yaş sınırını öteleyen diyenler de oluyor. 8 Eylül 1999 öncesi çalışanları bu kapsıyor. Ancak dijitale aktarılmayanlar var. Bunu halletmeye çalışıyoruz. İnşallah bu Ocak ayına sarkmaz ve bu ay Meclis’e gelir. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağız.

Burada temel kriterler 3 tane. Bunlar yaş şartı olmasaydı emekli olan kişisini açıklamıştım. Bunu açıkça ifade etmek isterim ki biz en kapsamlı şekilde bu düzenlemeyi yapmaya çalışıyoruz.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin