Bütün BIST 100 (Borsa) yatırımcılarına çok önemli uyarı. İşte borsadaki yükselişin sebebi

Borsadaki yükseliş sürüyor. Halka arzlarla birlikte son dönemde borsaya yeni yatırımcılar akın ederken borsa hemen hemen her günü alıcılı açıyor. Birçok yatırımcı kısa sürede para kazanmaya devam ederken Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Yeni Medya Ve İletişim Bölüm Başkanı Sefer Darıcı'dan borsa yatırımcılarına çok önemli uyarı geldi.

Google Haberlere Abone ol
Bütün BIST 100 (Borsa) yatırımcılarına çok önemli uyarı. İşte borsadaki yükselişin sebebi

Borsada zaman zaman düşüşler olsa da BIST 100 grafiğine aylık bazda bakıldığında son dönemde ciddi yükseliş kaydedildiği görülüyor.

Son dönemlerde şirketlerin halka arz olmasıyla da yükselen borsa yatırımcılar için fırsat olmaya devam ediyor. Ancak bu noktada her yatırımcının bilmesi gereken büyük riskler bulunuyor.

Kısa sürede kazanılan paranın beraberinde riskler de getirebileceğini kaydeden Başkan Darıcı, "Son süreçte özellikle Z kuşağının da yoğun bir ilgisinin olduğunu görüyoruz. Ancak çok kısa sürede para kazanma şeklide olan bu algı yanlış olabilir, beraberinde büyük riskler ve çöküntüler getirebilir. Benim genç arkadaşlara özellikle tavsiyem; mutlaka finansal okuryazarlık anlamında bilgiler edinmeleri, temel kavramları bilmeleri, bir yatırım kararı vermeden önce o şirketlerin geçmiş verilerini ve hale hazırdaki durumu ve geleceğe ilişkin ön görüleri mutlaka göz önüne alıp iyi bir değerlendirme yapmaları olacaktır" dedi.

"BÜYÜK MİKTARLARDA PARA KAYIPLARI SÖZ KONUSU OLABİLİYOR"

Gençlerin borsaya daha ilgili olduğunu kaydeden Darıcı, "Son süreçte borsaya önemli bir ilginin olduğunu görüyoruz. Özellikle bu ilginin gençler üzerinde daha fazla olduğu dikkat çekiyor. Borsa bizlere olumlu fırsatlar sunarken hem de olumsuz riskleri de içerisinde barındırıyor. Borsada herhangi bir hisse senedi almadan, yatırım yapmadan önce mutlaka ve mutlaka finansal okuryazarlık hakkında bir bilgi sahibi olması ve borsa ile ilgili yatırım öncesi bilinmesi gereken temel kavramlarında bilinmesi gerekiyor. Aksi halde çevremizden de gördüğümüz, anlatılan hikâyelerden de duyduğumuz bir çok olumsuz durum veya büyük miktarlarda para kayıpları söz konusu olabiliyor" ifadelerini kullandı.

İYİ BİR YATIRIMCI OLMAK İÇİN FİNANSAL OKURYAZARLIK ÇOK ÖNEMLİ

Yatırımcıların finansal okuryazarlık bilmesi gerektiğini belirten Darıcı, "İçerisinde bulunduğumuz süreçte borsanın çok hızlı para kazandıracak yatırım aracı olarak görülüyor olması borsaya olan talebi artırdı, özellikle halka arzlarda görebiliyoruz. Biraz önce bahsettiğim riskleri göz önüne alırsak özellikle şirketlerin finansal durumu, yönetim yapısı gibi bir takım durumları raporlamaları, bu anlamda dikkatlice okunması ve buna ilişkin bir değerlendirmeyle karar verilmesi gerekiyor. Finansal karar verme, yatırım kararı verme eşten, dosttan veya arkadaşım şunu almış gibi sözlerle olacak bir iş değildir" diye konuştu.

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin