Bünyamin Sürmeli'den korkutan uyarı: 'Kuraklığın bol olduğu bir coğrafyaya evriliyoruz'

Türkiye'de hava durumu denince akla gelen ilk isim olan 'Havayı Koklayan Adam' Bünyamin Sürmeli, 21 yıllık CNN Türk macerasının ardından, Haber Global'de seyirciyle buluşmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
Bünyamin Sürmeli'den korkutan uyarı: 'Kuraklığın bol olduğu bir coğrafyaya evriliyoruz'

21 yıldır aynı heyecan ve samimiyetle seyirci karşısına çıkan Bünyamin Sürmeli, Haber Global'de imza attığı haberlerle de dikkat çekiyor. "Takip alanımda olan ve televizyonculuk tekniğini çok beğendiğim bir kanaldayım" diyen Sürmeli ile yepyeni ekran yolculuğunu anlattı.

İşte, Bünyamin Sürmeli ile yapılan röportaj:

Haber Global ekranlarında hava durumu haberlerinin yanı sıra sizi hangi projelerle göreceğiz?

Belgesel programlar olacak ancak izleyicimiz bu programları bir belgesel olarak izlemeyecekler. Ben yaptığım işimi hiçbir zaman bir 'iş' düşüncesiyle yapmadım. Hayatın akışı içindeki nefes almak gibi, yemek yemek gibi, eşle dostla sohbet eder gibi... Belgesellerde de kimse didaktik bir şekilde bilgi almayacak, bir serüvenin, bir sohbetin, bir gezintinin içinde doğa çevre ve iklimdeki sıra dışılıkları görecekler...

Haber Global çatısı altında olmak nasıl bir duygu?

Tahmin ettiğimden çok daha enerjik buldum. Öte yandan samimi ve yüksek bir uyum var. Çok mutluyum.

Haber Global’i yeni adresiniz olarak tercih etmenizin nedenleri neler?

Yayın kalitesi ile zaten kısa bir zaman içinde kendisini fark ettirmiş bir kanal, benim de takip alanımdaydı. Televizyonculuk tekniğini çok beğeniyordum. Bir yayıncının ürettiklerini hayata geçirebileceği bir kanal olarak görüyordum. Bu ailede olmalıyım dedim. Sanırım Haber Global de aynısını düşünmüş. Görüşmelerimizde de aynı çizgiyi gördüm. Radyo televizyon ve belgesellerin ardından en son kitabımdan sonra Haber Global ile yine bir dolu programlar üreteceğimizi gördüm. Hayal kurduk, beraber yapmaya karar verdik ve koşturmaya başladık.

'HAYATI MESLEĞİMLE BERABER YAŞADIM'

21 yıldır hiç durmadan aynı heyecanla ve yükselen bir başarı grafiğiyle ekrandasınız. Bunun sırrı nedir?

Biraz önce de değindiğim gibi ben çalışmadım, sadece yaşadım. Hayatı mesleğimle beraber yaşadım. Ben öğrenmeyi ve öğrendiğini öğretmeyi seviyorum ve öğrendiğimi anlatacağım bir iş verdi Allah bana. O nedenle hiç yorulmadım. Hava durumunu arkadaşıma anlatır gibi anlattım, belgeselleri sinemada en heyecanlı sahneyi arkadaşımın koluna dokunarak gösterip heyecanımı paylaşmam gibi çektim, kitabımı okuyucumla konuşur gibi yazdım. Ne kadar olabilirsem o kadar gerçek olmaya çalıştım. Başarı mı dersiniz, bilmiyorum ama ben başka bir şeyi beceremediğim için kendim gibi anlattım.

Hava tahminlerinde de bulunan ciddi bir takipçi kitleniz var. Onlarla iletişiminiz nasıl?

Olabildiğince iletişimimi yüksek tutmaya çalışıyorum ancak zaman çok hızlı akıyor, bazen ihmal ettiğim olabiliyordur muhakkak ama bir şekilde birbirimizi anlıyoruz. Çünkü biz havayı, doğayı seviyoruz.

Küresel ısınmaya inanmayan insanlar da var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Evrende elle tutulur gözle görülür değişimler binlerce yılda gerçekleşirken, bugün 20 yaşında bir genç bile eskiden havalar böyle değildi diyorsa ve bu bir gerçeklik olarak karşımızda duruyorsa ısınmaya inanmayanlar için teoremler üretmeye kendimizi yormaya çok gerek olmadığını düşünüyorum.

Mevsimlerin birbirine karıştığı bir dönem yaşıyoruz. Gelecekte Türkiye'yi nasıl bir iklim bekliyor?

İklimler değişiyor ve her değişim kendine özel bir sonuç ortaya koyuyor. Örneğin Tropik İklime geçeceğiz dediğimizde aklımıza tropik meyveler geliyor, “E hadi hiç durmadan geçelim” diyesi geliyor insanın. Ya da Ekvatoryal İklim dediğimizde kum fırtınaları… Her coğrafya kendi koşullarına özel bir değişim geçiriyor. Ama şu bir gerçek ki, bu değişimin hiçbiri bizi iyi bir yere taşımıyor, adapte olamıyoruz. Maalesef iki kardeş olan kuraklık ve afet seviyesinde hava olaylarının bol olduğu bir coğrafyaya evriliyoruz.

Yapmak isteyip de henüz fırsat bulamadığınız bir projeniz oldu mu?

Evet, henüz gerçekleştiremediğim bir hayalim var. Bunu detaylandırmayacağım ama bu bir film. Ve umuyorum ki bir gün gerçekleşecek...

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin