Bunu yapanlara dava açılabilir! Yargıtay hükmünü verdi. Ev sahiplerini kiracıları ilgilendiren o karar açıklandı

Daire kapısı önüne ayakkabı veya herhangi bir eşya koyan kat malikleri ve kiracılar mahkemelik olabilir. Yargıtay içtihatlarınca kapı önüne ayakkabı, eşya koyan kiracı ya da ev sahibi komşunuza dava açarak bu ayakkabı ve eşyaları kaldırtmanız mümkün.

Google Haberlere Abone ol
Bunu yapanlara dava açılabilir! Yargıtay hükmünü verdi. Ev sahiplerini kiracıları ilgilendiren o karar açıklandı

Apartman ve sitelerde kapı önlerine bırakılan ayakkabı ve ayakkabılıklar ile koridorlara konulan eski eşyalar, bisiklet ve dambıl gibi spor aletleri sıkıntı yaratıyor.

Daire kapısı önüne ayakkabı veya herhangi bir eşya koyan kat malikleri ve kiracılar mahkemelik olabiliyor. Ortak geçiş alanı olan kapı önüne ayakkabı ve ayakkabılık, bisiklet, spor aleti gibi eşyalar koymak ve geçişi engellemek Yargıtay içtihatlarınca yasak.

Uyarınıza rağmen kapı önüne ayakkabı, eşya koyan kiracı ya da ev sahibi komşunuza dava açarak bu ayakkabı ve eşyaları kaldırtmanız mümkün. Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu konu ile ilgili merak edilen soruları kat mülkiyeti hukuku uzmanı avukat Mustafa Şeref Kısacık'a sordu.

APARTMAN SAKİNLERİ RAHATSIZ EDİLEMEZ

Avukat Kısacık karara ilişkin, apartman ve sitelerde yaşayanlar gerek dairelerini ve gerekse ortak alan yer ve tesisleri kullanırken başkalarını rahatsız etmemeli, yasalara ve yönetim planına (YP) uygun davranmalıdır. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun (KMK) 18. maddesi gereği ortak alanları kullananlar diğer kişileri rahatsız edici şekilde kullanım yapmamalıdırlar. KMK’nın 4. maddesine göre koridorlar mutlak ortak alanlardır. Burayı kullanırken, diğer insanların oradan yararlanmasını engelleyecek şekilde ayakkabı, terlik, çizme ve botlar, bunların boş kutuları ya da diğer eşyalar koridora konulmamalıdır. Yargıtay’ın kararı da kapı önlerine ayakkabı ve ayakkabılık konulmaması yönündedir.

SULH HUKUKTA DAVA AÇABİLİRSİNİZ

Komşular önce ayakkabı, bisiklet, spor aleti vb eşyalarını kaldırmaları konusunda uyarmalılar. Bu konuda uyardığınız halde aynı şekilde davranmaya devam ediyorsa, bulunduğunuz yerin sulh hukuk mahkemesinde dava açarak, yapılan müdahalenin engellenmesi, koridora ayakkabı, bisiklet, spor aleti vb şeylerin koyulmaması, ortak alan olan bodrum, sığınak gibi yerlerdeki eski koltuk, dolap gibi eşyaların kaldırılması yönünde karar verilmesini isteyebilirsiniz. Mahkemenin vereceği karara rağmen bu ayakkabılar, eşyalar kaldırılmazsa, aldığınız mahkeme kararını icraya koyarak kolluk kanalı ile bu ayakkabı ve eşyaları kaldırabilirsiniz.

YÖNETİM PLANI’NA HÜKÜM

Bu tür sorunların yaşanmaması için, ortak yerlerin nasıl kullanılacağı, kurallara uymayanlar için hangi müeyyidelerin uygulanacağı konusunda Yönetim Planı’na (YP) hüküm konulmalıdır. Eğer buna ilişkin bir düzenleme yoksa, Genel Kurul’da kat malikleri kurulu ya da toplu yapı temsilciler kurulunda alınacak kararla YP’de değişikliği yapılarak, kapı önüne ayakkabı, koridora bisiklet, spor eşyası, sığınağa eski eşya konulmasını yasaklayabilirsiniz. Yasağa uyulmamasının müeyyideleri de belirlenebilir. Her ne kadar genel kurul kararı ile böyle bir düzenleme yapılabilirse de bu düzenlemenin YP ile yapılması daha doğru ve kalıcı olur.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin