Buket Aşçı'nın kaleminden "Murat Menteş meselesi"

Yeni Şafak'tan istifa eden gazeteci için bir yorum da Vatan Bizim Kahve köşe yazarından.

Google Haberlere Abone ol
Buket Aşçı'nın kaleminden "Murat Menteş meselesi"

Vatan gazetesi Bizim Kahve köşe yazarı Buket Aşçı, bugünkü köşesine Yeni Şafak'tan 'mahalle baskısı' nedeniyle istifa eden Murat Menteş'i taşıdı. İşte Aşçı'nın o yazısı:



"Ömer Lekesiz Yenişafak’taki köşesinde Murat Menteş’i, bir nevi kafirlikle suçladı. Aslında uzundur, muhafazakar kesimde Menteş’e yönelik Gezi olaylarına destek verdiği, modern kesime yaklaştığı için bir hoşnutsuzluk vardı. Hatta dillenmeyen bir ihanet hissiyatı... Zira Menteş “karşı mahallenin” dilini, argümanlarını kimi zaman onlardan bile daha iyi kullandığı ve hiç çekinmeden sert çıkışlar yapabildiği için sevilmişti “ezilen dindarlar” tarafından. 

Mesela biri “Batı romanının gücünden mi bahsetti” Murat Menteş, “yanlış biliyorsun” diyerek ona bir güzel Batı romanının gelişimi ve büyüklüğü üzerine ders verebilirdi. Donanımlıydı. Dahası zeki, espirili ve de ukala! Yani ezik takılmıyordu. Sakin değil karşısındakinin gözlerinin içine bakarak konuşuyordu. “Klişesiniz” diyordu büyük bir özgüvenle... Hatta hiç çekinmeden “zevzek”, “cahil”, “terbiyesiz”, “aptal” gibi kelimeler kullanıyordu. Belli ki onun için bağzı putların kırılması gerekiyordu. 

İnsanın fikirlerini ifade ederken kimi zaman provakatif olmasını, tokatlar savurmasını ben de severim. Ayıltıcı olabilir. Ama ben “sömürgecilik bile emek ister” gibi afallatan tanımlamaları severim. 

Yine de Menteş’in usta-çırak terbiyesinin ağır bastığı muhafazakar kesimden biri olarak bu çıkışlarındaki isyankar tavrı atlamak da olmazdı. Üstelik hem dindarlar, hem de laik kesim tarafından okunmayı ve sevilmeyi başarmış biriydi. En yakın arkadaşlarından birinin “Behzat Ç”nin yazarı, bambaşka bir kültürden gelen Emrah Serbes olması da ayrıca güzeldi. Zira böyle bir bileşim kolay oluşmazdı, iyi gözlemek gerekirdi." 



Köşe yazısının tamamını okumak için tıklayınız. 




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin