Bugün Adli Yıl başlıyor... Yargı mensupları cübbelerini giyecek. Peki neden cübbelerde cep yoktur?

Adalet sisteminin temel taşları olan hakim, savcı ve avukatlar, duruşmalarda özel cübbeleriyle görev yaparlar ve üçünün de cübbeleri birbirinden farklıdır. Giydikleri siyah cübbe, öylesine sıradan bir kıyafet değil, vicdanın ve tarafsızlığın sembolüdür.

Google Haberlere Abone ol
Bugün Adli Yıl başlıyor... Yargı mensupları cübbelerini giyecek. Peki neden cübbelerde cep yoktur?

Yargı, kimseden emir almadığı, bağımsız olduğu için, kimsenin önünde iliklenmesin diye cübbenin düğmeleri yoktur. Yargı, kimseden para almayacağı için cübbenin cebi de yoktur. Kimseyle el sıkışmamaları için cübbelerin kolları da uzundur.

Cübbe ilk olarak Roma'da kullanılmıştır. Bunun sebebi o dönemde avukatların şehir şehir gezip hakkını kazanma mücadelesi veren insanlara yardımcı olma ve bu yaptıkları ile avukatların egemen sınıfın dikkatini çekerek göze batması, daha kolay ayırt edilebilmeleri için siyah cübbe giyilmesi zorunlu hale gelmiştir.

Cübbenin rengine gelindiğin de ise cübbede bulunan yeşil kısım hukuk davalarını, kırmızı kısım ise ceza davalarını temsil eder. Hakimler ve savcılar için ise ceza mahkemelerinde kırmızı; hukuk mahkeme ve mercilerinde yeşil; idari yargıda ise gri renkte astara sahip siyah cübbe giyerler. 

Türkiye’de ve dünyada tek tip cübbe zorunluluğu olan ülkelerde asıl amaç; yargının bağımsız ve adalet odağında gerçekleştiğini görsellikte de belirtmektir.

Etiketler cübbe hakim savcı
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin