Buğday, ayçiçek ve şekerden sonra şimdi de patates krizi! Patateste kıtlık kapıda: 26 il karantinada

Geçtiğimiz aylarda ülkemizde Ayçiçek yağı, buğday ve şekerde bir kriz yaşanmış ve vatandaşlar bulamayacaklarını düşünerek marketlere akın etmişti. Yaşanan bu arz krizinin ardından şimdi de patates krizi gündeme geldi. Patateste ortaya çıkan ve ‘patates siğili’ olarak adlandırılan kanser ihtimali nedeniyle 26 il karantinaya alındı. Çiftçilere, patateslerde meydana gelen hastalıkla ilgili olarak eğitimler verilmeye başlandı.

Google Haberlere Abone ol
Buğday, ayçiçek ve şekerden sonra şimdi de patates krizi! Patateste kıtlık kapıda: 26 il karantinada

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, halk arasındapatates kanseri’ olarak bilinen ve ilk olarak 2004 yılında görülmeye başlayan ‘patates siğili’ hastalığının yayılımıyla ilgili, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye soru önergesi verdi.

Gürer’in önergesine yanıt veren Kirişçi, patates siğili hastalığının yayılımını doğrulayarak, 2022 yılı itibariyle 26 ilde karantina tedbirlerinin uygulandığını söyledi. Hangi illerde karantina uygulandığını söylemeyen Bakan Kirişçi, çiftçilere patates siğili ile mücadele konusunda eğitimler verildiğini kaydetti.

Buğday, ayçiçek ve şekerden sonra şimdi de patates krizi! Patateste kıtlık kapıda: 26 il karantinada

Kirişçi, hastalık etmeninin konukçularının (patates ve diğerleri) dışındaki ürünleri etkileyebildiğine dikkat çekerek, ‘Patates karantina etmenleri sebebiyle (Patates siğili, Patates kahverengi çürüklüğü, Patates halka çürüklüğü ve Patates kist nematodları) 26 ilde karantina tedbirleri uygulanmaktadır’ açıklamasında bulundu.

Karar'da yer alan habere göre; Kirişçi, çiftçilere yönelik patates siğili etmeninin de içinde bulunduğu Patates Entegre Mücadele Eğitimi, Patates Hastalık ve Zararlıları Eğitimi, Patateste Karantina Etmenleri Eğitimi verildiğini de açıkladı.

Buğday, ayçiçek ve şekerden sonra şimdi de patates krizi! Patateste kıtlık kapıda: 26 il karantinada - Resim : 2

Ülkemiz genelinde son 5 yılda Patates ve Patates siğili konularında 1200 Eğitim ve Yayım faaliyeti gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Kirişçi, bu eğitimlere 15 bin çiftçinin katıldığını belirtti.

 

(HABERGLOBAL)

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin