Bu tuzaklara dikkat edin! Taciz suçlaması ile kandırıyorlar, hesabınızı koruyun. Aman dikkat

Teknolojinin gelişmesiyle artık dolandırıcılıklar da sanal ortamlara kaymaya başladı. Siber suçların giderek arttığı günümüzde, yeni yöntemler arayan siber suçluların yeni oyunu ortaya çıktı. En çok ‘oltalama’ taktiğini kullanan bu siber hırsızlar, bu sefer de insanları ‘taciz’ suçlaması ile dolandırıyor. Yeni mağdurlarından biri de siz olmayın!

Google Haberlere Abone ol
Bu tuzaklara dikkat edin! Taciz suçlaması ile kandırıyorlar, hesabınızı koruyun. Aman dikkat

Siber hırsızlar, sosyal medya hesaplarını ele geçirmek için durmadan yeni yöntemler geliştiriyor. En büyük taktikleri ise yine ‘oltalama’ yöntemi. Yani en hassas konularla ilgili ilginç mesajlar atarak gönderilen linklere tıklatma tuzağı. İşte merakınıza yenilip bu mesajlara tıkladığınızda hesabınız ele geçirilmiş oluyor. Sahtekarların son numaraları da taciz suçlaması. Bu yöntemle binlerce kişiyi zan altında bırakıp kazançlarına ulaşmaya çalışıyorlar.

İŞTE O MESAJ! 

Instagram hesaplarına ‘İpek’ adıyla gönderilen mesajda şu ifadeler yer alıyor: ‘Merhaba xxx sayfası her gün beni taciz ediyor, istemediğim halde mesaj atıyor. Bir ara bir konu için mesaj atmıştım, evli olduğumu bildiği halde o günden beri beni taciz ediyor. Lütfen şikayet eder misiniz, sayfayı kapatalım, destek olun...’ Mesajın hemen altında ise ‘devamını oku’ yazıyor. İşte bu linki tıkladığınızda ise sayfayı kaptırmış oluyorsunuz. Dolandırıcı anında sizin kullanıcı şifrenizi değiştiriyor ve hesabı geri vermek için fidye istiyor. 

Bu tuzaklara dikkat edin! Taciz suçlaması ile kandırıyorlar, hesabınızı koruyun. Aman dikkat

PANİK YOK

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, mesaj ne kadar ürkütücü olsa da asla paniğe kapılmayın. İlk iş, Instagram yönetimine durumu bildirin ve savcılığa suç duyurusunda bulunun. Öte yandan Instagram’dan ‘size gönderilmiş’ süsü verilen mesajlara asla itibar etmeyin. Çünkü Instagram kimseye DM’den kısa mesaj göndermez. Instagram yardım merkezi, sizinle ilgili önemli bir durum olduğunda hesabınıza bağlı mail adresinden iletişime geçer.

ŞU TUZAKLARA DA DİKKAT!

‘Telif haklarını ve topluluk kurallarını ihlal ettiniz’ denerek gönderilen linki tıklamanız isteniyor. Sahte faturalar paylaşıp ‘kripto para uzmanıyım, şu kadar yatırdım ve parayı anında ikiye katladım’ mesajları gönderiliyor.

Kişisel bilgilerinizi ve yönlendirdikleri sitede oturum açmanızı isteyen Instagram çekilişlerinden uzak durun. Size reklam teklifi sunan gerçek bir marka gibi davrananlara da şüpheyle yaklaşın. Marka yetkililerini arayın ve olayı teyit ettirin. Asla banka bilgilerinizi vermeyin.

Ön ödeme yaparak anında kredi çekebileceğinizi iddia eden yöntemlere asla kanmayın. İş teklifi dolandırıcılığı da en çok uygulanan taktiklerden biri. Doğrudan ödeme için banka bilgileriniz isteniyor.

Bu tuzaklara dikkat edin! Taciz suçlaması ile kandırıyorlar, hesabınızı koruyun. Aman dikkat - Resim : 2

HESABINIZI KORUYUN

Hesabın ele geçirilmemesi için geliştirilen 2FA adlı 2 faktörlü doğrulama özelliğinin kullanılması kritik önem taşıyor. Çünkü bu sayede hesap şifresi kötü niyetli birinin eline geçse de sadece bu şifre ile giriş yapılamıyor. O sırada cep telefonunuza gönderilen kod bilgileri de yani doğrulama şifresi de isteniyor. Ayrıca şifre oluştururken alfa nümerik (harf ve rakam birlikte) karakterler kullanarak karmaşık olmasına dikkat etmek gerekiyor.

Bu tuzaklara dikkat edin! Taciz suçlaması ile kandırıyorlar, hesabınızı koruyun. Aman dikkat - Resim : 3

(Posta – Murat Gülderen)

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin