'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza atan akademisyenler tutuklandı!

Mahkeme, bildiriye imza atan 3 akademisyen hakkında tutuklama kararı verdi.

Google Haberlere Abone ol
'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza atan akademisyenler tutuklandı!

Güneydoğu’daki operasyonlar ve sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan hak ihlalleriyle ilgili olarak "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriye imza atan 1128 akademisyen arasında yer alan ve dün gözaltına alınan, Nişantaşı Üniversitesi'nden kovulan Muzaffer Kaya, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Esra Mungan ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Kıvanç Ersoy tutuklandı.



5. Sulh Ceza Hâkimi Cevdet Özcan,  üç akademisyenin TCK'nın 7/2 maddesinde yer alan "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanmasına karar verdi. Tutuklama kararında, bildirinin KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Bese Hozat'ın 22 Aralık 2015'te yaptığı “Aydın ve demokratik çevreler özyenetimlere sahip çıksın" sözleri hatırlatılarak, açıklamasıyla  paralel olduğu iddia edildi. Tutuklama gerekçesinde yer alan "Şüphelilerin terör örgütüyle aynı fikir ve eylem birlikteliği içinde olduklarının delili olduğu, yayınlanan bildirinin de bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiği kanaatine varıldığı" ifadeleri dikkat çekti. 



Tutuklama kararında, Çağlayan Adliyesi'ne giden üç akademisyenin kaçma şüphesi olduğu iddia edildi.  Muzaffer Kaya, Esra Mungan, Kıvanç Ersoy ve yurt dışında olduğu için ifade vermeye gidemeyen Meral Camcı, geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde akademik nöbet tutacaklarını açıklamıştı. Akademisyenlere destek için Çağlayan Adliyesi'ne giden Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Chris Stephenson da çantasında HDP'nin Newroz bildirisi bulunduğu için gözaltına alınmıştı.





Stephenson, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Gözaltındayım. Bu gece vatandaymışım" demişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamalarda, "Milletimizin kimin kim olduğunu çok daha yakından anlamalarını, yani önünde bir profesör, doçent bilmem ne olması kimseyi aydın yapmaz, bunlar kapkaranlık insanlardır" diyerek, savcıları 'göreve' çağırmıştı. 





Haberin tamamı için TIKLAYINIZ


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin